Şahıs İşletmelerinde Sermayesinin Azaltılması,

MEMET ORHAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2006
Mesajlar
490
Konum
GAZİANTEP
Bütün formdaşların geçmiş bayramlarını kutluyorum. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre herhangi bir vergi kaybına meyden vermeyecek şekilde şahıs işletmelirnde ödenmiş sermayesinin azaltılması, nasıl olmalıdır. Bu konuda herhangi bir merci ve makama başvurulması veya musaade alınması gerekirmi?
 
Ynt: şahıs işletmelirnde sermayesinin azaltılması,

şahıs işletmelerinde sermaye denen bir kavram yok.sadece ticaret tescilde işletmeye sermaye olarak bir rakam yazılır.hepsi o kadar. o sermaye ödenmişmi ödenmemişmi soran,sual eden olmaz.
 
Ynt: Şahıs İşletmelerinde Sermayesinin Azaltılması,

Sayın Nisan
Bildiğiniz gibi Kişisel işletmelerde (Blanço usulunde defter tutan birinci sınıf tacirlerin) teşebbüs sahibinin işletmeye tahsis edilmiş bulunulan bir sermayesi bulunmaktadır.
Yine birinci sınıf İşletmelerde dönem sonu özsermayesi ile dönem başındaki özsermaye karşılaştırılarak işletmenin kar ya da zararı saptanmaktadır.
Ancak yine yukarıda söz edildiği gibi işletmeye eklenen veya çekilen değerler varsa, bunların da hesaba katılması gerekir. Burada önemli olan kişinin dönem içinde ihtiyacı olan nakitin Sermayeden çekmesi sonucunda kişinin işletmeye tahsis etmiş olduğu sermaye eksilmektedir.
Benim tartışmak istediğim konu şu burda kişi sermayenin bir kısmını serbestçe çekme imkanına sahip olup olmadığıdır.
 
Ynt: Şahıs İşletmelerinde Sermayesinin Azaltılması,

Her işletme gibi, Ferdi işletmeye de sermaye tahsis edilir.

Muhasebe düzeninin sağlanabilmesi bakımından, Ferdin şahsıyla, işletmenin ayırt edilmesi gerekir.

Bu manada, ferdin birden fazla işletmelerinin olduğunu düşünün, herbirine tahsis edilecek sermayelerinin belirtilmiş olmasına ihtiyaç vardır.

Fert şahsi servetinden bir bölümünü işletmeye ayırır. Bu miktara TDHP çerçevesinde 500 hesapta yer verilmek zorundadır.

Ancak, ferdi işletmelerde sermaye hesabına ilaveler ve azaltmalar olabilir, bu durumlarda pek resmi prosodür yoktur.

Mesela, bir başka yerde ve alanda kuracağı ikinci bir işyeri için, önceki İşletmesinin semayesinden bir bölümünü, çekip aktarabilir. Veya götürüp özel alanlarında kullanabilir.
 
Üst