Sakatlık İndirim Muhasebe Uygulaması...

Üyelik
22 Eyl 2008
Mesajlar
35
Öncelikle herkese iyi çalışmalar,
Bir çalışanımızı 2.derece sakatlık indiriminden yararlandırmaya başlayacağız.Mali müşavirin gönderdiği işçi ücret pusulasında 330,00 TL indirim ssk indirimleri yapıldıktan sonra düşülüp gelir vergisi matrahı bulunmuş.Burda bir sorun yok gibi ama işçinin agi si hesaplanırken program bu indirimi düşüp hesaplamış bu işlem doğrumu?Bu konu hakkında düşüncelerinizi almak istedim.Benim bildiğim agi sene başındaki asgari ücretin brütünden hesaplanır gelir vergisi matrahıyla bi ilişki yok ama bu konuyla ilgili bir yayın varsa paylaşırsanız sevinirim.
Diğer bi danışacağım konu ise özellikle 31 çeken aylarda çalışanın eksik günü varsa ssk da bildirim 31 gün üzerinden yapılıyo ama net maaşla çalışan işçinin 2 eksik günü var diyelim program onun hakedişini 29 gün üzerinden yapıyo eğer işçi net maaşla anlaşmış ise 2 eksik günü varsa 28 gün hakedişi olması gerekmezmi.???
Saygılar...
 
Ynt: Sakatlık İndirim Muhasebe Uygulaması...

agi en fazla alınabilecek rakamı yıl başındaki asgari ücrete göre hesaplanır, ancak ilgili ay bordrosunda kesilen gv fazla olamaz. GV matrahıda sakatlık ind ve sigorta kesintileri düşülerek belirlendiği için kesilecek gv diğer çalışanlara göre daha az çıkar.
Bordrolar günlük ücretle çalışan için, çalışılan ve çalışılmış sayılan gün toplamına göre yapılır. SGK aylık bildirim de bu günler toplamı olarak bildirilir. 30-eksik gün hesabı hatalıdır.
 
Ynt: Sakatlık İndirim Muhasebe Uygulaması...

Sayın TURKO,
Öncelikle sorularımı cevapladığınız için teşekkürler.Bodro olayını anladım en azından hangi mantıkla düşünüldüğünü.Diğer sorumla ilgili belki ben tam anlatamadım ssk payları,gv ve damga vergi oranlarında sorun yok ama daha önceki bodroda agi tutarı (evli,eşi çalışmıyo,1 çocuğu var) 67,43 tl , sakatlık indiriminin başladığı mayıs ayı bodrosunda rakam 666,00 tl brüt maaştan 330 sakatlık ind. düştükten sonra agi hesaplaması yapılmış.
Agi hesaplanırken eksik gün olduğunda agi tutarları güncelleniyor ama bu sakatlık indirimi gibi tutarlar 666,00 tl den düştükten sonramı agi hesaplanıyor bunu öğrenmek istiyorum...
Saygılar...
 
Ynt: Sakatlık İndirim Muhasebe Uygulaması...

Yıl başında bir kereye mahsus (eş-çocuk değişikliği yok ise) agi alınabilecek tavan rakam hesaplanır. 2009 için 666 TL üzerinden eş+1 çocuk için -> 67,43 TL'dir. Her ay bürüt ücretten sigorta işçi payı ve sakatlık indirimi düşülerek gv matrahı bulunur. Bulunan matrahtan vergi dilimine uygun gv kesilir. eğer 67,43 o ay kesilen gv az ise 67,43 değilse o ayki kesilen gv kadar agi alabilir.
 
Ynt: Sakatlık İndirim Muhasebe Uygulaması...

Yanıtladığınız için teşekkürler...
İyi Çalışmalar.
 
Üst