SERBEST MESLEK MAKBUZU HK.

kdvk'na göre tahsil esası getirilsin(Serbest Mes.Kaz.)

  • evet

    Kullanılan: 0 0.0%
  • hayır

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0

smmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
104
arkadaşlar ben ihtilaflı bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum.
1-meslek mensupları olarak mükelleflerimize düzenlemiş olduğumuz serbest meslek makbuzlarını tarife üzerinden mi keseceğiz yoksa aldığımız ücret üzerindenmi?
2-ücretleri her ay tahsil edemiyoruz tahsil ettiğimiz aydamı yoksa tahsil etsekte etmesekte her ay tarife üzerindenmi ?
lütfen değerlendiriken hem GVK'na göre hem KDVK'na göre değerlendirin
 
Sayın Arkadaşım,

En az asgari tarife üzerinden kesmek mecburidir.

Ayrıca ben KDV kanunu'na göre madde 4 de hizmeti tanımlamıştır.
Her ay KDV Beyannamesi hazırlıyorum.Deftere faturaları işliyorum.
O halde Serbest Meslek makbuzunuda düzenlemem gerek düşüncesiyle her ay düzenli olarak serbest mkz kesiyorum.Parayı alsamda almasamda
İşte burada bir çelişki var bunuda Bakanlık çözmek zorunda
KDV Kanunu ile Gelir Vergisi kanunu uyumlaştıılmalıdır.Şöyleki
KDV Kanunu'na Serbest Meslek mkz ları için istisna bir hüküm konulmalıdır.
Gelir Vergisi Kanununda Serbest Meslek Kazançlarını Madde 65 e göre Tahsil hükmündedir ibaresi var ama KDV Kanununda paranın tahsiline bakmaz hizmetin verilmiş olması fatura düzenlemek için yeterlidir.
 
GVK'nuna göre Serbest Meslek Kazançalrında tahsil esası sökonusudur Tahsil ettiğniz tutar kadar Serbest Meslek Makbuzu kesilecektir. Ancak sözleşmelirimizin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen asgari tarife üzerinden yapılması zorunludur. Ve bence muvazaalı bir işlem yoksa yani paranızı tahsil edemiyorsanız noter kanalıyla ihtarname çekmeniz ve yargı yoluna başvurmanız gerekir. Tahsil edilmeyen para için Serbest Meslek Makbuzu kesilmemelidir. Aksi halde tahsil etmediğiniz paranın vergisini ödersiniz. Serbest Meslek Makbuzu aynı zamanda tahsilat makbuzu yerine de geçtiğinden ücretinizi almadığınıza dair herhangi bir hak iddia edemezsiniz.
KDV Kanununa göre mal veya hizmetin tesliminde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiştir. Ancak bizim sözleşmelerimiz yıllık yapıldığından ve yapılan hizmet yı içerisinde süreklilik arz ettiğinden bence Serbest Meslek Makbuzunun kesildiği zaman KDV doğmuş olacaktır.
 
arkadaşlar vergi dairesi parayı tahsil etsende etmesende her ay düzenli tarife üzerinden makbuz kesilecek diyor. fakat sadece tahsil edilmeyen kadar kısım gelir verisi matrahından düşülecek deniyor. kdv tam ödenecek
burada biz almadığımız kdv yi ödemek zorunda kalacağız bu çelişkinin ortadan kalkması gerekir.
 
AHMET26 isimli arkadaşa tamamiyle katılıyorum ortada olan bu haksız durumun yasayla düzenlenmesi gerekir bu konuda sivil toplum örgütleri ve mesleki örgütümüz olan turmob un işe el atması gerekiyor.iyi çalışmalar
 
Değerli Arkadaşlar,

Ortada bir uyumsuzluk var ve kim ne önerirse önersin mevzuattaki uyumsuzluk tam doğruya müsade etmiyor.Bir taraftan hizmet verildiğinde (hizmetin dönemleride tartışmalıdır fakat diyelim aylık) tahsilat yapılmasada KDV doğar deniyor, KDV kanunu öyle amenna, diğer taraftan GV. kanununda serbest meslek kazancı için tahsilat esası vardır deniyor buda doğru fakat İş makbuz düzenlemeye gelince burada durup VUK na bakmak gerekir Md.236 "Her türlü tahsilat" için düzenleneceği yazılı yani Serbest meslek erbabı yalnızca tahsilat yaptığında bu makbuzu düzenleyebilir, alacağı için düzenleyemez.

Şimdi başa dönelim KDV ne olacak, beyan edilip ödenecek, doğru peki sistem nasıl yürüyecek ortada bir belge yok defter kayıtları nasıl yapılacak karşı taraf nasıl indirim konusu yapacak?Bu sorular cevapsız.Tahsilat yapmadan Serbest meslek makbuzu düzenlemenin bir sakıncası dile getirilmiş "artık alacak iddia edilemez" çok doğru.

Vergi dairesinin söylediğine gelince, diyelimki (makbuz kesilmemesi gerektiğini belitmiştim) KDV'yi beyan ettik ve bunun matrahını geçici/gelir vergisi matrahına eklemedik, aynı vergi dairesinin bu defa "KDV Matrahınız Hasılatınızla tutmuyor" gibi yine katılmadığım gerekçelerle ve bu defa KDV beyanlarınızla defter (KDV) kayıtlarınızı dayanak alarak takdire veya incelemeye sevk etmeyeceğinden eminmisiniz?

Sonuç olarak, tahsilat yapılmadıkça S.M.Makbuzu düzenlenmemelidir, tabi tahsilat yapmadan işin görülmeye devam edilmemesi ise en doğru çözüm olacaktır.Mesleğimiz açısından da birkaç yıllık borcu olan müşterilere hizmet verilmeye devam edilmesi doğru değildir.Birkaç aylık geciken tahsilat ise mevzuat açısından da ciddi bir sıkıntı doğurmayacaktır.
 

Benzer konular

Üst