Sanatçı Kira Stopajı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan akin94k.t.m.l.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
A

akin94k.t.m.l.

Ziyaretçi
Herkese kolay gelsin

Sanatçıların veya şöyle diyelim seyyar olarak bir işyeri olmaksızın iş yapanların ikametgahlarını irtibat adresi olarak kullanacaklarına ve herhangi bir stopaj ödemeyeceklerine ilişkin mükteza veya veya herhangi bi ryaqzı arıyorum baktıum baktım bulamadım

Veya hangi kanuna dayandırabilirim sizce bu olayı dizi ve filmlerde oynayanların ikametgahına açılış yapıyoruz irtibat adresi olarak kira göstermiyoruz ve stopaj ödemiyoruz

Ama 2000 yılında ikametgah adresine memur gelmiş ve kira yı yazmış ikametgah için ödenen kirayı sonra dilekçede vermişiz burası irtibat adresidir diye ama takdire göndermişler

Mahkemeye verdik dairenin savunması geldi

Şimdiden herkese tşk.

Ynt: Sanatçı Kira Stopajı

Zor mu oldu biraz hiç cevap yok :)

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:
Herkese kolay gelsin

Sanatçıların veya şöyle diyelim seyyar olarak bir işyeri olmaksızın iş yapanların ikametgahlarını irtibat adresi olarak kullanacaklarına ve herhangi bir stopaj ödemeyeceklerine ilişkin mükteza veya veya herhangi bi ryaqzı arıyorum

kesin emin olmak için,mukteza talebinde siz bulunun.cevabı geciktirilmeden hemen veriliyor.

Muktzaya gerek yok. Hakkında kanun hükmü var. GVK Madde 68?in 1. bendi aşağıda:

?1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.). ?

Bu kişi serbest meslek erbabı olduğuna göre ikametgahını işyeri veya irtibat adresi olarak kullanabilir. Meskene kira ödediğine göre emsal kira bedeli tahakkuku ile ilgisi de yoktur. Hatta ödediği kirayı kanun gereği gider yazabilir. Vergi dairesi ne yapıyor anlayamadım.

Bende aynı sorunla karşı karşıyayım. Şimdi sayın Osman Bey'in dediği gibi düşünürsek vergi dairesi ödediği kira için stopaj ödememizi istiyor. Oysa adresler sadece yazışma adresidir. Bir kaç mükellefime vergi dairesi irtibat adresi olarak kabul etti stopaj ödemesi istemedi ama diğer bir kaç mükellefim için illa stopaj diye tutturdu.
Ben hala bir çözüm bulamadım.

Kira tutarının 1/2'si gider olarak dikkate alınacaksa gelir vergisi kesintisi gerekir.

İkametgah adresi, irtibat/yazışma adresi olarak kullanılacak ise gelir vergisi kesintisine de gerek yoktur.