Serbest Bölge Kapsamında Kesilen Faturaların Bs-Ba Formdaki Yeri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mhmt79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mhmt79

Katkı Sunan Üye
Serbest bölge kapsamında kesilen faturaların Bs-Ba formlarda gösrilmemesi gibi bir durum söz konusumudur.?

tesekkürler..

Ynt: Serbest Bölge Kapsamında Kesilen Faturaların Bs-Ba Formdaki Yeri

3.1.4. Bildirim formlarına belirlenen haddi aşan ithalat ve ihracat işlemleri de yazılacaktır.
---
Mal ve Hizmetler

Bölgedeki mallar:
Madde 8 ? Serbest bölge ile Türkiye'nin diğer yerleri arasında yapılacak ticaret, dış ticaret rejimine tabidir. Serbest bölge ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmaz.

ekleyeceksiniz, ayrıca ülke seçimi kısmına "SERBEST BÖLGELER" diye seçenek var o seçilecek.

ilgi ve alakanız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum... iyi çalışmlar

Merhaba
Serbest bölge den kesilen faturaları BS formunda bildirimi yapılacak mı? yapılması durumunda BA bildiriminde bulunan firma ile tutar mutabakatsızlığı olmayacak mı?
Bu konud varsa kanun maddesini öğrenebilir miyim?
Teşekkürler

tutarsızlık olmaz genellikle serbest bölgeler fatura tarihlerine göre değilde gümrük beyannamesine göre muhasebe kayıtlarını oluşturuyorlar.ve gümrük beyannamesi üzerindeki kuru alıyorlar.sizde aynı şekilde kayıtlara alırsanız tutarsızlık olmaz. serbest bölge işlemlerinde bir çok kişi fatura tarihini baz alıyor ve burada da film kopuyor. ben açıkçası gümrüğe göre işlem yapıyorum.

Ben net şekilde şunu bilmek istiyorum;Serbest Bölge satışlarını bildiriyor muyuz ve bildirim de bulunuyorsak dayandırıldığı kanun maddesi.farklı tarihlerde alınması çok farklı problemler doğurur.bunun takibi çok zor olur.

Tüm alışlar ve satışlar ba ve bs de bildirilecek ( serbest bölge diye bir ayırım yok).vuk 362, 381 genel Tebliği

SAYIN CETVEL:
ben sadece farklılık çikmaz dediğiniz konuyu sormak istiyorum.
misal diyelim ben satıcı firmayım ve 3. ayda satış yaptım o günün kuru 1,555
100 x 1,555=155,50 tl
ve alıcı firma malı 5. ayda millileştirdi. o günün kuru 1,600
100 x 1,600=160,00 tl
farkın çıkmaması mümkün değil ve diyelim ki beyanameyi kayda aldığımızda
beyaname de alınan vergi ve ek maliyükümlükler i ayrı hasaplayıp bildirmiyecekmiyiz karşi tarafa uymak için
çünkü karşi taraf maliyetsiz mal satiyo ama ben alana kadar bi sürü masraf ve vergi ödüyorum. bence bu serbest bölge bildirimi kaldırılmalı sadece yurt içi satışları kapsaması lazim ba ve bs formlarinin

dediğinizi anladım . ama rakamları birbiriyle tutturamazsınız. çünkü serbest bölge bs sindeki rakamı serbest bölge işlem formundaki tarihe göre siz ise ba nızı gümrük giriş beyannamesi üzerindeki kura göre yapacaksınız.

sistemlik bir durum yok. siz bu işlemi ba formunda bildirdiğinizde ülkesi kısmına serbest bölge ba bs de kullanılan yazacaksınız. böylelikle sistem bir tuhaflık görse bile serbest bölgeden alım olduğu için bir problemle karşılaşmayacaksnız.
Kolay gelsin.

396 nolu VUK tebliğinin 3.2.2 bölümünde bu konu açıklanmış, ancak net değil.. Serbest bölgedeki satıcı için Bs bildiriminde serbest bölge işlem formunun tarihi ve tutarı esas alınacaktır diyor. Alıcı içinse Ba bildiriminde beyanname tarihi esas alınır diyor. Bu ise kurlardan dolayı farklı turaların bildirilmesine yol açar, özellikle işlem formunun tarihi ile ithal beyannamesinin tarihi farklı ayda olduğunda işler iyice karışır.