SGDP

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar,
Emekli bir kişinin işe girişi yapılacak. Bir gün önceden bildirilme süresi geçerli mi? Ve bu kişiye sgdp ödenmesinin gereği ve yararı nedir?
 
Ynt: SGDP

sayın mesar geçen hafta ilk kez emekli işe giriş yaptım.işe giriş ekranında zaten kırmızı yazıyla uyarı veriyor bu kişi emekli maaşı almakta diye.işe girişinde tüm sigorta kolları değil sgdp yi seçtim.Sgdp li çalışmak yasal zorunluluk
 
Ynt: SGDP

Yasal bir zorunluluk evet, girişi yapacağız zaten. Benim bilmek istediğim bu primler kişi için ne ifade ediyor?
 
Ynt: SGDP

Bu yazı işinizi görebilir

2007 yılı Eylül ayında bir gazetede manşetten verilen haber sonrasında birçok SSK emeklisi "ikinci emeklilik" adı verilen uygulamadan yararlandı ve emekli aylıklarını yüzde 42 oranına kadar artırdı. Ancak adı "ikinci emeklilik" olmakla birlikte esasen ikinci bir aylık vermiyor sadece mevcut emekli aylıklarına hükümet tarafından verilmeyen ülkenin büyüme oranının bir şekilde alınmasını temin ediyordu.

Emekliler iki şekilde çalışabilir

Gerek eski 506 ve gerekse yeni 5510 sayılı kanunlar gereğince emeklilerin, emeklilik hayatından sonra çalışmasının iki şekli vardır. Birincisi, aynen sizin gibi emekli aylığını kestirmeden hem emekli aylığını aynen SGK'dan alıp hem de bir işyerinde çalışıp ücret almak ve işyerinden aldığı ücretten SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödetmek. ikincisi ise bir işe girip, SGK'ya verilecek dilekçe ile emekli aylığını kestirip, normal işçi gibi prim ödemektir.

İkinci emeklilik için aylIğI kestirmek gerekiyordu

Bahsi geçen "ikinci emeklilik" uygulamasından yararlanmak içinse normal işçi gibi en az bir gün çalışıp, ertesi gün yeniden emeklilik dilekçesi vermek gerekiyordu. Siz ise hep SGDP ile çalışmışsınız bu nedenle emekli aylığınızın artma ihtimali yoktu.

İkinci emeklilik işini TBMM bir ay içinde kaldIrdI

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine sadece TÜFE kadar zam yapılmakta ama ülkenin büyümesinden, gelişmesinden emeklilere pay verilmemektedir. Bu nedenle de emekliler (sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri) ülke ne kadar büyürse o oran kadar fakirleşmektedir. 2007 yılı Eylül ayında bir gazetede manşetten verilen 'Süper formül' veya sizin deyiminizle 'ikinci emeklilik' ile sizin gibi SSK emeklileri, emekli olduktan sonra yeniden işe girip emekli aylıklarını kestirip bir gün çalışıp, ertesi gün yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde geçmiş yıllarda alamadıkları gelişme hızı oranlarını da alabiliyorlardı. işte bu haberden sonra AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas tarafından verilen kanun teklifi sonrasında 16 Ekim 2007 günü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 5698 sayılı kanun ile uygulama sona erdirildi. Artık emekliler bu yasadan sonra ülkenin büyümesinden pay alamıyorlar.

SGDP ne işe yarar?

Aklınıza 'o zaman benim yıllardır ödediğim Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ne işe yarıyor?' sorusu gelebilir. işyerinden aldığınız ücret üzerinden yüzde 31 (veya yüzde 36) oranında kesilen SGDP'nin dörtte biri yani yüzde 7,5'i sizin işverenden aldığınız ücretten kesilir, yüzde 23,5'i (veya yüzde 28,5'i) ise işveren tarafından SGK'ya ödenir. Ödenen primler var olan emekli aylığınızı hiç etkilemez, zira bu prim kısa vadeli sigorta kolları denilen iş kazası-meslek hastalığı sigortaları için ödenir. işte bu nedenle de prim ödeyerek, çalıştığınız sırada iş kazası veya meslek hastalığı geçirir ve bu sebeple de yüzde 10 veya daha fazla oranda meslekte kazanma gücü kaybına uğrarsanız, SGK tarafından size 'sürekli iş göremezlik geliri' verilir.

işçiler için farklı teşviklerden faydalanabilirsiniz

Şirket olarak yüzde 5 sigorta işveren primi desteğinden faydalanmaktayız. SGK'nın yayımlamış olduğu 2009-113 sayılı genelgesinde yer alan aşağıdaki bölümde, "10- Diğer Teşvik Kanunlarından Yararlanan isverenlerin Geçici 9'uncu Madde Hükmünden Yararlanmalarına ilişkin Usul ve Esaslar" başlığı altında, "Diğer teşvik kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından yararlanmakta olan işverenlerin, teşvik kapsamına giren sigortalılarından dolayı aynı dönem için ve mükerrer olarak 4447 sayılı kanunun geçici 9'uncu maddesinde öngörülen teşvikten yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. ..." denilmektedir.

Şirket olarak hem % 5 işveren hissesinden hem de genelge kapsamında yer alan yeni işe giren personelimiz için bu teşvikten yararlanmamız mümkün mü? Nihat Köksal

SGK'daki hemen hemen bütün teşvikler işçi bazlıdır. Bu nedenle bir kısım işçileriniz için ayrı bir 'aylık prim hizmet belgesi' oluşturup yüzde 5 teşvikinden yararlanırken, bir başka kısım işçileriniz için ayrı bir 'aylık prim hizmet belgesi' oluşturup yararlanabileceğiniz bir başka teşvikten faydalanma hakkınız var. Yani bir işyerine ait işyeri sicil numarası üzerinden birden fazla 'aylık prim hizmet belgesi' ile birden fazla teşvikten yararlanma tercihi size aittir

Kaynak: Zaman Gazetesi
 
Ynt: SGDP

zira bu prim kısa vadeli sigorta kolları denilen iş kazası-meslek hastalığı sigortaları için ödenir. işte bu nedenle de prim ödeyerek, çalıştığınız sırada iş kazası veya meslek hastalığı geçirir ve bu sebeple de yüzde 10 veya daha fazla oranda meslekte kazanma gücü kaybına uğrarsanız, SGK tarafından size 'sürekli iş göremezlik geliri' verilir.

ifadesi doğrudur
 

Benzer konular

Üst