fonradar

Satıcı firmadan (SM-SMM-YMM' den) teyit isteyebilirmiyiz.?

Üyelik
25 May 2009
Mesajlar
8
Firmamızın almış olduğu mal ve hizmet alımlarımızın faturaları ile ilgili, firma olarak satıcı firmadan veya sm,smmm,ymm.sinden teyit isteyebilirmiyiz? Veya firmamız adına muhasebecimizin (Yeminli Müşavirimiz yok)bunu isteme yetkisi varmı? Bu belgelerin doğruluğunun ispatını nasıl sağlayabiliriz?
Not: 2008 yılında aldığımız 15.000 YTL tutarlı bir emtia ile ilgili belgeden dolayı ciddi sıkıntı yaşadık.Bunun önüne nasıl geçebiliriz? YMM tutamayız çünkü ücretleri pahalı ve biz henüz o kapasitede çalışan bir firma değiliz.
YArdımınız için teşekkür ederim. Kolaylıklar.
 
Ynt: Satıcı Firmadan (SM-SMM-YMM DEN) Teyit İsteyebilirmiyiz

Sıkıntınızı anlamama ragmen acıkcası bir cözüm sunamıycam .

Ymm'ler teyit yazılarını gerek bilgi isteme gerek bilgi alma olsun meslek yasasının ilgili tebliglerine göre düzenlerler ( 3568 - 27-29 ve son cıkan 41 nolu teblig )

normal olarak sözleşmeli oldugunuz ymm söz konusu tasdik ve inceleme islemi ile ilgili olarak diger ymm den bilgi ister. Alınan bilgi ilgili dönemle ve tasdik konusu işlemle sınırlıdır. Bilgi veren ymm burda elindeki mevcut bilgileri sunar daha fazla arastırma yapmaya bilgi alan ymm zorunludur.


"...............Bilgi istemlerinin tasdik konusu ile sınırlı olması ve yeminli mali müşavirin tasdik hizmeti verdiği mükellef ile hakkında bilgi istenen mükellef arasındaki ticari ilişki ile doğrudan bağlantılı olması gerekir.

Kendisinden bilgi istenen yeminli mali müşavirler tam tasdik hizmeti verdikleri mükelleflere ilişkin olarak yukarıda belirtilen nitelikte ve harici bir araştırmayı gerektirmeyen bilgileri verebilirler. Bilgi verme işlemi, zorunlu olarak yerine getirilmesi öngörülmüş bir işlem değildir. Dolayısıyla, kendisinden bilgi istenilen yeminli mali müşavirler; istenilen bilgileri verebilecekleri gibi, diledikleri takdirde bilgi vermekten imtina da edebileceklerdir. "
 
Üst