Sevk irsaliyesi ve fatura tarihleri hk.

Üyelik
2 Ağu 2010
Mesajlar
4
Merhaba, sevk irsaliyerinde düzenleme tarihi ve sevk tarihi farklı olduğunda fatura tarihi ne olmalıdır? Sevk irsaliyesi tanzim ve sevk tarihi gün sayısında bir sınırlama var mıdır? Mesela 01/08/2010 tanzim tarihli bir irsaliyenin sevk tarihi en geç ne olmalıdır? bu tarihi 31/08/2010 olarak düşünürsek durum ne olur? Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar teşekkürler şimdiden,herkese kolay gelsin..
 
Ynt: sevk irsaliyesi ve fatura tarihleri

Slm
Aşağıdaki bilgi sorunuza cevaptır. Kolay gelsin


01.01.1981 tarihinden itibaren V.U.K.?nun ?Fatura ve Fatura Yerine Geçen Vesikalar? arasında yerini alan SEVK İRSALİYESİ, ?faturanın şekli? başlıklı 230 uncu maddesinin 5?inci bendi; Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası (3239 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle değişen ve 01.01.1986 tarihinde yürürlüğe giren şekli) ile aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir

Yoğun sevkiyat programları dolayısıyla sevk irsaliyelerinde yazılı emtiaların aynı gün sevk edilemediği ve sevk irsaliyelerinin düzenleme tarihi ile malın fiili sevk tarihi arasında farklılıklar olduğu ve bu nedenle de yapılan denetimler sonucunda adlarına ceza kesildiği bildirilmektedir. Sevk irsaliyesinde düzenlenme tarihinin mutlaka bulunması gerekmektedir. Sevk irsaliyelerinde tanzim tarihi yanında ayrıca bir sevk tarihinin yer alması uygun görülmüştür. Buna göre, tanzim tarihi ile fiili sevk tarihi sevk irsaliyeleri üzerinde ayrı ayrı yer alacaktır. Tanzim tarihi ile sevk tarihinin aynı gün olması halinde de bu tarihler ayrı ayrı kaydedilecek, herhangi birine yer verilmeksizin düzenlenen sevk irsaliyeleri hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilecek ve bu tespitler işyeri kapatma cezasının uygulanmasında dikkate alınacaktır.

Sevk irsaliyesinin merkezde bilgisayarla düzenlenmesi ve düzenlenme tarihinden sonra emtianın sevk edilecek olması halinde, fiili sevk tarihi bu belge üzerine elle yazılabilecektir
 
Ynt: sevk irsaliyesi ve fatura tarihleri

Merhaba Aylin31 öncelikle ilginize teşekkür ederim. Gönderdiğiniz metni daha önce okudum. Fakat soruma açıklık getirmiyor. Burda yalnızca tanzim tarihi ve sevk tarihinin farklı olabileceği bu tarihlerin mutlaka irsaliyede belirtilmesi gerektiği söyleniyor. Benim merak ettiğim tanzim tarihinden ne kadar süre sonra malların sevk edilebileceği, gün sınırlaması var mı? Ve düzenleme tarihi ve sevk tarihi farklı gün ve aylara denk geldiğinde faturanın hangi tarihe kesileceği (31 temmuz tanzim tarihli irsaliye sevk tarihi 1 ağustos kdv açısından fatura tarihi ne olmalıdır?) Kolay gelsin..
 
Ynt: sevk irsaliyesi ve fatura tarihleri

D şıkkı sorunuza cevaptır. Anlaşılacağı üzere duzenleme tarihinden sonra şu sürede sevk edilmelidir diye bir madde bulamadım Diğer sorunuza cevap ta d şıkkında verilmiştir. Kolay Gelsin


a) Sevk irsaliyesine bağlı olarak düzenlenen faturalarda sevk irsaliyesi düzenlenme tarihinin olması halinde ayrıca sevk tarihinin yer almasına gerek bulunmamaktadır.

B) Birden fazla irsaliyenin birleştirilerek tek bir fatura düzenlenmesi durumunda da düzenlenme tarihleri ve numaraların tümünün faturada yer alması halinde ayrıca sevk tarihinin yer almasına gerek bulunmamaktadır.

C) Stok programlarından emtia çıkış işlemlerinin yapılması sırasında sevk irsaliyesi düzenlenme tarihinin esas alınması gerekmektedir.

D) Sevk irsaliyesinde tanzim tarihi ile sevk tarihi arasındaki gün farkının ay değişikliğine sebep olması halinde de (düzenlenme tarihi: 31.1.1997 sevk tarihi: 4.2.1997) buna bağlı fatura düzenlenme süresi, sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihinden itibaren azami 10 gündür.

E) İrsaliyeli fatura, fatura niteliğinde olduğundan mükellefler tarafından bu belgede düzenlenme tarihinin yanında ayrıca sevk tarihinin yazılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Benzer konular

Üst