Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Üyelik
24 May 2012
Mesajlar
4
Merhabalar...

Çalışmış olduğum şirkette, bana iş tanımıma kesinlikle uymayan bir görev yüklenmek istendi. Reddettim. Reddettiğim için tutanak tutuldu (daha doğrusu yönetici, suçlamada bulunup yazılı savunmamı aldı). Suçlama "görev alanımla ilgili sorumlulukları yerine getirmemem"di. Somut olarak açıklanmamıştı. Savunmamda konuyu detaylandırdım ve böyle bir görevim olmadığını açıkça ifade ettim.

Kesinlikle bu konuda haklı olduğum ortadayken, savunmamı teslim ettiğim gün, tarafıma İhbarname verildi ve sözleşmem feshedildi fakat ihbarnamede savunmadan hiç bahsedilmiyor ve savunmadaki suçlamanın yanına işten çıkarmak için bir kaç yeni suçlama daha yapılmış.

İhbarnamedeki suçlamalar;
*öğle izninin dışında çalışma saatlerim sürecinde sigara molaları veriyor olmam.
*Mazeretsiz işe gelmemem
*İyi niyet kurallarına uymamam, işime özen göstermemem
*Verilen işleri sıklıkla reddetmem

Suçlamalar geçersiz, çünkü
*Neredeyse 2 yıldır çalıştığım şirkette, ilk günden beri sigara molası veriyorum ve bu konuda bugüne kadar hiçbir uyarı almadım. Gizli saklı değildi, her sigaraya çıkışımdan haberleri vardı.
*Mazeretsiz işe gelmemezlik yapmadım. Yaptıysam yasal hakkım olan 2 gün üstüste mazeretsiz işe gelmemezlik hakkımı kullandım ve mazeretim sonucunda gelmediğim günler maaşımdan kesildi. Bu konu hakkında da bugüne kadar hiçbir uyarı almadım.
*"İyi niyet kuralları" yasada açıklanıyor ama biraz ucu açık bırakılmış yine de bu konu ile ilgili de bugüne kadar hiçbir uyarı almadım.
*Verilen işleri sıklıkla reddetme gibi bir durum da yok. Tek reddettiğim iş, kendi görevim olmayan işti, bu konu ile ilgili de savunmam alındı.

Özet olarak, yapılan neredeyse 2 yıldır çalıştığım şirkette bugüne kadar hiçbir uyarı almadım, savunmam alınmadı ama yukarıdaki suçlamalarla tazminatsız işten çıkarıldım.

Sorularım:
1. Savunmama bir geri dönüş yapılması gerekmiyor mu? Bana savunmana cevap=ihbarname denildi ama bu sözlü olarak söylendi, ihbarnamede bunlar geçmiyor.
2. İhbarnamedeki suçlamaları kabul etmediğimden ve ihbarnameyi imzalamadım. Yapmam gereken işlem nedir? Kaç gün içinde imzalamam gerekir? İmzalarsam suçlamarı kabul etmiş mi sayılıyorum? İmzalamazsam başıma ne gelebilir?
3. Şu suçlamalar ile şirketin haklı çıkması mümkün mü?
4. Şikayet etmem gereken mercii Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mı? Dilekçe yazmam yeterli mi? Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı'nca haklı bulunmam sonucunda mağduriyetim giderilir mi (tazminat hakkım) yoksa bireysel olarak dava açmam gerekir mi?

Ve ek olarak, 2 yıldır haftada 6 tam gün çalışıyorum. (Toplam 48 saat) Buna rağmen şimdiye kadar tarafıma hiç mesai ücreti ödenmedi. Cumartesileri tam gün çalıştığıma kanıt ise hem şirket çalışanları, hem ofisteki kameralar, hem de ofisimizin bulunmuş olduğu binanın kayıtları...

Şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

mtopal ' Alıntı:
Suçlamalar geçersiz, çünkü
*Neredeyse 2 yıldır çalıştığım şirkette, ilk günden beri sigara molası veriyorum ve bu konuda bugüne kadar hiçbir uyarı almadım. Gizli saklı değildi, her sigaraya çıkışımdan haberleri vardı.........................çalışma koşulu haline gelmiş sorun olmaz
*Mazeretsiz işe gelmemezlik yapmadım. Yaptıysam yasal hakkım olan 2 gün üstüste mazeretsiz işe gelmemezlik hakkımı kullandım.....................sözleşme ile hüküm altına alınmadıysa böyle bir hakkınız yok ve mazeretim sonucunda gelmediğim günler maaşımdan kesildi. Bu konu hakkında da bugüne kadar hiçbir uyarı almadım............almamış olmanız lehinize
*"İyi niyet kuralları" yasada açıklanıyor ama biraz ucu açık bırakılmış yine de bu konu ile ilgili de bugüne kadar hiçbir uyarı almadım.
*Verilen işleri sıklıkla reddetme gibi bir durum da yok...................önceden böyle bir durum olduğuna dair verilen uyarı ihtarda olmadı ise lehinize Tek reddettiğim iş, kendi görevim olmayan işti, bu konu ile ilgili de savunmam alındı.....(yani bu son olay)
Özet olarak, yapılan neredeyse 2 yıldır çalıştığım şirkette bugüne kadar hiçbir uyarı almadım,.............lehinize savunmam alınmadı ama yukarıdaki suçlamalarla tazminatsız işten çıkarıldım..........sözleşme feshedildi

Sorularım:
1. Savunmama bir geri dönüş yapılması gerekmiyor mu?...............tazminat hakkınız saklı(M.26/son fıkra) Bana savunmana cevap=ihbarname denildi ama bu sözlü olarak söylendi, ihbarnamede bunlar geçmiyor.
2. İhbarnamedeki suçlamaları kabul etmediğimden ve ihbarnameyi imzalamadım..............lehinize Yapmam gereken işlem nedir? Kaç gün içinde imzalamam gerekir?...............asla imzalamayacaksınız İmzalarsam suçlamarı kabul etmiş mi sayılıyorum? İmzalamazsam başıma ne gelebilir?..............imzalamazsanız fesih konusuna bağlı olarak sorun doğmaz
3. Şu suçlamalar ile şirketin haklı çıkması mümkün mü?.................işveren tarafından sözleşmenin feshi M25/II ye göre olmuş,davacı olacağınızda bu duruma mahkeme karar verecek(tazminat hakkınız şimdilik saklı)
4. Şikayet etmem gereken mercii Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mı? Dilekçe yazmam yeterli mi?......evet Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı'nca haklı bulunmam sonucunda mağduriyetim giderilir mi (tazminat hakkım) yoksa bireysel olarak dava açmam gerekir mi?............iş müfettişi şikayetinize bağlı inceleme sonucu feshin işverence haksız yapıldığına karar verirse zaten bu durum işyerine iletilecek ama işveren bu duruma itiraz edebilecek,bu defa deiğiniz gibi konu yargıya taşınacak

Ve ek olarak, 2 yıldır haftada 6 tam gün çalışıyorum. (Toplam 48 saat) Buna rağmen şimdiye kadar tarafıma hiç mesai ücreti ödenmedi. Cumartesileri tam gün çalıştığıma kanıt ise hem şirket çalışanları, hem ofisteki kameralar, hem de ofisimizin bulunmuş olduğu binanın kayıtları......................ara dinlenme süreleri önemli,belirtirseniz değerlendirebiliriz.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

'Tazminat hakkımın saklı olması'nı biraz açıklayabilir misiniz?

Mazeretsiz işe gelmemenin yasal tanımı nedir? Her biri için yazılı mazeret sundum (bir gün önceden sağlık sorunlarını neden göstererek ertesi gün gelemeyeceğimi belirttim fakat sağlık raporu sunmadım) ve işe gitmedim. Hiçbiri için ihtarname ya da uyarı almadım. Mazeret sunmadığım devamsızlığım yok diye hatırlıyorum ama olsa dahi sonuç olarak maaşımdan kesildi ve kesintiden sonra da herhangi bir ihtarname almadım. (Bana ihtar çekilmeden ya da mazeretim dışında hiçbir imza alınmadan günlük ücretim maaşımdan kesildi). Mazeretimi bildirdiğim evraklar onlarda mevcut. Söz konusu evrakları yok etseler dahi noterden imzalı ihtar çekilmediği için işverenin hak talep edememesi gerekiyor, yanlış mıyım?

Sözleşmemin feshedildiğine dair şu an elimde herhangi bir belge yok(imzalamadığım için). Şirkete gidip, imza atmadan fesih ile ilgili belge almam mümkün mü? Aksi takdirde, fesih ihbarnamesi evrakını ortadan kaldırıp son iki gün mazeretsiz işe gelmediğime dair tutanak tutup suçlu duruma düşüremezler mi?

Yasal olarak günlük tek mola süremiz 1 saat. Günlük çalışma + dinlenme süremiz 9 saat (08:00-17:00). Haftalık çalışma süresi 45 saat olduğuna göre, eğer dinlenme süreleri çalışma saatlerine dahil değilse haftada 3 saat fazla çalışmış oluyorum. Belirlenmemiş sigara molaları var ama bu konuda hak talebi olabilir mi şirketin?

İş Kanunu'nda, yukarıda sürekli vurguladığımız 'uyarı ve ihtar almamam' konusunda dikkatimi çeken bir şey oldu. "İşveren, işçiyi ister yazılı ister sözlü olarak uyarır" anlamına gelecek yasa mevcut. Peki sözlü olarak uyarının ispatı nedir? Bu yasanın arkasından dolaşmak kolay değil mi?

En geç ne kadar süre içinde Çalışma Bakanlığı'na şikayette bulunmam gerekiyor? Şikayetimi hangi yoldan yapabilirim (sözlü, yazılı, mail yolu vb.)? Önerebileceğiniz bir dilekçe örneği mevcut mu internette?

Bir de, Çalışma Bakanlığı'nca haklı bulunmam ve şirketin tazminatımı ödemeyi reddetmesi durumunda davayı bireysel olarak benim mi açmam gerekiyor yoksa Çalışma Bakanlığı mı ilgileniyor? Sonuçta 3 bin liralık tazminat için özel avukat tutup bir o kadar para harcamam çok mantıklı değil, her ne kadar bu konuyu artık 'bireysel hakkımı aramanın' dışında 'en azından benden sonrakilerin hakkını gasp edemesinler' düşüncesi ile bu kadar uzatsam da, hakkımı alamayacaksam da bu kadar uğraşmamın anlamı yok.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Bugün sözleşme feshinden sonraki ikinci gün. Bugün de işe gitmemem dolayısıyla yasada belirtilen '2 gün mazeretsiz işe gitmeme' sözleşme feshini haklı gerekçeye bağlayabilir. Sözleşmenin feshedildiğine dair ne tür bir belge almam gerekiyor şirketten?

Bu arada e-devlet'ten sigorta durumuma baktım, işten çıkarılmış olduğum henüz gözükmüyor. Dediğim gibi sözleşme feshini dosyaya koymayıp 2 gün devamsızlık yapmamı beklemiş olabilirler mi? Haklı gerekçe oluşturmak için...
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Hereks kendi tarafından bakıyor.

[/quote]*Mazeretsiz işe gelmemezlik yapmadım. Yaptıysam yasal hakkım olan 2 gün üstüste mazeretsiz işe gelmemezlik hakkımı kullandım ve mazeretim sonucunda gelmediğim günler maaşımdan kesildi. Bu konu hakkında da bugüne kadar hiçbir uyarı almadım.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Sn.MTOPAL

-İşveren sözleşmeyi hangi nedenden dolayı feshettiğini işciye bildirmelidir.Bu bağlamda endişeleriniz var ise ilk ietinizde "sorularım"başlığı altında 2ci maddede ki(siz ihbarname diyorsunuz)o fesih bildirimini " tazminat ve ücrete ilişkin yasal haklarım saklı kalmak kaydıyle"şeklinde kayıt düşerek imzalayıp aslının bir suretini alabilirsiniz
-siz tazminatsız olarak iş den çıkarıldı iseniz illaki tazminat alamıyacağınız anlamına gelmez,ancak bu durum yargı yoluyla çözüleceğinden mahkeme bu feshin haksız yapılmış olduğuna karar verirse işveren size haklarınızı ödemek zorunda kalacak.Şimdiki süreçte bu hak(kınız)saklıdır mahkeme kararıyle ortaya çıkacak demektir.(M.26 sson fıkra)
-mazeretsiz işe gelmediyseniz izinli olarak gelmemişsinizdir,izinli de değilseniz keyfinize göre gelmemiş olursunuz dolayısıyle işverenin yaptırım hakkı doğar ama işveren bu durumu usül dairesinde işcinin savunmasını alarak gerekli cezayı vermeli takdir onun isterse vermeyedebilir.
-yukarıda ifade ettiğim fesih bildirimini kayıt düşerek alırsanız(galiba endişe ediyorsunuz) devamsızlık nedeniyle fesih yapamazlar,noter den iş bu haksız fesih nedeniyle yasal haklarınızın ..../05/2012 tarihine kadar ödenmesi hususnda ihtarname de gönderebilir,bakanlığa da şikayet dilekçesi verebilirsiniz(internet ortamında olabilir
sonuçta benim düşüncem ödemek istemiyecekler netice yol mahkemeye cıkacak gibi.
-fazla çalışmalara dair ücret alacağınızın ispatı iddia eden olarak size ait dolayısıyle de önce f.çalışma yapmış olduğunuzu ispat etmeniz gerekecek
-sözlü "uyarı"yapılabilir isede ispatı çok zor hatta mümkün değil bu nedenle sözlü uyarı yapıldığı yazıya dökülür taraflarca imzalanırsa ispat için isabetli olur.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

