SGK Ek ve İptal Bildirge Yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hsoykan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sorunumu kısaca özetlemek istiyorum.Haziran 2009 ayının 15inde istifa eden işçime ait çıkış işlemini yaptıkve bildirdik.Ancak işçi zorla çıkışının yapıldığını ve istifasını asıl 23 temmuzda verdiğini iddia ederek Çalışma Bakanlığına şikayette bulunmuş.Bakanlıkta işçinin görüşünü onaylayıp çıkış günü 23 temmuzdur diyerek gerekli haklarının verilmesini ve 15 günlük haziran ve 23 günlük temmuz aylarına ait sgk prim bildrgelerinin verilmesini talep etti.Benim bu durumda izlemem gereken yol nedir. haziran ayı için ne yapmalıyım.temmuz ayı için ne yapmalıyım.15haziranda çıkış yapmış göründüğüm için tekrar işe giriş bildirgesi vermem gerekir mi?Başına böyle bir olay gelen arkadaşım var mı?Bu işlemlerle ilgili karşılaşabileceğim cezalar nelerdir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: SGK Ek ve İptal Bildirge Yardım

Haziran ayı bildirgesinde o personel için iptal bildirgesi verin. Daha sonra 30 gün olarak haziran ayı için yine o personel için asıl bildirgesi düzenleyin.

Temmuz ayı için 23 günlük ek bildirge yapın. çıkış nedenini yazın.

Sigortaya elden verin.

15 günlük haziran ve 23 günlük temmuz aylarına ait sgk prim bildrgelerinin kağıt ortamından düzenleyip bağlı bulunduğunuz SGK ya elden vermeniz gerekir, ayrıca bu kişi için işe giriş bildirgesi vermenize gerek yok, temmuz ayına ilişkin düzenleyeceğiniz belgede işçinin çıkış tarihini 23.07.2009 yazarsınız.

peki arkadaşlar benim bu şekilde bir uygulama yapmamın karşılığı olarak katlanacağım ceza tutarı nedir?

Belgeleri siz kendiniz sgk ya verirseniz 2 aylık ek için 173 tl ipc doğar, siz vermez ve kurum resen düzenlerse iki ay için 2.772,00 tl ipc ödersiniz ayrıca bunların prim farklarıda var tabiki.

Merhaba,

İptal edilen e-bildirgeler için de damga vergisi ödenmesi gerekirmi ? (Cari ay içinde asıl belge iptal edilip, iptal işleminin hemen ardından ek belge olarak yeniden girişi yapılmıştır. Yeniden giriş yapılan ek belge için damga vergisi ödenecek. Acaba iptal edilen asıl belge içinde ayrıca damga vergisi ödenmesi gerekirmi ?)
Bir de ekranda hem asıl belge, hem asıl belgenin iptali ve ek belge görünmektedir. Bu normalmidir ?

Soruma vereceğiniz aydınlatıcı bilgiler için şimdiden şükranlarımı sunarım.

Saygılarımla.

iptallerde dv yok sadece asıl ve ek verilenlerde dv var. Tüm belgelerin görünmesi normaldir. Cari ay borcuna bakarsanız toplam dv görürsünüz.

Çok teşekkür ederim Sn. Turko.

Son bir sorum daha olacak izninizle...
Asıl belge iptal edildiği için, ödemeler yalnızca ek belgede ki tahakkuklar üzerinden yapılacak değil mi ?

Saygılar.

evet sadece ek belgedeki tahakkuğu ödeyeceksiniz.

Merhaba,

arkadaşlar malum sigortanın son günü olması nedeniyle bir yanlışı farkettik.. 6 kişinin çalıştığı sigorta dosyamızda geçen dönemde (eylül) bu personellere ikramiye ödemesi yapmıştık ve de sigorta bildirgesine dahil etmiştik.. Ekim bildirgesini yaparken bir sehiv sonucu bir işçinin ikramiye tutarı geçen aydan öylece kalmış, güncellenmemiş. Ayrıca işçinin, 10/10/2016 da çıkışı yapılmış.. Asıl bildirgede çıkış işlemi bildirimi doğru ancak ikramiye tutarı silinmeden girilmiş. 10 günlük sigortalı olan işçiye 1800 TL prim kazancı tahakkuk etmiş.

Son anda gün dolmadan farkettik. İptal bildirgesinde sadece o işçiyi seçtim.. iptal bildirgesini onayladım.. Ancak ek bildirge verirken, yanlışlıkla önceki dönemden al seçeneğine basmışım. (bu arada ilk kez yapıyorum iptal/ek bildirgeyi) Önceki dönemden al seçeneğini tıkladığımda eylül dönemindeki gibi ikramiyeli tutarlar geldi 6 işçiye ait.. bu kez ek bildirgede güncelleme yapamadığımdan diğer belgede iptal et mesajı çıktı.. sonra yine iptal bildirgesine girdim. Bu kez kalan 5 işçiyide seçip iptal onayı yaptım. Ek bildirgeyi bu şekilde düzelterek verdim.

