uyumsoft

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sofist
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sofist

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eki 2006
Mesajlar
140
herkese iyi çalışmalar dilerim; benim sizlerden bilgi almak istediğim iki konu vardı.
biricincisi, bir inşaat dosyası ödemesi bitti ve işçilere iş bitimi diyerekten çıkış verildi.bu durumda sgk ya da işten ayrılış bildirgesi vermem gerekiyor mu _?
ikincisi, işkura da aynı şekilde işten çıkış bildirimi vermek zorunda mıyım _?
vereceğiniz cvp için şimdiden tşk eder herkese iyi çalışmalar dilerim...
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Kesinlikle İab ve SGK İşten ayrılış bildirgesi vermelisiniz.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

evet sgk ya ve işkura iab vermelisiniz.
 
5838 ve Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Peki arkadaşlar,

SGK'ya verilen İşten Çıkış Bildirgeleri hakkında 5838 sayılı kanında bazı yaptırımlar olduğunu duydum. Göz attım ama birşey de bulamadım.

Acaba İşten Çıkış Bildirgesini vermemenin (4/a'lılar için) hala cezası yok mu, yoksa işin şekli değişti mi? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok seviniriz.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

İşten ayrılan personel 10 gün içinde ssk bildirilmesi gerekiyordu bununla ilgili ceza kanunda yokmuş 28 şubattan itibaren cezası var

Bilgilerinize

İşten çıkanı bildirmeyene ceza!

Daha önce 5510 sayılı Kanunda işten ayrılan sigortalılarla, sigortalılığı sonra eren bağımsız çalışanların, 10 gün içinde SGK'ya bildirilmesi öngörülmüştü. Ancak bunun aksine davranışlar için bir cezai yaptırım konmamıştı. Son düzenlemeyle,

o İşten ayrılan çalışanını bildirmeyen işverene,

o Faaliyetine son veren esnaf, şirket ortağı gibi bağımsız çalışanlar ile bunların kayıtlarını tutan meslek odası, vergi dairesi gibi kuruluşlardan durumu SGK'ya bildirmeyenlere,

o 506 sayılı Kanunun Geçici 20. maddesi kapsamındaki banka ve borsaların yardım sandıklarından, göreve başlayan veya ayrılan iştirakçilerini SGK'ya bildirmeyenlere,

bildirilmeyen her bir sigortalı veya iştirakçi için bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

bu kanun 01.08.2009 tarihinden itibaren uygulamaya koyulacak.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Peki 28 Şubat 2009 tarihinden sonraki yaptırım için ilgii kanun, tüzük ya da yönetmeliğe nereden ulaşabiriz acaba?

Ya da 01.08.2009 tarihinden sonra uygulanmaya başlanacağı ile ilgili olarak ilgii kanun, tüzük ya da yönetmeliğe nereden ulaşabiriz?

Bu konuda son günlerde bir karışıklıktır gidiyor, herkes birşey söylemeye başladı. Dilerseniz dayanakları ile netleştirelim arkadaşlar. Bende bir bilgi olmadığı için ne yazık ki paylaşamıyorum.

Katkı için herkese teşekkürler...
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.00-196
Konu : Sigortalılık İşlemleri.

