fonradar

Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

Üyelik
20 Nis 2007
Mesajlar
15
Merhaba, Laboratuvar hizmeti veren Limited şirket mükellefim gayrimenkul satın aldı. Gayrimenkulu laboratuvar şartlarına uydurmak maksadıyla bir takım tadilatlar yaptırdı. Duvarları ve yerleri seramik döşetti, Alüminyum doğramalar ile bölmeler yaptırdı, mermer tezgahlar yaptırdı, kepenk yaptırdı, vs. Bu yaptığı masrafların faturalarını maliyete atmayıp direk gider yazabilirmiyim sizce. Sonuçta gayrimenkulun değerini artıran bir işlem yapılmadı. Hatta gayrimenkulun değeri azalmış bile olabilir. Kullanım amacı kısıtlanmış oldu. Görüş bildirirseniz sevinirim.
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

sayın myüzyıl burda kıstas alış değerinin artıp artmamasıdır ve bazen artsada açıkça tamir ve bakım gideri olanlarda gene bu kıstasın dışındadır,şimdi VUK.270 ve 272.maddelere bakmak lazım ve özellikle 272.madde derki gayrimenkulu genişletmek veya iktisadi değerini sürekli artırmak olanlar maliyete eklenir der ve gene bu maddede şöyle bir tabirde vardır genişletme ile ne anlaşılmalı noktası ilede alakalıdır yeni bir eklenti ve vb.bir ekleme yapmak gayrimenkule işte bu kapsamdaki giderlerde maliyete atılır ve burda sizin bu alüminyum doğramalar bu kapsamda değerlendirilebilir ve gene kepenkte bu kapsamda olabilir tabi burda rakamsal noktada önemlidir,diğer giderler doğrudan tamir ve bakım gideri olabilir ve zaten kanunun 272.maddesinin son kısmı bu ikisi beraber olursa ayrı ayrı değerlendirmek lazım der ve bir bütün gibi değerlendirmez ve buda esasen toplam rakamın rakamsal değeri açısından önemldir,şimdi bence bu noktada sizin yapacağınız değerlendirme önemlidir ve işletmenin kar ve zarar durumuda bu noktada önemldir eğer zararları çoksa ve ilgili yılda zararsa bence tamamını maliyete atmak daha sağlıklıdır, kolay gelsin.
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

Hadisat, çok teşekkür ederim. Asıl sorun firmanın kar/zarar durumunda. Firmamda karlar çok yüksek çıkıyor. İşin kötüsü bu yüksek kar gerçek karı değil. Gelirlerinin tamamını belgelediği halde giderlerinin tamamını belgeleyemiyor. Sonuçta yüksek vergilerle karşılaşıyor. Faturaları gider göstermek istemem bundan. Tabiki sonuçta vergi usul kanununa uymak zorundayız. 25000 TL. civarında tadilat faturası var. Üstelik bu faturanın içerisinde 4000 TL.civarında da işçilik mevcut. Hiç olmazsa bu işçilikleri gider göstermek mümkün olmaz mı?
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

sy myüzyıl şahsi fikrim gayrimenkulün değeri arttığı yönündedir.çünkü siz birtakım ilaveler yaparak kullanım alanını kısıtladınız ama boş bir gayrimenkulden labaratuvar şartlarına uyan bir alan oluşturdunuz.tadilatınız bittikten sonra labaratuvar olarak satmak isterseniz boş bir gayrimenkulden daha farklı bir ücrete satılacaktır..bu sebeple yapılan tüm masrafların maliyete atılmasının doğru olacağını düşünüyorum..
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

sayın myüzyıl,şimdi işçilik gideri noktasını kanunen değerlendridiğinde VUK.270 ile 275 arasındaki kısmı ve özellikle 271.madde ile 275.maddeyi ve maliyet bedeli kavramını sanki bu dediğininde kanunen bir dayanağı yok gibi ve bunuda toplamı maliyete atacaksanız eğer bu işçilik rakamınıda atmak lazım diye düşünüyorum,kolay gelsin.
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

Sayım myüzyıl

Medeni Kanunda gayrımenkul tarif edilirken mütemmim cüzleri de gayrımenkul kapsamı içinde mütalaa edilir. Mütemmim cüz ?binadan ayrıldığında ekonomik değerini kaybeden eklemeler? olarak tarif edilmektedir. Örneğin kalorifer tesisatı bir mütemmin cüzdür. Çünkü binadan söküldüğünde ekonomik değeri yok mesabesindedir. Hurda değerindedir. Ama bir klima cihazı öyle değildir. Binaya bir klima cihazı eklendiğinde bunu amortismana tabi tutmak suretiyle gider yazmak mümkündür.

Sizin anlattıklarınız tamamen mütemmim cüz kavramına girmektedir. Bu nedenle gider olarak kaydedilemez. Bunları bina maliyetine eklemek gerekir.
 
Ynt: Satın alınan gayrimenkulde tadilat giderleri

OSMAN EROL ' Alıntı:
Sayım myüzyıl

.

Sizin anlattıklarınız tamamen mütemmim cüz kavramına girmektedir. Bu nedenle gider olarak kaydedilemez. Bunları bina maliyetine eklemek gerekir.


Bende aynen katılıyorum.
 
Üst