Şahısların Banka Hs.

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
367
3 yıllık şahıs işletmesi , bilanço usulünde defter tutmaktadır, 15 yıldan en beri kullandığı şahıs hesabını bu işletme için de kullanmaktadır aynı zamanda özel harcamaları içinde kullanmakta yani banka hesabı karma karışık bize banka esktresini verdi ama, işleyip işlememe konusunda tereddütlüyüm nasıl yapılmalı işlenmesse bir sakıncası varmı ?
 
banka hsbı "ticari" olarak açılmış ise kayıtlara girmeli.
 
banka eskiden yani ticari işi yokken açılmış zaten , ticari olarak açılmamış yani, dediğim gibi hesap 10-15 yıllık işletmenin yaşı ise 3, fakat bu yıl bilanço usulünde defter tutuluyor, ticari alacaklarıda bu hesabı kullanmış tereddütte kaldım
 
En doğrusu işletmenin açılış tarihinden başlayarak banka extresine uyum sağlayarak kayıt tesis edin. Eskilerle zaten ilginiz yok.
 
teşekkürler zaten geçmişle ilgim yok ama 2006 yılında hesaplarda işletme sahibinin özel harcamaları çok fazla işletmeyle hiç alakası olamayan paralar var burda takıldım ekstreyi işlersem bu paraları nasıl işlemeliyim veya işlememelimiyim.
 
Sayın Durmuş

Bilindiği gibi vergi konusu olan ticari kazanç dönem başı ve dönem sonu öz sermaye farkı olarak tespit edilir. Eğer bankadaki para dönem başı öz sermayesi içinde gösterilmemişse dönem içinde ticari varlık olarak aktife alınması halinde dönem sonunda tamamen kar olarak değerlendirilir ki bu da yanlış olur.

Bu durumda dönem başı itibariyle bankadaki para mükellef cari hesabı yani “510 ALACAKLI ÖZEL HESAP” alacalandırılmak suretiyle işletme kayıtlarına alınmalı, dönem içinde mükellefin bankaya yatırdığı paralar için aynı şekilde bu hesap alacaklandırılıp, para çekmesi halinde borçlandırılmalıdır.

Mesela 1.1.2006 tarihinde banka hesabında 10.000 YTL varsa aşağıdaki gibi bir kayıt düşülür.:
Kod:
_________________1.1. 2006._______________________ 

  102 BANKALAR                 10.000
      102.00 Vadesiz YTL. 
             Mevduat ... Bank
            510 ALACAKLI ÖZEL HESAP       10.000
 _____________________    ________________________

Mükellefin bankadan para çekmesi durumunda ise bunu tersi yapılır.

Hesabın ticari amaçlı kullanımları için ise 102 hesap olağan şekilde işletilmelidir.

Kısacası, hesapların tadili için 1 Ocak tarihine dönüp işlem yapmanız, ticari ve özel hesap kalemlerini tefrik ederek kayıtlara almanız gerekiyor.

....
 
Tek düzen hesap planın da 510 hesap diye bir hesap yoktur. Tebliğe göre ana hesaplar isteğe bağlı olarak açılmaz.
TDHP nın amacı da zaten budur. Herkes kendi isteğine göre hesap açıp uygulayamaz. Yaparsa zaten o zaman tekdüzen olmaz.


Firma sahibinin şahsi harcamalarını 131 veya 331 hesapta izleyebilirsiniz.
 
sy nguroy 2'li hs koduna uygun olmak ve başka bir 3'lü hs uygun olmamak koşuluna uyarak 3'lü büyük defter hesabı açılabilir.
 
1-131 ve 331 hesaplar sermaye şirketleri ortaklarının şirketin esas faaliyeti dışındaki alacak ve borçlarını takip için ihdas edilmiştir. Bu hesaba şahıs şirketlerinin ortaklarının veya (kişi işletmemelerinde işletme sahibinin) alacakları kaydedilmez. Bu tür alacak ve borçlar öz kaynaklardaki 51. grupta izlenmesi, bu tür işlemlerde öz kaynağın bilanço üzerinde doğru yansıması için gereklidir.

2-510 hesap ana hesap değil tali hesaptır. Burada ana hesap 5 no.lu hesaptır. Uygulayıcı ana hesabın altında istediği kadar tali hesap açmakta serbesttir.

3-Lütfen bilmediğimiz konularda ahkam kesmeyelim.
 
