Şahıs Firması Üzerinden E-ticaret Yapabilir miyiz ?

Üyelik
16 Eyl 2011
Mesajlar
2
Merhaba arkadaşlar gerçekten çok güzel bir ortam yaratmışsınız tebrikler.

Sormak istediğim soru şu;

Şu anda bir akrabamın üzerine bir şahıs firması var faaliyet alanı yalnızca gıda üzerine (Lokanta).

Ben ise internetten uygun fiyatlı indirimli ürünler bulup yine internet üzerinden bunları satmaya başlayacağım. Şu anda SSK'lı olarak çalışıyorum ek iş olarak bunu yapmak istiyorum.

  • Acaba varolan şirketin faaliyet alanlarını genişletirsek bu işi yapabilirmiyim?
  • Şu anda Melda A.... olarak geçen ticari ismi Xxx Ticaret Melda A.... yapabilirmiyiz, faturalarımıza o şekilde logo ve isim yazdıracağız.
  • Çok çeşitli ürünlerin satışını yapacağım (hediyelik eşya, züccaciye, dekorasyon, reklam vs gibi) bunların hepsi için ayrı ayrı bir faaliyet alanı mı ekletmem gerekiyor yoksa tek bir şekilde bunu halledebilirmiyiz. Yani Faaliyet alanında gıda dışında en az 7-8 kategori daha mı ekletmemiz lazım yoksa hepsini kapsayacak bir kategori vs. varmıdır.
  • Faaliyet alanını genişletmek için ekleyeceğimiz alan sayısı üzerinden mi devlete ödeme yapacağız yoksa istediğimiz kadar genişletme hakkımız varmıdır?
  • Hali hazırda varolan yer üzerinden yapmak istiyorum ayrı bir yer açmama gerek yok değilmi

Bu sorularımı cevaplarsanız inanın çok mutlu olacağım.

Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum,
Saygılar diliyorum.
 
Ynt: Şahıs firması üzerinden e-ticaret yapabilir miyiz?

Varolan şirket üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz yasal olarak bir sıkıntı yok.
Faaliyet alanı eklemekte ücretli değil yada herhangi bir bedel artışına sebep olmuyor.
Adresinde aynı yer olması sorun değil. Ünvanı değiştirip fatura ve logoyu da bu şekilde düzeltebilirsiniz...
Faaliye alanı içinde elektronik ortamda ürün satışına uygun tek bir faaliyet kodu muhakkak vardır. Sadece bunu açmanız yeterli olur. Vergi dairesinde dilekçe ile başvurduğunuzda yardımcı olacaklardır.

Yasal açıdan hiç birinde sıkıntı yok.
 
Ynt: Şahıs firması üzerinden e-ticaret yapabilir miyiz?

Teşekkürler sibel hanım.

İşlerimin yoğunluğundan dolayı muhasebeci ile biraraya gelemedim. Ama birisi ile telefonda konuştum o şekilde olmaz. Faaliyet gıda ise aynı adreste e-ticaret yapamazsınız ltd kurmanız gerekiyor dedi kafam karıştı.

Selamlar :(
 
Ynt: Şahıs firması üzerinden e-ticaret yapabilir miyiz?

Meslekdaşımız böyle söylemiş ise bilmediğimiz bir durum söz konusu olabilir.

Ancak genel kural olarak bu şekilde işlem yapmanız da bir sıkıntı yok.

Şirket kurmak durumunda değilsiniz...
 
Ynt: Şahıs firması üzerinden e-ticaret yapabilir miyiz?

e-ticaret yapmanız için vergi mükellefiyetiniz yeterli.Kurumlar vergisi mükellefi şartı yok.Maliye verginin tahakkuk ve tahsiline odaklıdır.şahıs ya da şirket olmanız sizin ticari tercihinize kalmış.
 
Bir mükellefimiz internetten satış yapmak istiyor. Yöresel ürünler, kuru gıda, hediyelik eşya, giyim,elektronik malzeme vb. (Belirsiz mal) şeyler satmayı planlıyor. Açılacak olan işletmenin faaliyet kodunu bulamadık. Bu işletmenin faaliyet alanı ve kodu ne olmalıdır. Bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
 
Bir şirket kurmadan internet üzerinden satış yapabilir miyim” sorularıyla karşı karşıya kalıyoruz. İster fiziksel bir mağazadan ister e-ticaret sitesinden satış yapılıyor olsun hiç fark etmez, ticari bir faaliyet söz konusuysa kanunlarımız uyarınca vergilendirilmesi gerekmektedir. E-ticaret yapmak için bir site açtırıp ürünlerini elektronik ortamda sergilemeye başlayan kişi ya da kişiler bu işi şahıs olarak da yapabilir bir şirket kurup kurumsal bazda da yapabilirler (ki zaten şahıs da şahıs firması olarak adlandırılır.)

Şahıs olarak yapacaklar Gelir Vergisi Mükellefi, şirket kurup da yapacaklar da Kurumlar Vergisi Mükellefi olurlar. Yani eninde sonunda vergi dairesi ile ilişkinizi başlatmak zorundasınız. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler bir süre sonra altından kalkılamayacak para cezalarıyla karşı karşıya gelme riskine girmiş olurlar.

Çünkü Maliye, internet ortamında ticaret yapanları otomatik olarak tespit edebiliyor. Kendi kullanmadığı eşyalarını, eski eşyalarını internet üzerinden yılda bir defaya mahsus olarak ya da maksimum 2 sefer satanlar için sıkıntı yok ancak Maliye tarafından yapılan banka hesap hareketleri incelemeleri ile e-ticaret yapanların takibi sonucu hareketlilik tespit edilen kişilerin vergi mükellefi olmadıklarının tespit edilmesi durumunda geriye dönük şekilde vergilendirme ve Vergi Usul Kanunu 344, 352 ve 353. maddeleri çerçevesinde idarenin tayin edeceği usulsüzlük cezaları (para cezaları) kesilmektedir.

Vergi cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için e-ticarete atılan kişilerin yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle vergi dairesine başvurarak kayıt yaptırması gerekir. Gerçek kişi mükellef kaydı (ikametgahın olduğu yerdeki vergi dairesine başvuru) ya da tüzel kişi mükellef kaydı (şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine başvuru) seçeneklerinden biri tercih edilmelidir.

Sonrasında defter tutma yükümlülüğü gelir. 1. sınıf tüccarlar (tüzel kişiler) bilanço hesabına göre, 2. sınıf tüccarlar (geçek kişiler) işletme hesabına göre defter tutma yükümlülüğü altındadır.

Link yasak
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst