Sanal Pos İşlemleri Muhasebe Kaydı

Ynt: ANA BAYİİ FİRMA YA AİT POS İŞLEMİ ÇEKİMİ MUHASEBE KAYDI

asdw ' Alıntı:
Başka bir firma adına kayıtlı pos makinasının borçlu bulunan firma tarafından kullanılması durumunda özellik arzeden durumlar ve bir özelge.

ANA BAYİ FİRMA pos makinasını Alt bayi firmaya teslim ediyor. Sonrasında Alt bayi firma mal satışları karşılığında müşterilerinden gelen pos işlemlerini ANA BAYİ FİRMA pos'undan geçerek firmaya olan birikmiş borcunu ödeyebiliyor.


Alt bayi firmanın yapması gereken ; Pos İşlemi gerçekleştiği anda Faturasını malı alan müşterisine düzenliyor. Müşterisini firmasına borçlandırıyor.

çıkan pos suretini Firma borcuna mahsuben muhasebeleştiriyor.

SATIŞ MUHASEBE İŞLEMİ: 120 Alıcılar (X.müşterisi) 118
600 Satışlar 100
391 Hesaplanan KDV 18
(***nolu Fatura ile ...müşteriye vadeli mal satışı)

ALT BAYİ VE ANA BAYİ ARASI
MUHASEBE CARİ İŞLEMLERİ :
320 SATICILAR (ANA BAYİİ) 118

120 Alıcılar (x. Müşterisi) 118
(*** Nolu K.Kartı ile *** müşterisi C/H Borç virmanı)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ÖZELGE :

Tarih 15/02/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-7995-76
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32229-7995-76 15/02/2011

Konu : Bayii tarafından yapılan satışlar için mülkiyeti ana firmaya ait POS cihazının kullanılıp kullanılmayacağı hk.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, firmanızca bayilerinize yapılan mal teslimlerine ilişkin tahsilatların bayi sayınızın fazlalılığı nedeniyle zamanında gerçekleştirilemediği, bu nedenle bayilerinizin firmanıza olan borçlarını kapatmak amacı ile kendi işyerlerine firmanıza ait POS cihazlarını bağlatmak istedikleri, bu vesile ile kendi müşterilerine yapmış oldukları mal teslimi ve hizmet ifaları karşılığında ödenecek bedellerin firmanıza ait POS cihazları vasıtasıyla tahsil edileceği belirtilerek, POS cihazlarınızın bayileriniz tarafından kullanılıp kullanılamayacağı, POS cihazı kullanımından dolayı banka tarafından alınan banka kredi kartı komisyonu ve giderlerinin bir dekont ile bayi hesabına borç kaydedilmesinin Vergi Usul Kanunu açısından mümkün olup olmadığı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229'uncu maddesinde; " Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 231'inci maddesinin beş numaralı bendinde ise; " Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmekte olup, 232'nci maddesinde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları; 233 üncü maddesinde de; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedellerinin perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları veya giriş ve yolcu taşıma biletlerinden biri ile tevsik olunacağı,..." hüküm altına alınmıştır.

Firmanıza ait olan POS cihazlarının bayi adreslerinde bulundurularak bu cihazlarla tahsilat yapılıp yapılamayacağı hususu Bakanlığımız görev alanına girmediğinden buna ilişkin sorunuz cevaplandırılamamaktadır. Ancak, böyle bir uygulama yapılması durumunda, POS cihazının kullanılması karşılığında ilgili banka tarafından komisyon talep edilmesi ve firmanızca söz konusu komisyonun bayilere yansıtılmasının istenilmesi halinde, bayilerden firmanızca tahsil edilen komisyon tutarları için fatura düzenlemeniz icap etmektedir. Ayrıca, ilgili banka tarafından POS cihazlarının kullanılması dolayısıyla firmanızdan talep ve tahsil edilen komisyonun, banka tarafından düzenlenecek olan banka dekontu ile kayıtlarınıza intikal ettirilebileceği tabiîdir.

Bayileriniz aracılığı ile yapılan ürün satışlarına ait bedellerin şirketinize ait olan ve bayilerinizin işyerinde bulunan POS cihazlarıyla tahsil edilmesinde, bir yandan bayi satmış olduğu malların bedelini müşterisinden tahsil etmekte, diğer yandan şirketiniz bayiinizden olan alacağını tahsil etmektedir. Buna göre bayinin yapmış olduğu satışa ait bedeli gelir hesaplarına intikal ettirmesi ve müşterisi adına fatura düzenlemesi gerekmektedir. Şirketinizce de alacağın tahsiline yönelik muhasebe kayıtlarının yapılması gerektiği tabiîdir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

güzel kardeşim 120 yi ne diye karıstırıyorsun sen adamın k.kartından cekiyorsun parayı 120 yerine 108 kullanırsan bu işlem dogru olur diye düşünüyorum tabi akıl akıldan üstündür başka fikirlerede açığız... ???
 
Ynt: ANA BAYİİ FİRMA YA AİT POS İŞLEMİ ÇEKİMİ MUHASEBE KAYDI



güzel kardeşim 120 yi ne diye karıstırıyorsun sen adamın k.kartından cekiyorsun parayı 120 yerine 108 kullanırsan bu işlem dogru olur diye düşünüyorum tabi akıl akıldan üstündür başka fikirlerede açığız... ???
üstad 120 yi kullandığı için doğru soylemiş.108 yada 127 hesabı calıstırabilmeniz için çekilen pos tutarının kendi posunuz olması gerekiyor.kdv beyannamesinde siz neye göre dolduracaksınız ozaman ? 108 iniz şişecek ve bankadan cekilen gerçek pos rakamlarıyla uyuşmayacak buda özel usulsuzlük cezası yemeniz için bir sebep. bu işlemi 108 yada 127 hesapda borç alacak seklinde kapatmanız bir sonuc değiştirmez ve borc alacak dengeniz şişer.Bu yorumunuzu biraz şeye benzettim yıl sonu bilançosunda 20.000.100 TL kasa borç 20.000.000 alacak verip 100 borç bakiye ile kapatmaya benzer.
 

Benzer konular

Üst