SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

FATİH PESEN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ağu 2005
Mesajlar
809
Konum
İst
Selamlar
internet sgk ise giris bildirgelerinde iş kanununa madde 13 ve 14 e göre calısanların calısma gününün yazılması isteniyor.

İşyerinde belirli süreli olarak ise alınan ( is kanunu madde 11 e göre calısan ) işçiler icinde işe giris yaparken ilgili kutucukları işaretlemek gerekiyormu ?

İŞ KANUNU İLGİLİ MADDELER
- Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi

MADDE 11 - İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.

- Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayırımın sınırları

MADDE 12 - Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin süreli olmasından dolayı belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz.

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiye, belirli bir zaman ölçüt alınarak ödenecek ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatler, işçinin çalıştığı süreye orantılı olarak verilir. Herhangi bir çalışma şartından yararlanmak için aynı işyeri veya işletmede geçirilen kıdem arandığında belirli süreli iş sözleşmesine göre çalışan işçi için farklı kıdem uygulanmasını haklı gösteren bir neden olmadıkça, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçi hakkında esas alınan kıdem uygulanır.

Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun bir işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi dikkate alınır.

- Kısmî süreli ve tam süreli iş sözleşmesi

MADDE 13 - İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.

Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.

Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi esas alınır.

İşyerinde çalışan işçilerin, niteliklerine uygun açık yer bulunduğunda kısmî süreliden tam süreliye veya tam süreliden kısmî süreliye geçirilme istekleri işverence dikkate alınır ve boş yerler zamanında duyurulur.

- Çağrı üzerine çalışma

MADDE 14. - Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

Sonuc itibariyle kısmi süreli is sözlesmesiyle belirli süreli is sözlesmesini birbiriyle ilişkili olarakmı degerlendirmeli, ikisi arasında tam bir ayrım yapamadım.
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

kısmi süreli çalışma da haftalık çalışma saati olan 45 saatten daha az çalışanlar için geçerli. Belirli süreli sözleşme çalışanın sözleşmesinde çıkış tarihinin belli olması demek. Belirsiz süreli de çıkış tarihi olmaz. Her ikisinde de deneme süresi de koyabilirsin. Eğer ben sizi yanlış anlamadıysam bunu sordunuz sanırım. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

Ayrımınıza göre,
belirli süreli sözlesmede giris ve cıkıs tarihleri belirli olanlar bu kapsamda, fakat bu kisi aynızamanda haftalık 45 saatin altında calısıyor olsada cıkıs tarihi önceden belli oldugundan kısmı süreli iş sözlesmesi kapsamına girmiyor, bu kisilerle belirli süreli iş sözlesmesi yapılıyor. Diger meslektasların yorumlarını bekliyorum
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

Kişiyi aylık düzenli olarak 30 günden az bildirecekseniz kısmi süreli seçeneğini seçin.
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

bahsetmiş olduğunuz "belirli süreli çalışma" işin başlama ve bitiş tarihlerini içerir. bu 2 süre içerisinde personeli çalıştıracağınızdır. örneğin belirli süreli sözleşme yapılmıştır ancak ayda 10 gün çalışma söz konusudur. buda kısmi çalışmaya girer. Sözleşmenin şekli kafanızı karıştırmasın.

Kısmi süreli çalışma ise düzenli olarak 30 günden eksik çalışan için izleyeceğiniz yoldur. bu şekilde çalışan personeliniz varsa sgk işe giriş bildirgesinde kutucuğu işaretlemeniz gerekir.
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

Sayın hazelsu, Günes ve Ekilinc yanıtlar icin tesekkürler

Sayın Günes, her ay düzenli olarak bir calısma yok, bir ürünün reklam tanıtım activitesi oldugu aylarda bu tarz işcilere calısmak isteyip istemedikleri soruluyor işci isterse gelip 1-2 gün duruma göre calısıyor, istemezse yerine baska biri bulunuyor....... işe baslama ve bitis tarihleri önceden belli oluyor, ama her ay reklam tanıtım activitesi işi olup olmayacagı belli olmadıgından her ay düzenli olarak bir calısma yok.
Bu tarz calısanların sözlesmelerinin belirli süreli olarak düzenlenmesi gerektigini, ise giris bildirgelerindede bu tarz ise giris bildirgeleri icin ilgili kutucugun isaretlenmesi gerekmedigini düsünüyorum
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği
Kısmi Süreli Çalışma
Madde 6 ?İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır
..
demektedir.Haftada 4 gün çalışacak olan bir personelin işe girişini kısmi süreli seçeneğine evet diyerek yaptım.Sözleşmesi de haftada 4 gün,ayda 16 gün olarak kısmi süreli olarak düzenlenecek.İşyerimizde haftada 42,5 saat(8,5saat*5gün) çalışılmaktadır. 4857 sayılı iş kanununa ve yönetmeliğe göre; 8,5*4=34 saat çalışacak olan bu personelin sözleşmesi hatalı olacaktır diye düşünüyorum.(42,5 saatin 3'te 2'si=~29saat, bu süreden daha fazla çalışacak)
Bu sözleşme ve buna göre düzenlenecek aylık bildirge,eksik bildirim ne gibi sonuçlar doğurabilir.Görüşlerinizi rica ederim
 
Ynt: SGK İşe Giriş Bildirgesinde Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine İşe Girişler Hk.

GSS primi eksik kalanların tespiti amaç edinilmiş olabilir.
_________________________________________________
...
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur. Bu durumda olan sigortalıların eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri, 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında ödenir. Kamu idaresine ait işyerlerinde çalıştırılan sigortalıların iş sözleşmesinin askıda kaldığı aylara ait genel sağlık sigortası primi, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının 30 günlük tutarı üzerinden ilgili kamu idaresince ödenir.
...
 

Benzer konular

Üst