Sistemde bir asıl, iki iptal ve bir tane de ek bildirge görünüyor..

borç dökümüne baktığımda;

70,50 TL damga vergisi,
3.005,46.-TL prim borcu,
247,05.-TL işsizlik borcu olmak üzere toplamda; 3.323,01 TL sigorta borcu görülmekte.

Ancak ben sistemdeki ek bildirgeye baktığımda bu tutara ulaşamıyorum.

asıl bildirgede......... toplam 3.145,95 TL yazıyor.. bunun 288,23 TL si işsizlik... 23,50 TL si damga vergisi
ek bildirgede.......... toplam 2.699,98 TL yazıyor.. bunun 247,05 TL si işsizlik... 23,50 TL si damga vergisi.

bide emekli personelin sigortası var.. 187,88 TL..

sistemdeki borç tutarına bir türlü ulaşamadım ben.. bu konu ile ilgili yukarıdaki mesajlarda yazılanları anladığım kadarıyla mükellefe ek bildirge tahakkukunu vereceğim. Ama sistemdeki borç tutarına ulaşmak için, ek bildirge tahakkuku toplamı+emekli personel tahakkuku toplamını aldığımda sistemdeki borç tutarına bir türlü ulaşamıyorum.

%5 indirim hakkının iptal olmaması için; ödenecek tutarın ne olduğu konusunda fikri olan var mı?

Son düzenleme:
Selamlar
Yoruma geçmeden önce şu hususu netleştirelim mi?
Bildirgedeki rakamlarla sisteme düşen rakam aynı olmaz,çünkü arada 6661 sayılı asgari ücret teşvik kanunundan doğan indirim var.
Öncelikle sizde bu indirim var mı yok mu? Fark bundan kaynaklanıyor olabilir mi?Önce bunu kontrol edelim.Sonra devam edelim....

Merhaba, Tahsin bey, günaydın

6111 sayılı kanun teşviği yok sadece indirim olarak 5510 dan yararlanılıyor..

Ayrıca ilk mesajımdaki tutarlar indirimden geriye kalan net ödenecek prim tutarıdır.

Son düzenleme:
Ulaşmanız gereken rakamlar şöyle olacak.

Prim için : asıl bildirge - iptal bildirge + ek bildirge
işsizlik içinde aynı şekilde: asıl - iptal + ek

İptal bildirge rakamlarını yazmadığınız için borç dökümündeki rakamlarla bildirgede yazan rakamları karşılaştıramıyoruz.İptal rakamlarını da söyleyin, borç dökümündeki rakamla karşılaştıralım.
Ancak prim borcu rakamlarından gidersek;
borç dökümünde 3.005,46 göründüğüne göre iptal bildirgenizde;
prim iptali: 2.840,47
işsizlik iptali: 288,23
olarak görünüyor doğru mudur.? Buna bakın

Ulaşmanız gereken rakamlar şöyle olacak.

Prim için : asıl bildirge - iptal bildirge + ek bildirge
işsizlik içinde aynı şekilde: asıl - iptal + ek

İptal bildirge rakamlarını yazmadığınız için borç dökümündeki rakamlarla bildirgede yazan rakamları karşılaştıramıyoruz.İptal rakamlarını da söyleyin, borç dökümündeki rakamla karşılaştıralım.
Ancak prim borcu rakamlarından gidersek;
borç dökümünde 3.005,46 göründüğüne göre iptal bildirgenizde;
prim iptali: 2.840,47
işsizlik iptali: 288,23
olarak görünüyor doğru mudur.? Buna bakın

İptal bildirgeleri prim tutarları:

1 kişi için yaptığım iptal bildirgesinde..........566,85TL net prim iptali.... 57,65 TL işsizlik iptali.. toplam prim iptali 624,50
5 kişi için yaptığım iptal bildirgesinde.......2.367,37 TL prim iptali.... 230,58 TL işsizlik iptali... Toplam prim iptali2.497,95

Rakamlarda galiba bir tutarsızlık var.
Bu şekilde sonuca gitmek zor.Siz şuna bakacaksınız mecburen;
iptal ve ek vermeseydiniz,tamamen doğru bir şekilde bildirge verseydiniz,
Borç dökümünde yazdığınız rakamlara ulaşabiliyor musunuz?
Son olarak birde şuna bakın; doğru olan ücret bordrolarında yazan brüt ücretlerle (prime esas kazanç) ;asıl,iptal ve ek bildirgelerin sonucunda ulaştığınız prime esas kazanç toplamı aynı mı? ve bildirilen sigortalı sayısı aynı mı?
Aynı ise doğru yapmışsınızdır.Farklı ise bir yerde hata var.
Bordro ve bildirgeleri göremediğimiz için ancak varsayım yapabiliyorum.....

3145,95-23,50-624,50-2.497,95=0 yani asıl sonrası iptaller ile tüm prim sıfırlanmış. SGK e-bildirge borç sorgulama ekranından bakıyorsanız oraya %5 teşvik düşülmeden yansıyor. Müfredat kartına bakarsanız ödeyeceğiniz prim / %5 teşvik / işsizlik / dv ayrı ayrı gösterecektir.