Serbest Çalışma Hakkında

Üyelik
15 Eki 2014
Mesajlar
1
Konum
Zonguldak
iyi günler,
firmalara yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetleri veriyorum ve bu işi bir firmaya bağlı olmadan freelance olarak yapmaktayım. Verdiğim hizmetler için fatura veya fatura yerine geçecek bir belge düzenlemek istiyorum. Bildiğim kadarı ile bir şahıs şirketi kursam bile aylık en az 300 TL civarı bir giderim oluyor. Bu yüzden bu işi sürekli değil arasıra yaptığım için firma kurmak istemiyorum. Bu konuda merak ettiğim birkaç şey var,

- Bu işi serbest meslek erbabı olarak yapabilir miyim?
- Yapabilirsem yukarıda bahsettiğim türde bir belge düzenleyebilir miyim?
- Bir serbest meslek erbabının aylık standart giderleri nelerdir?
 
Merhaba
Serbest meslek kazancı; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıyla sağlanan kazançlardır. Bu sebeple faaliyetleriniz serbest meslek erbabı olarak yapabilirsiniz. Bu çalışmadan ötürü 2 nüshalı serbest meslek makbuzu kesilir. Ayrıca serbest meslek kazanç defteri tutmanız gerekir. Defter tutma ve beyanname verme gibi bilgileri biliyorsanız aylık standart bir gideri yok. Kanunun öngördüğü sınırlar ve türler içerisindeki giderleri defterinize gider olarak kaydedebilirsiniz.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2014_serbestmeslek.pdf
 
Şahıs firması kurmak ile serbest meslek hizmeti veren bir mükellefiyet açtırılmasının gider olarak farkı yoktur. Serbest meslek makbuzu kestiğinizde hem siz kdv ödeyeceksiniz, hem de kestiğiniz firma stopaj ödeyecek (ki firmalar bunu tercih etmez). Limited şirket kurarsanız kdv.li fatura kesersiniz, kestiğiniz firma stopaj ödemez.

Freelance olarak bir iş yapıp hizmet veriyorsanız vergi mükellefi olmak zorundasınız. Fatura lazım olduğu için mükellef olunmaz. Freelance çalışma kaçak çalışmadır, allayıp pullamaya gerek yok.
 
Üst