uyumsoft

Sgdp mağduruyum, ne yapmam gerekiyor.?

sgdp magdurlarından biri olan büyükbabamın sıkıntısı üzerine yazıyorum

kendisine ssk dan 2003 tarihinden itibaren 7 bin küsür tl kadar borç tebliğ edilmiş.ve bu tebliği kendisi dükkanını kapattığında maaşından kesilen 2008 yılı itibariyle hesaplanan miktarı ödemek zorunda kalması ile öğrendi ve kendi kendini bi nevi bildirmiş oldu

Bunun üzerine bir danışmanlık firmasının aracılığı ile bu borca itiraz dilekçesi yazılmış ve bugun gelen cevaba göre borç bir kez daha tebliğ edilmiştir.Bize yön veren danışmana göre devlet bu borcu bizden tahsil edemez ancak 2008 tarihinden sonraki kısmını tahsil edebilceğini yasanın 2003 tarihinde yayınlandığını fakat yürürlüğe 2008 tarihi itibariyle girdiğini ve dava açamamız gerektiğini söylemekte Bu minaval üzeridir ki biz cuma günü idare mahkemesine dava açma ya gidiyoruz ve danışmana göre de %100 kazanacakmışız.Yaptığım araştırmalarda bu pek mümkün görünmüyor ve dolandırılmışız gibi geliyor

şimdi ise devlet haciz işlemlerine başlamış bizede gelmesi yakındır

1-biz bu borcun faizini ödemek istemiyoruz herhangi bir anlaşmaya gidilebilirmi
2- bi şekilde bu borcu ödersek bize kayıdımızı yaptırmamız gerektiğini söylemeyen muhasebecimiz hakkında dava açıp bu faizi ondan alabilirimiyiz

Konu başlığı ve içeriğinde Yardım/Acil/Lütfen gibi ifadeler kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!

Ynt: sgdp mağduruyum acil yardım bekliyorum lütfen

Verdiğini bilgilerden konu net anlaşılamıyor. Dedeniz ne zaman işe başlamış ne zaman kapatmış bağkurlumuymuş anlaşılmıyor.

Ama galiba SGDP primi ödenmediği için prim borcu oluşmuş.

Eğer böyle ise dava etmiş olmak sonuç vermez. Kanunun süresi ve sizin sgdp li olduğunuz süre önemli.

Bununla ilgili kamuoyunda iptal durumları vardı ancak sonuçlanmadı.

Ynt: Sgdp mağduruyum, ne yapmam gerekiyor.?

Bilindiği üzere yasa 2003 de R.G yayınlamış 2004 de değişikliğe uğrayıp bir kaç ek madde ile kanunun kapsamı genişletilmişti.Fakat sgk birleşimi 2008 de olduğu için vergi dairesi kişinin çalışıp çalışmadığını bilmediği için her hangi bir tebliğ gitmemiştir.

Bu minval üzeridiri ki kişi kendi ni bildirmediği sürece kesinti yapılmamış ve bu borç birikerek faiz ile birlikte katlanmıştır

Birleşim sonunda vergi dairesi yetkilileri bilgisayarlarını açıp tc kimlik no larını giriklerinde binlerce sgdp magduru ile karşılaşmış borçlar zaman aşımına uğramasın diye de canhıraş her bulduğunu gördüğüne 6 ,7,8 küsür dolaylarında borç tebliğ etmiştir.

şimdi magduriyetin can alıcı sorularına ve ayrıntılarına gelelim

1-Bu konu o kadar manipüle ediliyor ki dışarda bu konu yu kullanıp insanları dolandıran düzenbazların ekmeğine yağ sürülüyor.Diyor larki şu kadar para verin itiraz dilekçesi yazıcak alıyolar 500 ü yazıyolar bi dilekçe sonra dilekçe kabul edilmiyo hayda verin 1.500 daha dava açcaz.

