SGK Dosyası

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,879
Konum
İstanbul
Arkadaşlar Merhaba

Bir dükkan kiraladık, tadilat yaptırıyoruz, tadilat ruhsatı lazımmış başvuru yaptık. Tadilatı bir inşaat firması yapacak

Şimdi biz bu firma ile sözleşme yaparken teminat alacak mıyız ?

Asgari işçilik takip etmemiz gerekir mi ?
Bizim dosyamız altında dosya mı açmamız gerekli ?
Teşekkür ederim
İyi Çalışmalar
 
Eğer dükkanı bir iş yapmak için kiraladıysanız ve tadilat yaptırıyorsanız , ancak bu tadilatı kendiniz değil bir başka firma yapacaksa o firmaya alt taşeron olarak bir sigorta dosyası açarak asgari işçiliğini takip etmeniz gerekiyor.Anlaştığınız firmanın kendi muhasebecisi varsa o da takip edebilir işçilik tutarını.Ama sizde takip etmeye devam edin.
 
Sn.Emrah beyin değerli görüşlerine katılıyorum.
Ancak,bu olayda dikkatimi çeken husus;
Sn.Day-Dream kendi işverenliğinin asıl faaliyet konu(ları)ndan bahsetmemiş.
Diyelim ki,örneğin kendi işverenliği "dokuma fabrikası"ise,yapılacak iş de "duvar örme işi"olursa,bu iş bu işverenliğin ne asıl bir işi,ne asıl işin bir bölümü,nede yardımcı işlerinden bir iştir.
Peki nedir?
Bu örnekdeki dokuma fabrikası işverenliğinden bağımsız(yani ne asıl iş,ne asıl işin bir bölümü,nede asıl iş devam ettikçe devam etmeyecek olan yardımcı işlerden olmayan),başkaca sürekliliği de olmayan, muayyen süreli bir iştir.
Şayet ileti sahibinin olayı verdiğim örneğe uyumlu ise bu iş ilişkisinde alt işverenlik ilişkisinin(alt işveren-asıl işveren ilişkisinin) doğmayacağı,dolayısyle de sgk yönünden, sn.Day-Dream ın işverenliğinin işyeri sicil numarasının altında aracı numarası verilmesinin gerekmeyeceği(işi alan bu bağımsız işverenliğe ya bağımsız işyeri numarası,ya da bu işin,bu işverenliğin kendi işyeri sicil numarası üzerinden işlem göreceği) düşüncesindeyim.
 
Üstad burası 3 katlı Cafe
Faaliyete başlamadan önce tadilat yapılıyor, tadilat ruhsatı alındı
 
-bu işe dair sözleşme yapınız
-bu sözleşmede teminat hükmü olsun
-işi alan yüklenici,tüzel kişilik ise Ticaret sicil gazetesi,bu sözleşme ve işyeri bildirgesi ile sgk na müracat etsin
-alınan/verilen bu işe ilişkin olarak,diğer hususlar yukarıda belirtildiği gibi olup,işyeri dosyasının ne şekilde açılacağına sgk karar verecektir(büyük ihtimal belirttiğim hususlar dikkate alınacak)

Kolay gelsin
 
merhaba arkadaşlar, bu konuda benim de acilen çözmem gereken bir husus var

2004 te biten ve sgk ilişiği kesilen inşaat 2014 te tadilata girecek ve tadilat olarak yapı ruhsatı alınacak. sorular şöyle:

- yapı ruhsatında danışman müteahhit olacak firma olarak (0) sıfır kodu ben olacak şekilde tadilatlı olarak sgk dosyası açıp alt taşeron numarası müteahhit firmaya mı aldıracağım? yoksa yapı müteahhit firmaya aramızdaki sözleşmeye istinaden (0) sıfır kodlu dosya yı mı açtıracağım?

- dosyanın kapanışında eksik SGK inşaat asgari işçilik hesaplaması her iki olayda nasıl hesaplanacak?
- 2004 ve 2014 yapı ruhsatları arasında inşaat maliyet ve değerleri arttığından dosyanın hesaplaması dosyayı ruhsat sahibinin açmasında dezavantaj oluşturacak (yani yüksek prim farkları) bir durumla karşılaşırmıyım?
 
Üst