fonradar

Serbest Çalışan Doktorun Ek İş Kazancının Vergisi Nasıl Olmalı?

Üyelik
25 May 2009
Mesajlar
1
Merhabalar,
Forumda aradım ama bulamadım. Burada (http://forum.alomaliye.com/index.php?topic=1059.0) bir arkadaşımız benzer bir konuya değindi ama bana cevap olmadı.

60 yaşındayım. Emekliyim. Serbest meslekte kendime ait muayenehanemde çalışmaktayım. Ek iş olarak özel bir hastanede part-time çalışmaya başladım. Hastane, maaş dönemi geldiğinde, maaşımın bedelinde kendilerine muayenehanemden serbest meslek makbuzu kesmemi istedi. Bu makbuzu kesersem dahi, hastane maaşımdan gelir vergimi kesecek. Muayenehanemin muhasebecisi de makbuz kestiğim için kdv ve gelir vergisini kesiyor. Yani kazandığım paranın iki defa vergisini ödemiş olacağım. Makbuzu kestiğimde, stopajla birlikte aldığım maaş neredeyse yarı yarıya azalıyor.

Bu durum pek aklıma yatmadı ve çevremdeki insanlara danıştım. Onlardan bir tanesi, hastane beni eleman olarak işe aldığı için benim maaşımdan vergimi kesebileceğini, ama bu durumda benden makbuz almasına gerek olmadığını, eğer beni kağıt üzerinde icapçı gösteriliyorsa da bu durumda sadece benden makbuz alabileceklerini, yine maaşımdan vergi kesintisi yapamayacaklarını söyledi. Bu durum bana mantıklı geldi, zira bana yaşlılık sigortası yaptıkları için, sanıyorum ki eleman olarak gözüküyorum, icapçı değilim.
Hastanedeki temizlik personeli, sekreter hastaneden aldığı maaş karşılığında nasıl makbuz vermiyorsa, benim de makbuz vermeme hakkım var mıdır? Makbuz verirsem de, hastanenin makbuza rağmen maaşımdan gelir vergini düşmesi doğru mudur?

Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla...
 
Ynt: Serbest Çalışan Doktorun Ek İş Kazancının Vergisi Nasıl Olmalı?

embriaco ' Alıntı:
... Muayenehanemin muhasebecisi de makbuz kestiğim için kdv ve gelir vergisini kesiyor. Yani kazandığım paranın iki defa vergisini ödemiş olacağım. ...
Onları sm/smmm değil devlet kesiyor.
 
Ynt: Serbest Çalışan Doktorun Ek İş Kazancının Vergisi Nasıl Olmalı?

sayın embriac
Burada önemli olan husus sizin işyerindeki konumunuzdur. Yani siz işyeri nazarında Ücretlimisiniz/Serbest Meslek Erbabımısınız.
Gelir Vergisi kanununua göre serbest meslek erbabı olan bir kimse aynı zamanda ticari kazanç sahibi veya ücretli de olabilir. Buradan haraketle;
l- Eğer Hastane Yönetimi sizin müşteriniz ise sizde serbest meslek erbabısınız ve aldığınız ücret karşılığında Serbest Meslek Makbuzu Kesmek zorundasınız.
2- Eğer, Kendisine ait olmayan bir organizasyonun içinde çalışıyor ve yaptığınız hizmet üzerinde Hastahane yönetimi tarafından hiyerarşik bir kontrol ve yaptırım uygulaması bulunuyorsa o takdirde siz Hastanehanenin ÜCRETLİSİ konumundasınız ve size ödenen maaş diğer çalışyanların ücreti ile beraber ücret bordrosu üzerinden vergilendirilmesi gerekir.
 
Üst