Sn Erol
Lütfen hitap tarzınızı değiştirin. Ahkam kesmek ne demek.
Ban 510 hesabın nerde bulunduğunu dayanağını gösterin. Kaynak veya buna benzer birşey. Bir yorum bir yazarın kitabı.
Önce yazı şeklinizi düzeltin sonra bana kaynak gösterin bilmediğim çok şey elbet vardır. Kimse herşeyi bilemez. Ancak sizin yaptığınız sınırları zorlamaya başladı . Tartışma adabını bilmiyorsanız hiç yapmayın bence.
En doğruyu bilene madalya takılmayacak burda.
Ben hatalıysam da gayet net bilmiyorum derim. Her zaman bunu övünerek yaptım. Ancak sizin yaptığınız bırakın bilimselliği , meslek ünvanınıza, insanlığımıza sığmaz.
 
sy OSMAN EROL, sy nguroy ve diğer forum kullanıcıları kişisel düşüncelerinizi "öm" özel mesaj bölünde yazsanız daha iyi olmaz mı :?:
böylece forum kısmı boş yere işgal edilmemiş olur.
 
Sayın ngroy bey (veya hanım. Belli değil)

Sayın forumdaşlardan özür dileyerek sorunuzu cevaplamak isterim. “Ahkam kesmek ne dedemek” diye sormuşsunuz. Sözlükte ahkam kesmek şöyle tarif edilmiş:

“Empati sahibi olmayan insanların çok çabuk düştüğü bir yanılgı. ince ayrıntılar düşünülmeden sadece bennnn diyen insanın gözü kara sözleridir.”

Bana göre burada böyle bir durum söz konusu. Hayatınızda hiç defter tutmadığınızı söylemiştiniz. Burası defter tutanların forumudur. Defter tutanlar bilir. Bir mükellefin defterlerini yıllarca hatasız tutarsınız hiç olumlu bir karşılık görmezsiniz, ama bir gün cezai müstelzim bir hata yaparsınız, o zaman bilmez kişi damgası yersiniz. Bu nedenle geçimini bu işten sağlayan insanlara yol gösterirken sorumlu davranmanız, kesin olarak bilmediğiniz konuda fikir beyan etmekten kaçınmanız gerekir. Benim söylemek istediğim budur. Sözlerim şahsınıza karşı bir saygısızlık olarak algılanmasın. Çünkü sizin hakkınızda, hatta cinsiyetiniz hakkında bile bir bilgim yok.

Sorulan soruya verdiğim cevap bir değil bir çok otoritenin müşterek görüşüdür. İlle de bir kaynak istiyorsanız Ankara serbest Muhasebeciler Odasının yayınladığı “Tek Düzen Muhasebe Uygulaması” adlı kitabı tavsiye ederim. Müellifinin Profesör olması belki sizi ikna edebilir.
 
İstanbul odasında ve diğer birçok yazarın kitabında böyle bir uygulamna yoktur.
Olabilir çok hatalı değil 500 hesap grubu sermaye ile ilgilidir. Hata meselsine gelince biz sizden daha ağır bedeller öderiz merak etmeyin.
Bu konu kapanmıştır
Artık size yazmıcam
 
sy OSMAN EROL 3'lü büyük defter hesabı açabilirsinizde 5-Özkaynaklar Ana hesabı ve 51 kodu boştur. 51 hesabını kullanamazsınız. hem açtığınız hesabın adı ve işleyişi 5 ana hesabıyla uyumsuz hemde verdiğiniz kod hatalıdır.
 
evet nane bende size katılıyorum tabiki 5 hesap grubu kullanılmaz illaki öz seremayeyi bulmak istiyorsak 131-331 nolu hesaplardan bulabiliriz zaten şu ana kadar 5 grubunu işleyen kimse görmedim.
 
Sayın forumdaşlar;
Bu konuda yazmayacağımı söylemiştim ama bilimsel objektiflik gereği kendimi yazmak zorunda hissettim. Çünkü burada hem genç arkadaşlarımıza yanlış bilgiler veriliyor , hemde bu söylendiği zaman hakaret ediliyor.
Durum şöyledir;

2 SIRA NO' LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 21790
Resmi Gazete Tarihi 16/12/1993
Kapsam



A – HESAP PLANINDA BOŞ BIRAKILAN HESAP GRUPLARI VE DEFTERİKEBİR HESAPLARININ KULLANIMI

1. Hesap Planında belirtilen hesap grubu ve defteri kebir (büyük defter) hesaplarının isim, kod numaraları ve sıralamaları değiştirilemez. Hesap Planında boş olarak görülen 2'li kod hesap grupları, ekonomik gelişmeler ve ihtiyaçlar paralelinde Bakanlığımızca kullandırılacaktır.

2 sıra nolu M.S.U.G.T de bu konuya da değinilmiş ve şahıs firmalarında işletme sahibince ödünç verme veya alma durumunda kullanılacak hesaplar belirlenmiştir.



Buna göre bu gibi durumlarda 510 nolu hesabın değil 231 ve 331 nolu hesabın kullanılması gerekiyor.



Aslında mantık olarak Öz kaynaklar içinde değerlendirmek daha doğru ,ama 2 nolu tebliğ yürürlükte olduğuna ve 51 li hesap boş olduğuna göre 510 nolu hesap kullanılamaz.


