Serbest Meslek Defteri Yazımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mustafaay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Değerli arkadaşlar sm defterimi kırtasiyeden alıp notere tastik ettirip mükelleflere kestigim serbest meslek makbuzlarını ve gider ft. elimle yazıyorum. Bu işlerde epeyce zaman kaybına neden oluyor. Sürekli form tastik ettirsek bilgisayardan yazdırsak daha kolay değilmi.Normal deftere yazmanın mantığınıda anlamıyorum.

Ynt: serbest meslek defteri yazımı

o da mümkün elbet, ancak serbest meslek defterinin günlük işlenmesini zorunlu kılan hükümden dolayı sorun yaşamamak adına sizin uygulamanız da tercih edilebiliyor.

Ynt: Serbest Meslek Defteri Yazımı

Merhaba ;

Konu ile ilşkin bir özelge ;
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü
TARİH : 01.11.2004
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-10912
KONU : Serbest Meslek Makbuzunun ne zaman düzenleneceği ile defter yerine sürekli form kullanılmasının mümkün olup olmadığı Hk.
...
İLGİ: Tarihsiz dilekçeniz.
Dilekçenizde; ... Vergi Dairesinin mükellefi olduğunuzu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik işi ile iştigal ettiğinizi belirterek, serbest meslek makbuzunun tahsil durumuna göre düzenlenip düzenlenemeyeceği ile, ciltli matbu defter yerine, sürekli formu notere tasdik ettirerek bilgisayardan yazılmasının mümkün olup olmadığı hususu sorulmaktadır.
Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 210. maddesinde ;
"serbest meslek erbabının serbest meslek kazanç defteri tutacağı ve müteakip 236. maddesinde ise serbest meslek erbabının meslek faaliyetine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek müşteride bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu"
hükmü yer almıştır.
Diğer taraftan; 165 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde müteharrik yapraklı defterlerin noterlerce tasdikinde verilen tasdik numarasının da mühürle birlikte her sayfada yer alması gerektiği belirtilmiş; 167 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 3. bölümünde ise müteharrik yapraklı defter kullanacak mükelleflerin bir yıl içinde kullanacaklarını tahmin ettikleri sayıda yaprakların her sayfasını teker teker tasdik makamının resmi mühürü ile mühürletecekleri, sayfalarını sıra numarasıyla teselsül edeceği, tasdikli yapraklar bittiği takdirde yeni yaprakların kullanılmadan önce tasdik ettirileceği açıklanmıştır.
Bu durumda, serbest meslek erbabının yukarıda yapılan açıklamalara göre tasdik ettirecekleri müteharrik yapraklı defterleri kullanmaları mümkündür. Ayrıca serbest meslek erbabının verdiği hizmet karşılığında tahsilat yaptığı zaman serbest meslek makbuzu kesilmesi gerekmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ayrıca ;Serbest meslek defteri işyerinde bulundurulmalı mı ? linkini incelemenizi öneririm.

Ynt: Serbest Meslek Defteri Yazımı

Değerli arkadaşlar bilgiler için tşk.ederim.Esas anlamak istedigim. Tecrübeli meslekdaşlardan sm defterinin işletme defterinden ne farkı varda bu konu
tartışmalı hale geliyor. Benim anladığım sanki her iki şekilde de defter tutulabilir
gibi sonuca varıyorum yoksa yanılıyormuyum