personel maaş programı

Sigorta Günü Hesabı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serbey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Sigorta Günü Hesabı?

28 gün olan şuat ayında 30 gün ücret ödemiyormuyuz. Ozaman sigortadan neden 28 değilde 30 gün yatırıyoruz. Ssknın 30 gün kavramı yokmu ? Benim bildiğim bütün şirketlerde böyle yapılıyor

Seda Sebzeci ' Alıntı:
28 gün olan şuat ayında 30 gün ücret ödemiyormuyuz. Ozaman sigortadan neden 28 değilde 30 gün yatırıyoruz. Ssknın 30 gün kavramı yokmu ? Benim bildiğim bütün şirketlerde böyle yapılıyor
Merhaba,
İşlemleri gerçek olarak yapmak istiyorsanız 28 gün olan aylarda 28 gün üzerinden ücret tahakkuk ettirmeniz ve SSK primini (bulduğunuz 28 günlük ücret tutarını matrah olarak kabul ederek) 30 gün olarak yatırmanız, 31 gün olan aylarda ise ücret ödemesini 31 gün olarak tahakkuk ettirmeniz ve SSK primini bulduğunuz 31 günlük ücreti matrah yazarak 30 olarak göstermeniz gerekiyor. Eğer 31 gün olan aylarda 1 gün ücretsiz izin alan çalışanı 29 gün veya 2 gün izin alnı 28 gün gösteriyorsnız hatalı uygulama yapıyorsunuz.

seda hanım sizin işyeri vardiyalımı yani saatlimi çalışılıyor yoksa aylık ücret üzerindenmi gösteriyorsunuz?

İnanın ben yanlış olduğunu düşünmüyorum. Bununla iglili bir kanun maddeside görmedikce inanmak zor. Saatli çalışıyor evet 3 vardiya

Merhaba
Tabiki 29 gün gösterilir düşüncesindeyim. Ssk kanununda 31 kavramı yoktur. Ay 29 yada 31 çekse dahi 3 gün üzerinden gösterilir. Bu durumda 1 gün ücretsiz izin alan bir işçi 29 gösterilir.

eğer saatli çalışılıyorsa kesinlikle haksızlık söz konusu olduğu kesin.

Seda Sebzeci ' Alıntı:
İnanın ben yanlış olduğunu düşünmüyorum. Bununla iglili bir kanun maddeside görmedikce inanmak zor. Saatli çalışıyor evet 3 vardiya

Seda hanım 2007 Mart ayında tam olarak çalışan işçinin primini kaç gün üzerinden gösteriyorsunuz.

30x18,75 = 562,50
31x18,75 = 581,25 Hangisi?

sayın lalev;
yanlış bu konu üzerinde kesinlikle yanlış uygulama var.
çünkü saatli çalışmalarda aylık çalışma saati 232,5 tur.
buna göre eğer bir kişi izinliyse buda 225 saate denk gelirki zaten normal çalışma süresi aylık budur.yani burda kişinin şayet 2 gün pirimi düşürülürse haksızlık kesinlkle söz konusudur.

Neden haksızlık olduğunu anlayamadım. İşçiye şubay ayında 28 günlük ücretmi veriyoruz. Hayır 30 günlük. 31 aylardada 28 çeken aydada 30 gün esas alınması gerekir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır. SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30x7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır.
http://www.iskanunu.com/icerik/soruyorum/is-kanununda-aylik-calisma-saati.html

Saatlik mesai şeklinde çalışma söz konusu değil. Sadece 3 vardiya günde 8 saat çalışmak da . Mesai uygulaması olsaydı dediğiniz konuda haklıydınız.

siz bordroda fazla mesaileri gün olarakmı yoksa saat olarakmı giriyorsunuz seda hanım?

Seda Hanım biraz önce sorduğum soruya cevabınız eğer 562,50 ise tüm işçilerle helalleşmenizi tavsiye ederim.

