Şahıs Şirketi İçin Alınan Şahsi Kredinin Durumu

Üyelik
1 Şub 2006
Mesajlar
49
Konum
istanbul
Bir şahıs firmasıyız.Mal aldığımız firmaya yapılan ödemelerde bazen kredi kullanmak durumunda kalıyoruz.Çalıştığımız bankada ticari ve şahsi itibarımız iyi olmasına rağmen şirketin kayıtlar üzerindeki durumu kredi alımına engel oluyor(Maalesef daha önceki yıllar muhasebe kayıtlarının düzgün yapılmaması sebebi ile her kredi talebinde bankaya farklı mizanlar gitmiş.Kimisinde sermaye yok ,kimisinde 50.000,kimisinde 20.000.Banka da haklı olarak kayıtlar üzerinden işlem yapıp değerlendiriyor)Ancak banka şubesi firma sahibine şahsi kredi veriyor.Ben biliyorum ki şahsi krediler giderleştirilemez.Ancak bu alınan krediler direkt firma ödemeleri için kullanılıyor.Kredinin firmaya girişlerini ortaklar Cari Hs.dan yapıp,çıkışını da aynı hesaptan gerçekleştiriyorduk.Ancak firma sahibi kredi giderlerini muhasebeleştirilmesi konusunda ısrarcı.Durumu izah etmemize rağmen kabullenmiyor.
Kayıtların kendisi onayı ile yaptırıldığına dair bir şerh koyulsa olası bir kontrolde şirket sahibinin ve Mali Müşavirin sorumluluğu nedir.Ayrıca bu kredi alımlarını şirket gideri olarak göstermenin yolu var mı?Aslında bunlar gerçektende firma için alınan krediler.Ve bedelleri bankalara çek/senet ödemesi için yatırılıyor.
Teşekkür Ederim
 
Ynt: Şahıs Şirketi İçin Alınan Şahsi Kredinin Durumu

Bankalar tarafından Şirket ortakları adına tahsis edilen Kredi faizlerinin doğrudan şirket kayıtlarına intikal ettirilmesi yasal olarak mümkün değildir.

Bilindiği gibi Tek düzen hesap planında 331 ve 431 nolu hesaplar Ortaklara borçlar olarak düzenlenmiştir. Şirket ortağının bankadan aldığı krediyi Şirkete borç olarak vermesi Şirketinde ortağından almış olduğu ödünç para için faiz ödemesi gayet doğaldır. Şirket ortağına ödenen fazilerin KVK'nun 17 maddesini ihlal edecek oranda olmaması gerekir. Bu doğrultuda bankaya ödenen fazilerin şirket ortağına yansıtmak sureti ile gider yazılması mümkündür.
 
Üst