fonradar

Satıcı Firmanın Bs Beyanında Bulunduğu Ama Alıcı Firmaya Ulaşmayan Faturanın Ba Beyanı?

Üyelik
23 Nis 2015
Mesajlar
16
Konum
Şehir
Değerli hocalarım merhaba.

Çalışmış olduğumuz x firması 10. ayda 8500 TL lik bir fatura kesip PTT ile bize göndermiş. Faturayı ptt kaybetmiş ve satıcı firma mütabakat yapmadan BS beyanında bulunmuş. Böyle bir fatura olduğunu mütabakat görüşmesinde farkettim. Firma, satış faturalarında mütabakat yapmadan BS beyanında bulunma saçmalığını uyguluyormuş. Sonuç olarak elime yeni ulaşan 30.10.2015 tarihli 8500 TL lik bir fatura mevcut. Hem ay hem yıl farklılığı mevcut. Firmanın beyanı var ama benim yok , ne yapacağım ?
 
1. Firmaların/şirketlerin Ba/Bs için mutabakat yapması zorunluluğu yoktur. Bu 8.500 TL karşılığı ya mal ya hizmet almışsınızdır ve "bunun faturası nerede?" sorusunu sorma daha doğrusu faturanızı isteme yükümlülüğü sizin.
2. Ba/Bs için iki seçeneğiniz var ya düzeltme verip cezasına katlanılacak yada vd düzeltme talebini bekleyip yazı geldiğinde düzeltme verirsiniz.
3. Bu fatura mal/hizmet alımına yönelik olacağından hem o dönem kdv hem de geçici beyanınızı etkileyeceğinden düzeltme vermeniz gerekir. (KDV için faturayı 12/2015 işleyip 12/2015 düzeltme verebilirsiniz.)
 
Maalesef Ön muhasebe personelinin dikkatsizliği ile ortaya çıkan bir durum. 31.12.2015 tarihine 153 e mal tutarı , 770 e (İndirimi Kabul Edilmeyen KDV) KDV sini işledim. Bu durumda hem KDV hem Dönem Sonu stok ile geçici vergi de bildirimi yapıldı. Bu durumda sadece BA beyanı kalıyor. Düzeltme talebini beklemek daha doğru olmaz mı ?
 
Beklemek daha mantıklı. Çünkü bir bakmışsınız ceza azalır veya af çıkar. Azalma veya af çıktığında ödeyen ödediği ile kalıyor.
 
Üst