Satış Karşılığında Otomobil Verilmesi Hk.

Herkese Merhaba,

Şirketimiz diş sağlığı sektöründe çalışan bir firmadır.Şirketimiz bir kampanya yaparak belli tutarın üzerinde ürün alan müşterilere otomobil vermeyi düşünmektedir.Otomobili satın aldığımızda nasıl bir kayıt yapacağız ? ve müşteriye çıkışı nasıl yapılacak ? kdv ve gider hesapları açısından yardımlarınızı rica ediyorum.

Teşekkürler...

Ynt: Satış karşılığında otomobil verilmesi hk.

otomobil değernin 30.000+ kdv olduğunu düğşünürsen eğer ,
------------------------------------ / ----------------------------------------------
294 ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR VE M D V 30.000,00.-
191 İNDİRİLECEK KDV 5.400,00.-
329 DİĞER TİCARİ BORÇLAR 35.400,00.-
Otomobil firmansının keseceği faturanın kaydı
---------------------------------- / ------------------------------------------------

---------------------------------- / ------------------------------------------------
120 ALICILAR 35.400,00.-
391 HESAPLANAN KDV 5.400,00.-
294 ELDEN ÇIKARILACAK STOKLAR 30.000,00.-

alıcıya bedelsiz teslim teslim faturasının kaydı
-------------------------------- / ---------------------------------------------------
611 SATIŞ İSKONTOLARI 30.000,00.-
191 İNDİRİLECEK KDV 5.400,00.-
120 ALICILAR 35.400,00.-
Alcının alış primi aldığı faturasına istinaden yapılacak kayıt
---------------------------------- / -----------------------------------------------

Ynt: Satış Karşılığında Otomobil Verilmesi Hk.

Ama indirilecek kdv yi neden iki defa kullanıyoruz.Ayrıca bu bizim için bir pazarlama gideri değilmi ?

157 Diğer Stoklar = 1.000,00
191 KDV = 180,00
320 Satıcılar = 1.180,00
------------------------------------------

760 P.S.D Giderleri 1.000,00
157 Diğer Stoklar = 1.000,00

Tekrar Merhaba

Öncelikle önceki sorum için verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Buna benzer bir başka durum daha var.Burda belli bir limitin üzerinde mal alan kişiye faaliyet konumuz içinde bir ürün ücretsiz olarak veriliyor.Yani 1 alana ikincisi bedeva gibi.Ben bu gibi durumlarda bedelsiz çıkan ürünü alış maliyetinden 621 hesaba atıyorum.Yani 157 diğer stoklara alıp buradan 760 hesaba almıyorum.Doğrumu yapıyorum ?

----------/------------
153 100
191 18

320 118
Mal alış kaydı
----------------------------

----------/-------------
621 100

153 100
Bedelsiz verilen ürünün Maliyet kaydı
----------------------------

Yaptığınız işlem doğrudur.

Tekrar Herkese Merhaba,

Yukarıdaki başlıklak ilgili cevaplarınız için öncelikle çok teşekkür ederim.Ancak konu hala kafamda netlik kazanmış değil.Daşındığım bir YMM bana bu konu ile ilgili aşağıdaki işlemleri yapmamı söyledi,

---------------------/--------------------
157 100

320 100

Kdv ve ötv maliyete atılarak araç alış kaydı
----------------------------------------

------------------/---------------------
120 100

157 99,01
391 % 1 kdv 0,99

Aracın müşteriye fatura edilmesi
-----------------------------------------

760 84,75
191 % 18 kdv 15,25

120 100

Müşterinin aracı teslim aldıktan sonra ciro pirimi faturası
------------------------------------------------

Bu işlemleri yaptığımızda ikinci el araç satışı yaptığımızdan kdv % 1 hesaplandı ancak müşteri bize % 18 kdv ile ciro pirimi faturası kesiyor.Böylece kdv açısından bir kayba uğruyor.Öncelikle yukarıdaki işlemlerin doğruluğu konusunda ve eğer doğru ise müşteri fazladan kdv ödediği için bunun nasıl aşılacağı konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.

Saygılarımla,

Teşekkürler,

Merhaba,

Benim önerim şu
---------------------/ / ---------------------
157 100
320 100
Otomobil Alış Faturası Kaydı
-------------------- / /---------------------

Daha Sonra müşteri otomobil satış faturası şu şekilde kesilsin

Otomobil 100
Ciro İskontosu -100
Toplam 0

Sizin satış kaydınız
---------------/ / -------------------------
760 100
157 100
-------------/ /---------------------------

Ben böyle yapardım.

Not: Ayrıca KDV 30 maddesi gereği siz oto alım satım ve kiralama işi yapmadığınızdan. KDV yi indirim konusu yapamazsınız. Bu yüzden alışınızda gösterilen kdv yi otomobil maliyetine atmalısınız.

Ayrıca unutmayın sizin müşteriye yaptığınız teslimde müşterinizden herhangi bir bedel almamaktasınız. Bu yüzden KDV konusu doğmamaktadır.

Aracı alırken ödediğiniz KDV nin Aracın maliyetine atılması hususu kanunlarla düzenlendiğinden. Size aracın maliyeti KDV dahil tutarı olmaktadır. Ve siz bunu promosyon olarak verdiğinizden keseceğiniz bedelsiz faturaya KDV dahil tutarı yazmanız uygundur.
Saygılar