Sigortasız İşçi Çalıştırma Durumu

Üyelik
23 Ara 2012
Mesajlar
3
Konum
İstanbul
Merhaba Üstadlar,
Kardeşim bir elektirik firmasında 3 aydır çalışıyordu, Firma Bimeksin elektirik işlerini yapan bir firma, Bir fiil Bimeks'in mağazalarında çalışıyordu,
İşten ayrıldı, maaşını ödemediler, Birde baktık ki sigortasını yapmamışlar, Ama en son geçen hafta Edirnedeki Bimekste tadilat varmış, Bunun için bankadan para gönderdi tadilata gitmek için, hem maaşını alamadı, hemde sigortası yapılamamış görünüyor,

Soru;
Sigorta tespit davası açsak ispat durumu nasıl olur? Bankadan gönderdiği (şahsi hesaptan gelmiştir muhtemelen) ödemeyi delil durumu nedir?
Alamadığı maaşı nasıl alabilir?
SGK bölge müdürlüğüne şikayet dilekçesi göndersek nasıl yol alırı?

Yardım ve yorumlarınızı bekliyorum,
 
İşe giriş bildirgesinin işveren tarafından hiç verilmediği durumlarda hizmet tespit davasını işten ayrıldıktan itibaren en geç 5 yıl içinde açmalısınız. Yani 5 yıllık zamanaşımı süresini geçirmeden hizmet tespit davası açabilirsiniz. Bu süreyi geçirirseniz dava açma hakkınız olmayacağı için sigortasız çalıştığınız dönemi başka bir türlü de kazanmanız mümkün olmayacaktır...
Hizmet tespit davası açarsanız ilgili firmada çalıştığınızı ispatlamanız gerekecek. Bu ispat çalıştığınızı gören, bilen birilerinin hakkınızda şahitlik yapması şeklinde olabilir, firmanın fatura, irsaliye, para makbuzu vs... her türlü defter belge ve evrağının incelenmesi sonucu orada çalıştığınızı işaret eden bir durumun tespiti şeklinde olabilir. İlgili firma hem sigortasız çalıştırıp hemde resmi ad-ünvanıyla hesabınıza para yatırmış olamaz. Yinede hesabınıza yatırılan paranın kim tarafından yatırıldığına bakılır diye düşünüyorum. Eğer dava açacağınız firmayla, bir ortağıyla veya bir çalışanıyla hesabınıza gelen paranın bir bağlantısı varsa bence orada çalıştığınızı ispatlamaya yarayabilecek bir delil oluşturabilir diye düşünüyorum. (bu son söylediğim tamamen kişisel tahminimdir.)

Alamadığınız maaşlar için ayrıca bir dava açmanız gerekebilir mi düşünüyorum? Alacak davası gibi. Sonuçta hukuk adamı değilim. O kısmını iş hukuku avukatları bilir. Yada bu konularda tecrübeli arkadaşlar...
Halen çalışıyor olsanız Alo 170'i arayarak şikayette bulunun veya çalışma ve iş kur müdürlüğüne giderek şikayette bulunun derdim. Her iki yöntemde de yapacağınız şikayet üzerine işyeri incelenir ve iddianız araştırılırdı. İşverene karşı isminizde gizli tutulurdu. Fakat siz işten çıkmışsınız. Bu durumda yinede en azından alo 170'i arayarak durumunuzu kısaca izah edip en azından hizmet tespit davasıyla falan uğraşmadan bir şeyler yapabilirmisiniz boyutunu bir araştırın derim. İşçinin hak ettiği ücret, prim ve ikramiyeler işveren tarafından işçi adına açılan özel bir banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Maaşı ödediğini ispat etme yükümlüsü işverendir. Siz orada sigortasız da olsa çalışıp bir ücret almanız gerekirken, ücretinizi eksik aldığınızı iddia ediyorsanız, alamadığınız ücreti işverende bankadan yatırdığını ispat edemeyeceğine göre bu alamadığınız ücreti de size ödemek zorunda kalacaktır diye düşünüyorum. Siz çalıştığınızı ispat ettikten sonra o üç ayın sigortasınıda, alamadığınız ücretleride kazanırsınız diye düşünüyorum.
 
Korku veren!

kv.gif
 
Sn.Miller genel değerleme yapmış,şahsen teşekkür ederim.

