Çok haklısınız kenan515 aslında kimse bu işlerle uğraşmak istemez ama malesef mecbur kaldım. İspatlayamayacağım yıldırma politikalarıyla ve istifaya zorlanmam ile uğraşmaktansa bu şekilde hakkım olan kıdem tazminatımı almaya çalışıyorum. Tazminatımın ödenmesi durumunda dava açmayacağım. Sonuçta yukarıda bahsettiğim ödeme şeklini işçi olan ben ve işveren başlangıçta kabul etmiş ve anlaşmıştık. Başlangıçta anlaşılan diğer konulara işveren sadık kalmazken ben neden kalayım?
Öncelikler işverenle anlaşmanın yoluna bakın. Sonra dava aşamasına geçin ki bu benim asla ve asla tavsiye etmeyeceğim bir yöntemden. Kabaca karşılaşabileceğiniz aşamaları ve zorlukları yazayım. Ama dediğim gibi işverenle usulüne uygun olarak konuşup anlaşmak birinci önceliğiniz olmalı.
1 - Öncelikle bir avukata ihtiyacınız var. Avukat dava başlamadan sizden vekalet ücreti isteyebilir bu da yaklaşık 2.000 tl civarı bir para olur ve ayrıca diğer masraflar için para talep eder. Eğer iyi bir avukatsa dava açmadan evvel işyerini arayıp anlaşmaya çalışır. Diğer bir durum ise avukat size davayı kazandığım taktirde vekalet ücreti isterim derse durumu. Ancak bu durumda size tecrübeyle sabittir sizden dava süresince yine yukarıda yazdığım bedelleri çeşitli bahanelerle alma durumu mevcut.
2 - Açacağınız dava, itiraz mekanizması dahil 2-3 yıl sürer ve yıpratıcı olur.
3 - Bundan sonraki iş hayatınızda cv'nizde eski işyerinde de yer vermek zorunda kalacaksınız. Referans durumu ve ayrıca davalı olarak ayrıldığınız işyeri ki bu yeni işyerinizde duyulacaktır da ayrıca sizin için olumsuz olacaktır.
4 - Şahitler konusuna gelince bugün şahit olurum diyen arkadaşlarınız yarın şahit yazdırsanız dahi mahkemeye gelmeme veya inandırıcı olmayan şahitlik yapma durum da göz ardı etmeyin.
5 - Ve en önemlisi ücret bordolarını imzaladıysanız ve bankadan aldığınız maaşa itiraz kaydı düşmediyseniz dava sizin açınızdan sıkıntılı olur.
6 - Muhasebecinin hesabından gelen para için sayın Merkür borç alış verişinden bahsetti süreklilik arz etmiyorsa, küsüratlı rakamlar falan değilse hakimi bu duruma inandırmanız gerekir.
7 - Mahkemeler 20 metrekarelik odalar halinde tıklım tıkış yerlerdir. Çoğu zaman hakim şahitleri de dinleyemez. 10-15 dakika sürer. İtilaflı davalar bilirkişiye gider ve bilirkişi mecburen sunulan evraklara göre görüş bildirir. İmzalanmış bordrolara rağmen muhasebeci bana para gönderiyordu yeterli olmayabilir.
8 - Sizin durumunuz için yazmıyorum. İnsanların yanıldığı noktalardan biri de misal işverenden diyelim 10.000 TL istediniz ve mahkemeyi siz kazandınız. Tabi siz 10.000 TL istediniz diye o rakamı kazanılamayacaktır. Örneğin 2.000 TL kazandınız yani mahkemeyi siz kazandınız. Ancak 8.000 TL'de kaybetmiş oluyorsunuz bu durumda ve bu 8.000 TL'nin vekalet ücretini karşı tarafının avukatına ödemek zorundasınız. Bu yüzden kısmi davalar açılıyor ya tutarsa diye.