Serbest Meslek Defteri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Merhaba

Programımızda serbest meslek defteri bölümü yok, Sürekli form alınmış biz excel tablosunda tuttuğumuz gelir ve giderleri sürekli forma yazdırabilir miyiz ?

Teşekkür ederiz

Ynt: Serbest Meslek Defteri

Serbest Meslek Defterinin ihtiva etmesi gereken azami bilgileri içermesi şartı ile tabiki yazdırabilirsiniz.

Teşekkür ederim

Sayın Zindan

Serbest Meslek mensubunun kendi aracının giderlerini ve amortismanı ayırabilmesi için vergi dairesine dilekçe vermesi ve ekinde ruhsat fotokopisi koyması şart mıdır ?

Ayrıca amortismanı 1/2 olarak mı hesaplayacağız?

Teşekkür ederiz

Ant Z ' Alıntı:
Serbest Meslek mensubunun kendi aracının giderlerini ve amortismanı ayırabilmesi için vergi dairesine dilekçe vermesi ve ekinde ruhsat fotokopisi koyması şart mıdır ?

Ayrıca amortismanı 1/2 olarak mı hesaplayacağız?

Teşekkür ederiz

selam,

ben 5 yıl önce iki tane avukatın araçlarını vergi dairesine bildirdim(bursa/uludağ vd.).hatta bildirimde bulunurken ne gereği var gibi sorular sordular.şahsiye girer işle pek ilgisi yoktur gibi.fakat icra avukatı olduğunu sürekli icralara gittiğini hatta şehir dışına dahi gittiğini söyleyince kabul etmişlerdi.onların dosyalarında bulunması gerekiyormuş.vd.den vd.sine uygulamalar değişebiliyor.(en çok karşılaştığım kira damga vergisi uygulaması)
amortismana gelince 1/2 yi anlamadım.ben kıst amortisman uyguladım.(binek otomobillerde kıst amortisman uygulanır.)

iyi çalışmalar

1/2 amortismandan kasıt yarısını gider yazıp diğer yarısını yazmamak sanırım.ben tümünü amorti ettim.yakıtların bir kısmını işlemedim(iş dışı olabileceğini veya o ay için çok olduğunu düşündüğüm ve kendilerine danışıp ).kdv ödemeleri çıkıyordu ve gelir vergisinde de sorun olmamıştı.o gün işlemek sorun olmuyor fakat bunun sonrası (5 yıla kadar ki eskiye dönüp değiştirme yapmak daha zor oluyor.)

iyi çalışmalar

Cevabınız için Teşekkür ederim

Sanırım ben 1/2 olarak amorti edeceğim çünkü özel işlerinde de kullanıyor, İşyeri kendi üzerine ve tapuda değeri düşük hangi değer üzerinden 50 yılda amorti etmem gerekli ayrıca araç içinde amorti etme yöntemim nasıl olmalı
?
Araç 3 senedir kendisinde 3 sene önce 20.000 tl ye almış 2010 yılında mükellefiyet açıldı, şu anda benim amorti edecek sadece 2 senem var değil mi ?

Teşekkür ederim

günaydın,

işyerini amorti etmen konusunda ;
maliyet bedeli;bir varlığın satın alınması ya da değerinin arttırılması ile ilgili yapılan ödemelerle bunlara ilişkin çeşitli giderlerin toplamından oluşur.
rayiç bedel; iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.
vergi değeri;bina ve arazilerin rayiç bedelidir.ticari işletme sahiplerinin özel mal varlıklarından maliyet bedelleri bilinmeyen bina ve arazilerini vergi değeri ile değerlenerek işletmeye dahil edebileceklerdir,ibaresi yer almaktadır.
ben daha önceki deneyimlerimde hep maliyet bedeli ile amorti ettim.buna benzer örnekle karşılaşmadım.

araç konusunda ise;2010 yılında aktifine kayıt ederek,noter satış belgesine veya diğer alım belgesindeki değere göre 2 yıl olarak.

iyi çalışmalar

Şahıs daha önce aldığı aracını işletmesini kurduktan sonra aktifine nasıl almalıdır?

Kendi kendine gider pusulasımı kesecek veya 2010 yılı araç kasko değerinden aktifemi alacak?

Birde diyelim 2003 yılında aracını aldı ve 2010 yılında işletmesinde kullanmaya başladı ise amortisman ayırmayacak mı?

Aktife aldığın yılın Kasko değeri üzerinden Gider pusulası kesmeden direkt kayıt edebilirsin.İstersen Vergi dairesine bir dilekçe ile bildirim de yapabilirsin.

Bende bu şekilde bir araç kayıt etmiştim.Amortisman ayırmadım.Amortisman ömrünün kalan süresi varsa ayırabilirsin ancak amortisman ömrü bitmiş ise, ayrılmaması gerektiğini düşünüyorum.Ama tartışmaya açık bir konu sanırım.Aktife alış tarihini araç alış tarihi olarak kabul edersende ayırmak gerekir diyenler olacaktır.