fonradar

Sigorta Muameleleri Vergisi

Üyelik
14 Nis 2007
Mesajlar
1
selam arkadaşlar,

geçmiş dönemde kesilmiş poliçe için bu sene iptal yapılmışsa, sigorta muameleleri vergisi Beyannamesinde gösterilmelimi, eğer gödterilirse vergi eksiye düşüyor, ne yapılmalı. cevabınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Sigorta Muameleleri Vergisi

Maliye Bakanlığı Gider vergileri kanunun 31.maddesinde bir düzenlemeye giderek 01/05/2007 tarihinden itibaren iptal edilen poliçelere ait gider vergilerinin, iptal tarihinde sonraki kısmının indirilmesine imkan tanımıştır. Şu anki uygulamaya göre geçen yıl iptal edilen poliçelere ait gider vergilerinin sonraki döneme ait beyannamelerde indirim konusu yapılması mümkün değil.

Kanun Ad GİDER VERGİLERİ KANUNU
Madde No 31
Kapsam
Banka ve sigorta muameleleri vergisinin matrahı 28 inci maddede yazılı paraların tutarıdır.

Kambiyo alım ve satım muamelelerinde kambiyo satışlarının tutarı vergiye matrah olur.

Vergi matrahından gider ve vergi adı altında indirim yapılamaz. Bu kanunla alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi matraha dahil edilmez.

(5615 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen fıkra Yürürlük; 01.05.2007)Sigorta şirketleri, iptal ettikleri sigorta muamelelerine ilişkin vergileri (yalnızca iptal tarihinden sonraki döneme ait olan kısmı), iptalin gerçekleştiği dönemde hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisinden indirebilirler. Bu dönemde indirilemeyen vergiler, sonraki dönem beyannamelerinde indirim konusu yapılabilir.(*)
(5615 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle eklenen fıkra Yürürlük; 01.05.2007) Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir.


Eski Şekli(*) (5615 Sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişmeden önceki şekli) Sigorta şirketleri vergi dönemi içinde iptal ettikleri sigorta muamelelerine ait meblağları o dönemin vergi matrahından indirebilirler.
 
Üst