fonradar

Serbest Meslek Defterimi Onaylanmalı

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
458
Konum
izmir
merhaba bu yıl başında ofis kiralayarak işe başlayan bir mükellef ;müşterilerinin belediyedeki ruhsat takip işlerini yapıyor ve beraberinde dışarıdan başka mimar ve mühendislerin plan proje işlerine deset için çizim yapıyorlar ve bunlardan iş takibi için komisyon bedeli gibi ücret alıyorlar fatura kesiyorlar....ben bu mükellefe işletme defteri taksik ettirmiştim fakat kafama yine hep taklıdı serbest meslek defterimi olmalı diye..2010 yılı için serbest meslek defteri tasdik ettirmem dahamı uygun olur acaba görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
Ynt: serbest meslek defterimi onaylanmalı

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

-----------------------------
SMK olması için emeğe dayalı olması yetmeyip aynı zamanda bunun belge ile yeterliliğin ispatlanması gerekir. Eğer kişi mimari çizimler için inşaat teknisyenliği vb... belgeye sahip ise SMK, eğer yok ise zaten takip için ticari kazanca tabi olur diye düşünüyorum.
 
Ynt: Serbest Meslek Defterimi Onaylanmalı

burada işletme defteri yaptırmalısınız. nasılki araba ruhsat işleri için iş takipçiliği yapanlar ticari faaliyetse. bu iş te aynı şekildedir.ticari kanaçtır.
 
Üst