2-Kişi vergisini ödeyen dosdoğru bir tc vatandaşı yasa çıkıyor bunu kulaktan dolma duyuyor yada duymuyor gidip muhasebecisine soruyor ya böyle bişey varmı ? Musebeci bilmiyor yada biliyor mükellefini kaybetmemek için yok amcacım bunun seninle alakası yok senden kesilmiycek diyor.Bizim cahil amacamız da haliyle inananıyor.
----Bu borç tebliğ edildiğinde sorumlu muhasebeci mi yoksa kendini bildirmesini gerektiğini bilmeyen vatandaş amcamız mı?
3- Devlet 5458 sayılı kanuna binayen 2008 yılının Fİ tarihinde borçların yeniden yapılandırmasına ilşikin bi kolaylık sağlıyo ve belirli bi zaman dilimi içinde kişilerin müracat etmelerini sonucunda bu birikmiş borcun faizinin peşin ödemelerde %85 oranında indirim sağlıyacağını söylüyor üstüne taksit imkanı sağlıyor.Fakat kısa süreliğine

---- Bu tarihlerde borcundan bi haber vatandaş ise mutlu mesut hayatına devam ediyor gün gelip tebliğ edilinice bari fazini ödemeyim deyip vergi dairesine peşin parayla gidiyor.Vergi dairesinden cevap amcacım öle bişey yok sen bu parayı peşin, taksitsiz ve faizi ile birlikte yatırmalısın deniyor.

4-Bütün bunlar sonucunda kdv ni gelir verigini stopajı nı vs ni ödemek yetmiyor bide böyle bi kesinti ödeniyor üstüne ee gayrı dışı kazanç ülkemizde çok fazla millet kaçak çalışıyor çalışır tabi kursağında 3 kuruşluk lokmaya göz konunca ne yapsın.....

Dedeme gelince
dedem iş yerini 2000 de aştı ve 2009 da kapattı emekli sandığından emekli sanırım bağkurlu olmuş oluyor.2008 le 2009 arasında hesaplanan sgdp kesintisi maaşından kesildi fakat yenişehir vergi dairesi 2003 den 2008 kadar olan kısıma binayen 7.500 küsür lira faizi ile birlikte bir borç göndermiş

şimdi ben ne yapıyım
Bu parayı ödeyecek durumda değil dedem
2 ay sonra haciz işlemleri başlıycak
vergi dairesi kolaylık göstermiyor
banka faizleri şunları bunları bi dert

Devleti mahkemeye mi veriyim yoksa bulup buluşturup ödeyim muhasebeci yimi mahkemeye veriyim

Ynt: Sgdp mağduruyum, ne yapmam gerekiyor.?

Önerim;
Emekli sandığından kesintinin yapıldığını belgeliyorsanız, belgelerinizle mahkeme aşamasına gelmeden mücadele edin. Gerekli evraklarınızı yazdığınız düzenli bir dilekçe ile müracaat ederek çözmeye çalışın. Eğer ödendiğinden eminseniz son çare olarak mahkemeye gidin.

Can alıcı noktalara gelince;
1-Herkes dilekçe yazabilir, bu tür aracılara itibar etmemek gerekir. Bir dilekçeye 500 TL verilmez. Hadi danışmanlık ücreti diyelim 500 TL'ye. Vatandaş bu parayı verince 7-8 bin TL borcundan kurtulacağını sanıyor.
2-Herkes kendi borcundan ve bildiriminden sorumludur. Muhasebecilerinde elbet sorumlulukları vardır. Ancak sizinde belirttiğiniz gibi bu konu çokça gündeme getirildi. Karmakarışık yapıldı. Meslek mensuplarıda şaşırdı.
3-Evet devlet borçlar için indirim sağlamıştı. Başvuru süresi vardı o kadar kısada değildi. Hatta uzatmada yapıldı. Ben duymadım demek, bilmiyordum demek sorumlulukları kaldırmaz. Devlet vatandaşa gerekeni yapmış indirim sağlamış, ödeme kolaylığı getirmiştir. Burda devletin kusuru yoktur.
4-KDV, Stopaj zaten sorumlu olunan vergilerdir.Bunları ödemiş olmak birşeylerin yetmesi anlamına gelmez.
Vergi kaçağı olması, kaçak çalışılması ayrıca bir sistem sorunudur.
Emekli bir kişi çalışırken gelir ede etmişse vergisini vermekle yükümlüdür.
Evet sizin sernenişlerinizde de haklılık payı var yok değil, ama dediğim gibi bu bir sistem sorunudur. ve bunu çözmek bizim yani vatandaşların elindedir.