Sigorta Şirketlerindeki Damga Vergisi muafiyeti

Üyelik
20 Eyl 2007
Mesajlar
10
Merhaba,
Bilindiği üzere sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin yapmış olduğu her türlü işlemlerden damga vergisi muafiyeti (488 sayılı kanunun Ek 2 21. satır) söz konusudur. Bu hükme istinsaden, diğer beyannamelerin tahakkukları altında oluşan damga vergisinden de ( 5035) muaf olması gerekmez mi?
Sanırım bu durum için e-bayenname "onay" ekranında "özel olay" seçeneği ve onun altında da "DVM (damga vergisi muafiyeti) " seçeneği mevcut.
Söz konusu durum için resmi yada özel görüş almış olan meslektaşım var mıdır acaba?

Peşinen teşekkür ederim
 
Ynt: Sigorta Şirketlerindeki Damga Vergisi muafiyeti

Merhabalar;
DV Kanununa ekli 2 sayılı tablonun (tablonun adı damga vergisinden istisna edilen kağılardır) V. kısmının 21 numaralı bendindeki ifade şu şekildedir;
"Sigorta ve emeklilik şirketleri ile emeklilik yatırım fonlarının kuruluşları dahil her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi bu şirketler veya fonlar tarafından ödenmesi gereken kağıtlar"
Bu hükme dayanılarak sigorta şirketleri damga vergisinden muaftır anlamı çıkartılmasını anlamakta zorluk çekmekteyim. Kanımca, hüküm aynı anda iki özelliği haiz kağıtlara tanınan istisnadan başka bir şey anlatmıyor. Bu iki özellik ise şu şekilde sıralanabilir;
1) Taraflardan birinin sigorta şirketi olması
2) Doğan damga vergisinin sadece ve sadece sigorta şirketlerince ödenmesinin zorunlu olması
Kağıda tanınmış bir istisnanın nasıl olur da sigorta firmalarına tanınan muafiyet olarak yorumlandığını çözebilen ve açıklayabilecek birisi var mıdır?
Aşağıdaki soru ile birlikte bu konunun da tartışılmasının faydalı olacağını düşünmekteyim.
Saygılarımla
 
Üst