fonradar

Sermayeye Eklenen Geçmiş Yıl Karları Tasfiyede Ne Olacak

  • Konbuyu başlatan akin94k.t.m.l.
  • Başlangıç tarihi
A

akin94k.t.m.l.

Ziyaretçi
Sermayeye eklenen geçmiş yıl karları için tasfiye sonunda sermayenin haliyle ortaklara dağıtıldığında kar dağıtımı olarak dikkate almak ve stopajını ödemek gereklimidir.Aynı durum enf.düzeltmesi olumlu karlarındada var onlarıda dağıtacağız tasfiye sonunda bunlar içinde stopaj ödememiz gereklimi yoksa tasfiyede herhangi bir istisna falan varmı

Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Sermayeye Eklenen Geçmiş Yıl Karları Tasfiyede Ne Olacak

Sermayeye ilave edilmiş; 1999 yılına kadar elde edilmiş kârların dağıtımı halinde dağıtılan bu kâr payları üzerinden tevkifat yapılmaz (GVK Geçici maddesi:62.) 1999 yılından itibaren elde edilen kazançların (sermayeye ilave edilmiş olanlar dahil) dağıtımının tevkifata tabi tutulması gerekir.

Diğer taraftan;Enflasyon düzeltme olumlu farklarının yani karlarının nasıl değerlendirileceği VUK?nun 298/5. maddesinde açıklanmıştır.17 Sayılı VUK Sirkülerinin 19. maddesinde de açıklandığı üzere ?..bu tutardan 01/01/2004 tarihinden sonra kar dağıtımı yapılmış olması halinde, kar dağıtımı adı altında gerçekleştirilen bu neviden ödemeler, işletmeden çekilen değer olarak addedilmeyecek ancak, elde edenler açısından vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır?

Buna göre, tasfiye sonucunda yapılan kar dağıtımı, şirket ortaklarınca elde edilmiş gelir sayılır. Bu nedenle dağıtımı yapan şirket tarafından % 15 oranında stopaja tabi tutulması gerekir. (GVK Md.94/6-b)
 
Ynt: Sermayeye Eklenen Geçmiş Yıl Karları Tasfiyede Ne Olacak

Teşekkürler
 
Üst