İletinizden kardeşinizin ,ana-asıl işverene hizmet veren firma olan alt işveren de çalışmış olduğu anlaşılmaktadır..Dolayısıyle bu iki işverenlik-tüzel kişilik arasında,alt işverenlik ilişkisinin olup-olmadığını şimdilik bilemiyorsak da,sözkonusu 2 tüzel kişilik arasında ,olayımıza bağlı olarak bir iş ilişkisi, illiyet bağı olduğu açık,zira yüksek ihtimaldir ki;kardeşinizin çalıştığı işverenlik adı geçen işverenliğin ya yardımcı işlerinden bir işini yada asıl işin bir bölümünde bir işini almış olduğu anlaşılıyor.
Baksekonu bu iki tüzel kişilik-işverenlik arasında "alt işverenlik"ilişkisi var ise kardeşiniz haklarını asıl işveren(yani kardeşinizin çalıştığı firmanın iş yaptığı firma)dan talep edebilir,(İş Kanunu M.2-sorumluluk ilkesinden hareketle)aksi takdirde(alt işverenlik ilişkisi yok ise) edemez,etse de sonuçsuz kalır.(çözüm yeri mahkeme olur)
Bu değerlendirmemizin doğru olduğunu düşünüyorum,kendisinin çalıştığı firmaya haklarının ödenmesi,madurriyetinin giderilmesi konusunda ihbarname gönderilmesine artık gerek yok,kısa yol olarak bu düşünceden hareketle asıl işverene Noter kanalıyle ihbarname gönderilmesi(mutlaka ilgileneceklerdir)hatta kardeşinizin çalıştığı firma ile de bu durumu görüşecekler,muhtemel bir karara varıp, cevaben size dönüş yapacaklardır.
Gelecek bu cevaba göre hareket edilmesi, gelmemesi halinde,önce şikayet hakkını kullanması,buradan gelecek cevabında dikkate alınarak hareket edilmesi, sorun yine çözümlenmez ise bu defa Yargı yoluna başvurulması, uygun olacaktır diye düşünüyorum.
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Sn mekist, okumanızı tavsiye ederim. Resul Kurt'un bir yazısını buldum sizin olaya benziyor... Aşağıda paylaşıyorum.


Okurumuz H. Temel, " 8-9 ay çalıştığım eski iş yerimde söz verilmesine rağmen bir gün bile sigorta yapılmamış. İnsanlara güvenen biri olduğum için sözüne inanıp sigorta yapıp yapmadığını araştırmadım. Aylar sonra öğrendim bir süre sonra ayrıldım. Bu çerçevede maaş ödemelerini de hep eksik ve geç yapıyordu. Her ay bir sonraki aya biraz devrede devrede 2.450 lira alacağım kaldı. Yaklaşık 10 aydır tek kuruşunu defalarca söylemem rağmen ödemedi. Sigorta yapmamış olduğu için bir şikayette de bulunamıyorum. Yanında çalışırken iş ile alakalı telefon ve mail alışverişimiz oldu tek kanıtım bu. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?" diyor.

Sanıyorum bu sıkıntılar bir çok emekçinin zaman zaman yaşadığı sorunlar. Maalesef işçinin alın teri kurumadan ücretinin ödenmesi gerektiğine inanan bir kültürden gelmemize rağmen çalışanlarını üzen işyerleri de oldukça fazla.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu tür sorunlar için kurulmuş olan alo 170 telefon numarasına sorunlarınızı aynı şekilde iletmeniz halinde bazı çözümlerin olabileceğini düşünüyorum. Özellikle 3 yıldır uygulanan beş puanlık prim indirimi teşviki kayıtdışı istihdamı oldukça azalttı. Şirketler beş puanlık indirimden mahrum kalmamak için bu konuyu ciddi bir şekilde takip ediyor ama yine de özellikle duyarsız işyerlerinde kayıtdışı sorunu devam ediyor.
Ayrıca sigortasız geçen çalışma süreleri için de hizmet tespit davası açabilirsiniz. Elinizdeki bu işyerinde çalıştığınıza ilişkin bilgi ve belgeler ile şahit ifadeleri doğrultusunda iş davalarında uzman bir hukukçudan destek alarak dava açmanızı öneririm.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları SGK tarafından tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 (beş) yıl içerisinde İş Mahkemesine başvurarak, alacakları mahkeme kararı ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınmaktadır. Bu süre içinde dava açabilmeniz mümkündür.
Mahkeme sürecinde sizin vereceğiniz deliller dışında ayrıca işyerinden verilen SGK prim belgelerinde kayıtlı olan ve sizinle aynı dönemde birlikte çalışmış olduğunuz diğer işçiler tanık olarak dinlenmekte, bu tanıkların bilgilerine başvurulmakta, SGK prim belgeleri verilmemiş ise işyerinin etrafındaki diğer komşu işyerlerinin kayıtlarına geçmiş kişileri veya benzer işi yapanların kayıtlarına geçmiş kimseleri tespit ederek tüm deliller toplandıktan sonra delilleri takdir edip gerektiğinde bilirkişi raporu da alınarak sonucuna göre karar verilmektedir. (Dr.Resul KURT)
 

Benzer konular

Üst