fonradar

Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkı ve Kar

Üyelik
27 Ocak 2007
Mesajlar
21
1- Enflasyon muhasebesi sonucu oluşan Sermaye Düzeltmesi Olumlu farkının şahıs firmalarında tescil ve ilana gerek olmadan Sermayeye ilavesi mümkünmüdür. 2- Normal dönem karı yine şahıs firmasında dağıtılmayıp tescil ve ilan edilmeden sermayeye eklenebilinir mi ?
 
Ynt: Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkı ve Kar

Kurumlar açısından Sermaye düzeltmesi olumlu farklarının sermayeye ilave edilmesine izin varilmiştir. Ancak şahıs işletmeleri için durum biraz farklı çünkü Kanun maddesinde "herhangi bir suretle başka bir hesaba nakil edildiği veya işletmeden çekildiği takdirde pasif kalemlere ait enflasyon düzeltme farklarının vergiye tabi tutulması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Normal dönem karı için sermaye hesabına almanızda herhangi bir prosedür ve engel yoktur.
 
Ynt: Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkı ve Kar

Konu açılmışken soruyu genişleteyim. Diyelimki 2006 bilançoda enf hesapları durmakta. kişinin rahatsızlığı nedeni ile 2006 yılında iş hacmi düştü ve 2007 yılında işletme defteri tutmaya başladı.
1. 2007 yılı için; 2006 bilançoda pasifte duran enf. hesapları başka bir hesaba geçmiş mi oldu? Vergi mi hesaplayacağız? Nasıl?
2. 2008 yılında tekrar bilanço usulüne döndü açılış bilançosunda 2006 yılından kalma enf hesaplarıda aynen aktarılacak mı?
Buyrun fikir cimlastiğine...
 
Ynt: Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkı ve Kar

Yasadan kaynaklanan mükellefiyet sınıf değişikliği sonucu ilgili hesapların tasfiyesi, işletmeden çekilme olarak değerlendirilmemesi gerekir.

Aynı şekilde tekrar bilanço usulüne geçildiği takdirde de iki dönem önceki bilanço hesaplarının aktarılmaması gerekir.
 
Üst