05 MART 2009


GENELGE
2009/ 37

2.5- SİGORTALI İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN VERİLMESİ

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlar ile 5 inci maddede 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılanların sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihte sona erer ve bu tarih işverenleri tarafından ?Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi? düzenlenmek suretiyle ve e-Sigorta yoluyla sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde Kuruma bildirilir.
01/08/2009 tarihine kadar on günlük süre dolmadan aylık prim ve hizmet belgesi verilmiş ise ayrıca sigortalı işten ayrılış bildirgesinin düzenlenmesi istenmeyecektir.
Ay içinde işten ayrıldığı halde yasal süresi dolmadığı için aylık prim ve hizmet belgesi verilmeyen sigortalılar hakkında yapılacak işlemlerde sigortalı işten ayrılış bildirgesindeki bilgiler esas alınır.
Kamu idarelerince;
- 4447 sayılı Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel,
- Yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınan personel,
- Dış temsilciliklerde istihdam edilmekte olup temsilciliğin bulunduğu ülkede sürekli ikamet izni veya bu devletin vatandaşlığını da haiz bulunan Türk uyruklu sözleşmeli personelden, bulunduğu ülkenin sosyal güvenlik kurumunda sigortalı olduğunu belgeleyenler,
- Dış temsilciliklerde istihdam edilen sözleşmeli personelden uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde ve temsilciliğin bulunduğu ülkenin ilgili mevzuatının zorunlu kıldığı hallerde bulunulan ülkede sosyal sigorta kapsamında sigortalı yapılanlar,
hakkında işten ayrılış bildirgesi sigortalılığının sona ermesinden itibaren üç aylık süre içinde işverenler tarafından Kuruma bildirilecektir.
Sigortalı işten ayrılış bildirgesine kaydedilen bilgiler ile ayrıca ilgili aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan bilgiler arasında mutabakatsızlık olması halinde aylık prim ve hizmet belgesindeki bilgiler esas alınacaktır.
5838 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinde yapılan düzenlemeyle 01/08/2009 tarihinden itibaren on günlük süre içinde verilmeyen sigortalı işten ayrılış bildirgeleri hakkında idari para cezası uygulanacaktır.
Örnek - Sigortalı (A) 26/01/2009 tarihinde işten ayrılmış olup bu sigortalının işten ayrılış bildirgesinin işten ayrıldığı tarihi takip eden 27/01/2009 tarihinden itibaren 05/02/2009 tarihine kadar e-sigorta yoluyla Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Sayın günebakan,
Paylaşım ve katkınız için teşekkür ederiz..
İyi çalışmalar.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Kendim konunun üzerinde durmuş olmama rağmen 29.07.2009 ve 31.07.2009 tarihi itibarı ile çıkışını yaptığım iki personelin bildirgesini kaçırdığımı anladım.

Meseleyi idari para cezası yönünden araştırdım. İlgili SGK müdürlüğünün tahsis memuru konu hakkında bilgi sahibi olmamakla beraber "asgari ücretin bilmem kaç katı gelebilir ama sizin için önemi yok" dedi. Neden önemli değilmiş diye sorduğumda sizler işverensiniz sizde para çok yanıtını verdi?...

Yani moral bozukluğumun üzerine bir de gerildim... Peki bunun ceza oranı nedir arkadaşlar?

Şimdiden teşekkürler..
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

HRM Capital Ankara bahsettiğiniz sgk işten çıkış bildirimi ise ceza yemezsiniz. 01/08/2009 tarihi ve sonrasında çıkanlar için ceza söz konusu.
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

Keşke öyle olsaydı... "01.08.2009 tarihinden itibaren" ifadesi bence net değil..
 
Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

b]MADDE 4 [/b]? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş, ikinci fıkrasında yer alan ?(a) ve (b) bentlerinde? ibaresi ?(b) bendinde? olarak değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasında geçen ?8 inci,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?9 uncu,? ibaresi eklenmiştir.
?j) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirim ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde yer alan sandıklara, sandık iştirakçiliğinin başlama veya sona ermesine ilişkin bildirimi, süresi içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, her bir sigortalı veya sandık iştirakçisi için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.?
_________________________________________________
MADDE 33 ? Bu Kanunun;
a) 8 inci maddesi, 14 üncü maddesi, 32 nci maddesinin (1) ve (8) numaralı fıkraları ile geçici 1 inci maddesi yayımını izleyen aybaşında,
b) 32 nci maddesinin (6) , (7) ve (13) numaralı fıkraları 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
c) 32 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) ve (c) bentleri 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
ç) 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı maddeleri 1/8/2009 tarihinde,
d) 26 ncı maddesi 1/1/2010 tarihinde,
e) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
_________________________________________________
Sigortalılığın sona ermesi

MADDE 9- Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık;
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların, hizmet akdinin sona erdiği tarihten,

b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların;
....
Birinci fıkranın (a), (c) ve (d) bentlerine göre sigortalılığı sona erenlerin durumları işverenleri tarafından, (b) bendinde belirtilen şekillerde sona erenlerin durumları ise kendileri ve sözü edilen bentte belirtilen faaliyetin sona erme halinin bildirildiği kuruluşlar veya vergi daireleri tarafından, en geç on gün içinde Kuruma bildirilir. .....
_________________________________________________

Özetle;

T U R K O ' Alıntı:
HRM Capital Ankara bahsettiğiniz sgk işten çıkış bildirimi ise ceza yemezsiniz. 01/08/2009 tarihi ve sonrasında çıkanlar için ceza söz konusu.
 
Üst