Ayrıca hesap alacaklı olduğu zaman öz kaynak olarak kabul edilebilir. Peki borçlu olduğu zaman ne olacak. Öz kaynak borç bakiye mi verecek.

2 SIRA NO' LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ


Resmi Gazete No
21790

Resmi Gazete Tarihi
16/12/1993

Kapsam

16. "231- ORTAKLARDAN ALACAKLAR" hesabına ilişkin açıklama aşağıdaki şekilde düzeltilmiştir:

"İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (ödünç verme ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan) ortaklardan (ferdi işletmelerde işletme sahibinden) alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır."

17. "331- ORTAKLARA BORÇLAR" hesabına ilişkin açıklamanın birinci paragrafı aşağıdaki şekilde düzeltilmiştir:

"İşletmenin, esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla işletmelerde işletme sahibine) borçlu bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır."


Karar siz forumdaşlarımındır. Herşey bu kadar açı ve netken bir yazar yorum yaptı diye yanlış bilgiler veremeyiz.
 
Sayın arkadaşlar,

Hesap sınıfı, hesap grubu ve ana hesaplar, tali hesaplar açısından;


V – TEKDÜZEN HESAP ÇERÇEVESİ, HESAP PLANI VE HESAP PLANI AÇIKLAMALARI
İşletmeler, muhasebe sistemlerini tekdüzen hesap çerçevesi ve hesap planı doğrultusunda kurmak zorundadır. Hesapların çalışması hesap planı açıklamalarında belirtildiği gibi gerçekleşir.
A – TEKDÜZEN HESAP ÇERÇEVESİ
Tekdüzen hesap çerçevesindeki hesap sınıfları, bilanço ve gelir tablosundaki gruplara ve sıralama paralelinde aşağıdaki gibi düzenlenir.

HESAP SINIFLARI
1 DÖNEN VARLIKLAR
2 DURAN VARLIKLAR
3 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
4 UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
5 ÖZKAYNAKLAR
6 GELİR TABLOSU HESAPLARI
7 MALİYET HESAPLARI
8 YÖNETİM MUHASEBESİ HESAPLARI
9 NAZIM HESAPLAR


1 HESAP GRUPLARI

DÖNEN VARLIKLAR

10 HAZIR DEĞERLER
11 MENKUL KIYMETLER
12 TİCARİ ALACAKLAR
13 DİĞER ALACAKLAR
14
15 STOKLAR
16
17 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİ-
YETLERİ
18 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER VE GELİR
TAHAKKUKLARI
19 DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
2 DURAN VARLIKLAR
20
21
22 TİCARI ALACAKLAR
……….
……….



B – HESAP PLANI

1 DÖNEN VARLIKLAR => HESAP SINIFI
10 HAZIR DEĞERLER => HESAP GRUBU
100 KASA => ANA HESAP
100.** => TALİ HESAP
………



101 ALINAN ÇEKLER

102 BANKALAR
103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-)
104
105
106
107
108 DİĞER HAZIR DEĞERLER
109
11 MENKUL KIYMETLER
110 HİSSE SENETLERİ
111 ÖZEL KESİM TAHVİL, SENET VE BONOLARI
112 KAMU KESİMİ TAHVİL, SENET VE BONOLARI
113
114
…….


Ayrıca inceleyiniz.

http://turmob.org.tr/dosya/tduzen_hesap.zip
 
2 nolu MUGT nde bir ayrıntı gözden kaçmış sanırım.

A.Hesap Planında Boş Bırakılan Hesap Grupları ve Defter-i Kebir Hesaplarının Kullanımı
1...................................

2. Hesap planında boş olarak görülen 3'lü kod defter-i kebir ( büyük defter) hesapları ise, ana hesap grubu ile grup hesaplarının işleyiş ve mantığına uygun olmak, niteliği ve kapsamı itibariyle Hesap Planında belirlenmiş benzeri bir hesap bulunmamak, kullanıldığı taktirde ana hesap grubu ve hesap gruplarının bütünlük ve tutarlılığını bozmamak şartıyla serbestçe kullanılabilir.

330. İşletme Sahine Borçlar adı altında büyük defter hesabı açılabilir.
 
Sn. mkysmm;

Siz de ayrı bir hesap yaratıyorsunuz. Halbuki yukarda da belirttiğim şekilde

16. "231- ORTAKLARDAN ALACAKLAR" hesabına ilişkin açıklama aşağıdaki şekilde düzeltilmiştir:

"İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (ödünç verme ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan) ortaklardan (ferdi işletmelerde işletme sahibinden) alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır."

17. "331- ORTAKLARA BORÇLAR" hesabına ilişkin açıklamanın birinci paragrafı aşağıdaki şekilde düzeltilmiştir:

"İşletmenin, esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla işletmelerde işletme sahibine) borçlu bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır."

Bu konu tebliğle düzenlenmiştir. Herhangi bir boşluk yoktur.
 
Üst