Beni şüphelendiren ihbarnamede ayın 24'ünde feshedileceğini bildirmelerine rağmen bugün hala sigortamın yatıyor oluşu. Sonuçta ben o ihbarnameyi imzalamadım ve geri verdim. Şu an elimde sözleşmenin feshine dair hiçbir kanıt yok ve işe gitmiyorum. Suçlu duruma düşebilirim diye düşündüm.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

mtopal ' Alıntı:
Beni şüphelendiren ihbarnamede ayın 24'ünde feshedileceğini bildirmelerine rağmen bugün hala sigortamın yatıyor oluşu. Sonuçta ben o ihbarnameyi imzalamadım ve geri verdim. Şu an elimde sözleşmenin feshine dair hiçbir kanıt yok ve işe gitmiyorum. Suçlu duruma düşebilirim diye düşündüm.
Fesih işlemi 24.05.2012 de yapıldı ise işverenin sgk na henüz bildirim yapmamış olması sizin çalışıyor olduğunuzu göstermez, üstelik sgorta primlerinizin yatırılıyor olduğu anlamına da gelmez, anılan tarih de yapılan fesih işlemine ilişkin sgk bildirim süresi yani sgortalı işten ayrılış bildirgesinin skg na verilme süresi 10 gün içinde herhangi bir gün olabilir, anlaşılan şimdilik henüz verilmemiş, bu nedenle siz bahsekonu tarih de fesih yapılmış gibi DÜŞÜNMELİSİNİZ hareket etmelisiniz.
 
Ynt: Savunma, Sözleşme Feshi ve Tazminat hakkında

mtopal ' Alıntı:
Merhabalar...

Çalışmış olduğum şirkette, bana iş tanımıma kesinlikle uymayan bir görev yüklenmek istendi. Reddettim. Reddettiğim için tutanak tutuldu (daha doğrusu yönetici, suçlamada bulunup yazılı savunmamı aldı). Suçlama "görev alanımla ilgili sorumlulukları yerine getirmemem"di. Somut olarak açıklanmamıştı. Savunmamda konuyu detaylandırdım ve böyle bir görevim olmadığını açıkça ifade ettim.

Kesinlikle bu konuda haklı olduğum ortadayken, savunmamı teslim ettiğim gün, tarafıma İhbarname verildi ve sözleşmem feshedildi fakat ihbarnamede savunmadan hiç bahsedilmiyor ve savunmadaki suçlamanın yanına işten çıkarmak için bir kaç yeni suçlama daha yapılmış.

İhbarnamedeki suçlamalar;
*öğle izninin dışında çalışma saatlerim sürecinde sigara molaları veriyor olmam.
*Mazeretsiz işe gelmemem
*İyi niyet kurallarına uymamam, işime özen göstermemem
*Verilen işleri sıklıkla reddetmem
Fesih neden(leri)olarak bunların belirtilmesi,iddia edilmesinden ziyade işverenin ileri sürdüğü bu sebebleri ispat etmesi gerekecek ki haklı nedenle fesih olduğu tespit olunabilsin,şayet dava konusu olur ise "geçerli nedenler"ile fesih yapılmış olduğu bu nedenle de ihbar-k.tazminatlarının ödenmesi gerekecektir diye düşünüyorum
 

Benzer konular

Üst