Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Üyelik
15 Haz 2009
Mesajlar
41
merhaba arkadaşlar bir konuda bilginizi almak istiyorum
bir doktor özel bir hastanede şirket ortağı olarak çalışıyor.bu doktor bir şirkette haftanın iki günü çalışıyor.karşılığında ücret alıyor.
1-bu doktor aldığı ücret ssk tabimi
2-bu doktor serbest meslek kazancı niteliğinde değerlendirebiliryiz.
 
Ynt: SERBEST MESLEK KAZANCINA TABİMİDİR

Soru başlığınızı kurallara göre düzeltin!
nane ' Alıntı:
b-64797-icon.gif
admin_fast'dan -> Forum Kuralları
http://forum.alomaliye.com/index.php?PHPSESSID=5b843dee23a9503dcf1ac743e2795156&topic=4231.0
 
Ynt: serbest meslek kazancıyla ilgili

şirket ortağı ise ne sgkya,ne de serbest meslek kazancına tabidir.Şirket ortağı bağ-kura yani yeni adıyla 4-b ye tabidir ve kazancı gelir vergisine göre yıl sonunda beyan edilir.yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.Bilidiğim kadarıyla ortaklar kendi şirketlerinde ücretli çalışamazlar.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Bu bir limited şirketse (veya anonim şirket ise ve anonim şirkette yönetim kurulu üyesi ise) 4/b yani bağkur'lu olmak zorundadır. Şirkette çalışıyor ve karşılığında ücret alıyorsa, aldığı ücretten gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanarak bordro düzenlenir, sigorta hesaplanmaz. Yok eğer kendi muayenehanesi ve serbest meslek makbuzu varsa serbest meslek makbuzu da kesebilir. Bu durumda şirkete dışarıdan hizmet vermiş olur.

Eğer anonim şirket ise ve yönetim kurulunda değilse 4/b'li olmaz. Bu durumda, şirkette çalışıyorsa normal personel gibi SSK'lı olur. Ancak başka bir yerde bağkur'lu ise (örneğin kendi muayenehanesi varsa) hem bağkur hem ssk olmaz, bağkur devam eder.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Sayın Cerrah!a ufak bir ilave yapayım,hem bağ-kur hem de ssk lı olmaz evet doğru fakat ssk önce başladıysa ssk dan devam edebilir,ta ki ssk ile ilişiği kesilinceye kadar.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Merhaba ,

Bir sorum olacak , bilenler yardımcı olursa çok sevinirim.

Türkiye 'de evli bulunan 1 yabancı kişi, henüz TC vatandaşı olmamış ,burada bir firmayla çalışmak istiyor , firma da o kişinin formalite icabı, şirket kurmasını ve o şirket üzerinden fatura kesmesini istemiş. (ödenecek ücret kestiği fatura tutarı olacak ) Bu şahsın Gelir vergisi ve kdv durumu nasıl olacak?
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

NORMALDEN HİÇ FARKI OLMAZ
normal türk vatandaşı neye tabi ise onun içinde aynısıdır
ne öğrenmek istiyorsunuz anlamadım
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Türkiye'de çalışabilmesi için çalışma izni alması gerekiyor. Sayın Apaçi'nin dediği gibi vergi açısından bir Türk vatandaşından farkı olmaz.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

gvk 37. madde

Özel okul ve hastanelerle benzeri yerleri işleten serbest meslek erbabı, serbest meslek kazançlarını da işletmenin kayıtlarına ithal edebilirler.

sanırım serkanın sorduğu soruyu böylede cevaplayabiliriz
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancıyla İlgili

Teşekkür ederim cevaplarınız için.. Kendisine fatura kesmenin avantajlı olacağı söylenmiş de ne avantajı olduğunu anlayaamdığım için sormak istedim..
 
Üst