fonradar

Sevk İrsaliyesi Ay Sonu Kesilirse Fatura Ne Zaman Düzenlenir

Üyelik
16 Mar 2006
Mesajlar
39
Sevk irsaliyesi düzenlenip, sevkiyat gerçekleştikten itibaren 7 gün içinde Fatura kesme zorunluluğu vardır. Peki Sevk irsaliyesi ayın 30. günü düzenlendi ise acaba faturanın da o gün düzenlenmesi gerekir mi? yoksa yine 7 günlük mühlet göz önüne alınarak ertesi aya sarkıtılarak düzenlenebilir mi :?:

Bu konuda bir işyeri ile devamlı sıkıntı içindeyiz. Teşekkür ederiz.
 
Merhaba,
Dönemsellik ilkesinin göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Gelir ve Kurumlar Vergileri açısından düşünürsek vergilendirme dönemleri üçer aylık Geçici Vergi dönemleridir. Bu dönemlerin sarkmaması şartıyla faturayı izleyen ayda kesebilirsiniz.
KDV açısından düşünürsek ise, vergilendirme dönemleri aylık olduğu için 30 tarihli bir irsaliyenin ayın son gününe kadar kesilmesi gerekmektedir. Fatura kesmeden tahakkuk esasıyla KDV tahakkuk ederek beyan etmeniz mümkün olsa da tavsiye etmem.
 
KDV Kanunun 2. maddesinin Teslim başlıklı bölümünde:
Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere tevdii teslim hükmündedir.
KDV Kanunun 10. maddesinde ise malın teslimi anında Vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olur.
Dolayısıyla ayın 30’unda sevk irsaliyesi düzenlenip mal tevdi edilmişse vergiyi doğuran olay gerçekleştiği için 7 günlük yasal sure beklenmeden en geç ayın sonuna kadar faturanın da kesilmesi gerekir.

Mahmut SUÇİÇEK- Vergi Denetmeni
 
faturanın en geç ayın sonuna kadar kesilmesi şart değil fakat KDV ilgili ayda beyan edilmeli
 
Sayın Detay,
Evet beyanlarına intikal etmesi gerekir. Ama bunu yapması içinde fatura kesmesi gerekir diye düşünoyorum.
Yoksa direk beyannameye nasıl ilave edecekki. Diyelim ki fatura tutarı kadar bir ilave yaptı. Peki sonraki dönem de faturayı kestiğinde tekrar KDV ödemek zorunda kalmayacakmı?
 
msguiibf' Alıntı:
Sayın Detay,
Evet beyanlarına intikal etmesi gerekir. Ama bunu yapması içinde fatura kesmesi gerekir diye düşünoyorum.
Yoksa direk beyannameye nasıl ilave edecekki. Diyelim ki fatura tutarı kadar bir ilave yaptı. Peki sonraki dönem de faturayı kestiğinde tekrar KDV ödemek zorunda kalmayacakmı?
Merhaba,
Bende aynı fikirdeyim ama, bu uygulamayı vergi dairesinin önerisiyle uygulayan (veya uygulamak zorunda kalan) mükellefi ben gördüm. Uygulamanın sebebi ise resmi bir kurumun, yaptığı ödemeyi avans niteliğinde kabul ederek ödeme için düzenlenen faturayı kabul etmemesi nedeniyle, vergi idaresinin resmi yazı ile yaptığı öneri ile uygulanmak zorunda kalınmış, aynı yazı ile ileride (üstelik parça parça) kesilecek faturada, ilk ödemeye ait kısmın KDV tutarının ayrı gösterilmesi ve beyan edilmemesi de önerilmiştir.

(Fakat daha sonra yargı kararıyla yapılan bu beyan iptal edilmiş, verilen düzeltme beyannamesi ile daha önce ödenen KDV, mükellef tarafından iade olarak alınmıştır.)

Yani kısacası bence şartları zorlamayalım. Altı üstü bir sayfa fatura, normal olarak faturamızı ayı geçirmeden keselim. Beyanlarımızı hem kendimiz açısından, hemde bir denetimde denetim elemanı açısından kontrolu kolaylaştıracak şekilde verelim ve kafamız ve gönlümüz rahat olsun.
 
sevk irsaliyesi ile fatura farklı aylarda düzenlenmiş ve KDV faturanın düzenlendiği ayda beyan edilmiş ise mükellef söz konusu KDV ni geç beyan etmiş olur.
 

Benzer konular

Üst