Sigorta Primim Eksik Ödendi Ne Yapabilirim ?

Üyelik
10 May 2013
Mesajlar
2
Konum
kayseri
merhabalar
1000 kişiye yakın bir personeli olan fabrikada çalışmaktayım. sigorta pirimimlerimiz (benimki 1.5 yıl boyunca) asgari ücretten yattı. geri kalanını elden verdiler. bu durumda geçmişe yönelik dava açabilirmiyim. bu eksik yatan hakkımı geri alabilirmiyim. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhabalar ;
sgk da hizmet tesbiti için 5 yıl zaman aşımı vardır 5 yıllık süreniz geçmemiş ve halen işyerinde çalışıyor iseniz sgk kurumuna dilekçe veya alo 170 hattını arayarak şikayet edebilirsiniz. işyerinde şu anda çalışmıyor iseniz elinizde bulunan delil ve şahitlerle birlikte iş mahkemesine hizmet tesbit davası açmalısınız.
 
evet halen aynı işyerinde çalışıyorum. peki bu şikayet ve dilekçe sonunda işveren tarafıma geçmiş yılların eksik pirimini öder mi. yani tazminat felan alabilirmiyim işverenden. şimdiden teşekkür ediyorum....
 
SGK primleri SGK na ödenir, çalışana değil.
Dilerseniz, bu sebeple sözleşmenizi feshedip dava açıp gerçek ücretinizi ıspatlamak kaydıyla kıdem tazminatınızı alabilmeniz mümkün olur.
 
Şu an( işci-işveren ilişkisi devam etmekde iken) şikayet veya dava açarak hak arama yoluna gitmeniz,(aslında en doğal hakkınız)lakin bu durum bazı sorunların doğmasına yol açabilecek,hatta iş sözleşmenizin tazminatsız feshedilebilmesi için her türlü söz tutum ve davranışınızı izleyerek sizi üzebilirler,en doğrusu sn.Keremcem beyin dediği yolu izlemeniz.Bu süreçte taraflar adına ispat sorunları sözkonusu,kazanmanız halinde haklarınız telafi edilir ve tazminatınızı alabileceksiniz.
 
1.5 Yıl boyunca primlerin düşük gösterildiğini fark etmediniz mi?
Şimdi ne değiştide şikayet yolunu seçmeyi düşündünüz?
İş yerinden mi sıkıldınız, işinizden mi?
Yoksa fırsatlar ülkesinde yaşadığınızı fark ettiniz?
Sanırım 1. ayınızda durumun bu şekilde olduğunu fark etmişsinizdir.
Bu sizin sorununuz değil ülkenin bir sorunudur. 100 işyerinin 80 de bu sorun mevcut ve herkes-hepimiz bunu bilerek ve isteyerek çalışıyoruz, mantıklı olan 1.ayınızda (durumu fark ettiğinizde) ayrılmanızdı. Belki herkes bu şekilde davranırsa ülkenin bu sorunu bir çözüm sürecine girer.
 
Selam arkadaşlar.Ben 21 aydır özel kurumda çalışıyorum ve tazminat almadan işi bırakmakta istemiyorum.Tazminatımı almak için ihtarname çekmem isteniliyor,bu ihtarname hakkında bilgisi olan ve nasıl yapılacağına dair net bilgi sunabilecek arkadaşımız var mı?
Lütfen yardımcı olur musunuz? :(
 
meslee ısten ayrılmak degıl ve kendınız dıyorsunuz 80 ısyerınde var dıye dıger gıdecegı yerde aynı işte....belkı borcu vardı para lazımdı sonucta bu sorunun cozulmesı sart ve butun ıs yerlerınde bu gıbı bır kısı sıkayet etse duzelır sanırım
 
Üst