fonradar

Serbest Meslek Stopajı Hakkında

Üyelik
11 Haz 2005
Mesajlar
65
Saygıdeğer Arkadaşlar


Bir avukat, vergi mükellefi olmayan bir kişiye hizmet verdiğinde serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisi yapacak mı? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler
 
Merhaba,
Gelir Vergisi Kanunu 94. madde ile kimlerin stopaj yapmakla yükümlü oldukları belirlenmiştir. Maddede sayılanların dışındakilerin stopaj yükümlülüğü yoktur. Yani bahsettiğin durumda Serbest Meslek Makbuzu üzerinde stopaj hesaplanmayacaktır.

Kod:
             Vergi tevkifatı: 
             Madde 94 - Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
 
Zaten tevkifatı GVK 94 m.de sayılanlar, yine bu maddede sayılan ödemeleri yaptıkları sırada uygulayacaklardır.
Burada avukat ödeme yapan değil kendisine ödeme yapılan konumunda olduğundan tevkifat yapması zaten söz konusu olmayacaktır.
 
avukat ve muhasebeci diye bir ayrım yok, yani bir muhasebeci vergi mükellefi olmayan bir kişiden ücret aldığında nasılki tevfikat yaptırmayıp sadece kdv ekleyip ücretini alacaksa, avukat içinde aynı şeyler geçerlidir.
 
Üst