Fazla mesai söz konusu değil. Tüm işçiler 8 saat tam gün çalışıyor. .
Ayrıca sayın M_Schumacher konuşma şeklinizi değiştirirseniz çok sevinirm. Bu bilinçli yapılmış bir durum değil ve zaten bizde burada doğruları bulmak için tartışıyoruz. Yıllardır süre gelen bir sistem var ve bulunduğum şehirde neredeyse bildiğim bu uygulama söz konusu. O yüzden ön yargılı konuşmalardan uzak durursanız çok memnun olurum.tanıdığım tüm firmalarda

size önerim seda hanım bundan sonra 31 çeken aylarda 1 gün izni olsa 29 göstermeyin.
en azından bundan sonra böyle yapın.
çünkü bu konuyu aşağı yukarı 2 gündür araştırıyorum.
ve bana gelen cevapların hemen hepsi kesilmemesi yönünde.

burdan bana yardımcı olan tüm forum üyelerine birkez daha teşekkür ederim.

Ben kesinlikle 31 çeken aylarda 1 gün ücretsiz izin alan işçinin 30 gün gösterilmesi taraftarı değilim.

Seda Sebzeci ' Alıntı:
Yani bildiğim tüm şirketlerde bu uygulama söz konusu.
Merhaba,
Seda Hanım, eğer tüm çalışmaları gerçek olarak bordroya yansıtıyor çalışanların ücretini bordroya göre ödüyorsanız çalışanların bir günlük ücretini eksik ödemiş oluyorsunuz. Fiili çalışmaya baktığımız zaman 31 gün olan Mart ayında bir gün eksik çalışan bir kişi aylık 225 saat çalışmış oluyor ve siz 217,5 saat karşılığı ücret ödemiş oluyorsunuz.
Bordro yapılırken öncelikle fiili çalışma süresine bakılması gerekir. 31 gün olan aylarda eğer çalışma süresi 30 gün ve üzeri ise çalışma süresi kadar ücret tahakkuk edilir ve SSK gün sayısı olarak 30 gün yazılır. Eğer (2 gün izin alan bir personel düşünürsek) yine çalışma süresi kadar (29 gün) ücret tahakkuk edilir tahakkuk edilen çalışma süresi kadar (29) gün bildirim yapılır. Aksi takdirde 29 gün çalışan bir personel 28 gün bildirilerek eksik ücret ödemesi ve eksik gün bildirimi yapmış duruma düşülür.
28 olan aylarda ise (ve 29 gün olan aylarda aynı mantık yürütülmelidir.) çalışma süresine bakılır eğer çalışma süresi ayın tamamını kapsayacak şekilde 28 gün ise (gerçek rakamlardan düzenlenen bordrolarda) 28 günlük ücretinin tahakkuku yapılır ve SSK günü olarak 30 gün yazılır. (Eğer çalışanın ücretin asgari ücretin altında ise tahakkuk eden ücret ile SSK tabanı arasındaki tutara ait SSK primi işçi payıda işveren tarafından ödenir.)

tamer bey ,
biraz önce sorduğum soruya cevap verdiniz ancak iki gün ücretsiz izin alan işçiyi 29 bildirdiğimizde sskya, ek-8 de ise bir gününümü yoksa iki günlük izin formunumu gönderceğimize dair bir bilgi vermediniz.bunada bir açıklama getirirseniz sevinirim.

saygılarımla

Seda Sebzeci ' Alıntı:
Fazla mesai söz konusu değil. Tüm işçiler 8 saat tam gün çalışıyor. .
Ayrıca sayın M_Schumacher konuşma şeklinizi değiştirirseniz çok sevinirm. Bu bilinçli yapılmış bir durum değil ve zaten bizde burada doğruları bulmak için tartışıyoruz. Yıllardır süre gelen bir sistem var ve bulunduğum şehirde neredeyse bildiğim bu uygulama söz konusu. O yüzden ön yargılı konuşmalardan uzak durursanız çok memnun olurum.tanıdığım tüm firmalarda

Merhaba,

Konuşma biçimimde bir saygısızlık olduğunu sanmıyorum. Sadece amacımız doğruyu bulmak ise bu konuda sanırım bizim tezimiz doğru olanıdır. Ama bu konu üzerindeki ısrarcılığınız, bizim tezinizi çürüttüğümüz gerçeğini görmezden gelmenizi gördüğüm için böyle bir yazı yazdım. Ama sizi incitecek bir yazı ise özür dilerim.