Sınav Sistemi ve Dosya Yakma!

Arkadaşlar ben tek dersten dosya yaktım ve 2 senelik bekleme süremi dolduruyorum. Derdim şu;Sınavlarda 7/6 yaptı isem zaten diğer 6 dan başarılıyım demektir.Neden tekrar 2 yıl ara verip de 7 dersten sınava giriyorum.Başarısız olduğum dersten girmem mantıklı değilmi.?
Ayrıca staj sınavı çoktan seçmeli test sistemi,yeterlilik sınavı klasik sistem.Klasik sistemde sorulan 4-5 soru ile mi benim bilgim ölçülüyor.Bana göre yeterlilik sınavında da, soruların zorluk derecesi artırılarak çoklu sisteme geçilmeli.
Benim durumumda çok meslekdaşım var sanırım.Düşüncelerinizi merak ediyorum.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

Ynt: sınav sistemi ve dosya yakma!

bende seninle aynı fikirdeyim. 4 soru benim bilgimi sınayamaz 4 soruyu bildiği için kimse iyi müşavir olamaz.

Ynt: Sınav Sistemi ve Dosya Yakma!

geçtiğim derslerden tekrar bizi sınava sokmaları konusunda seninle hemfikirim. en azından mantıklı olanı sadece geçemediğim sınavlardan sınava tabi tutulmamdır. ayrıca 2 senelik süre de gereksiz derecede oldukça fazla.

Arkadaşım smmm ruhsatı alma işinin her geçen gün dahada zorlaşacağı Türmob yetkilileri tarafından söylendi durdu her türlü çalışmalarını ve seçimlerde oy taleblerini bunun üzerine kurdular. Sözde mesleğin saygınlığını artırmak için yapılıyordu bunlar ama bu görünürdeki bir durumun altında başka gizli niyetlerin saklandığınıda (mesleğe girişi nerdeyse imkansızlaştırmak gibi) düşündürüyor. Ama bizim Stajyer arkadaşlar kendilerine eziyet ettirmeyi marifet sayıp herşey bizim daha iyi smmm olmamız için yapılıyor gibi bir iç huzuruyla enesteziye girdiler. Şimdi tüm vergi kanunlarını ezberleseniz bile (bence bu bir angaryadır ve anayasada yasaklanmıştır) vergi hukukundan geçmeniz pek mümkün gözükmüyor. Bu kanunları bu çağda kimsenin ezberlemesine gerek yoktur. Kasım sınavında unlar ve hesaplanan kdv sorusu için eğer konuyu ezber bilmiyorsanız ve emsal bedelini neye göre tayin edeceğinizi bilemediyseniz yandınız.
Yani kanunlar hızla değişir yönetmelikler hızla değişir vergi toplamanın ve beyanın mantığı sorulur. Hergangi bir konuda isteyen kanuna internet veya kitaptan bakıp ki vergi daireleri bile böyle yapıyor işlemini yapar.
Benim daha 4 hakkım daha var ama ne kadar çalışırsam çalışayım vergi sorularının niyeti belli son 3 sınavdır. İnsanların hayatlarına mal ediyorlar. Ama bakıyorum bazıları hala bizim iyiliğimiz için bu kanunları ezberlememiz lazım diyorlar. Kendilerine eziyet edilmesinden zevk alanlar var Yani sen istersen ezberle ama ezber yapsanda bu soru tarzlarında pek işe yaramaz. Üniversitelerde bile tek dersi kalana verene kadar sonsuz hak tanıyorlar doğru olanda budur bence yani bu arada sm ünvanının kaldırılması da c grubuna girme hakkımızı nasıl etkiliyor bilmiyorum ama o tarihte lehimize olan hükümler bizim kazanılmış hakkımızdır.
Yani size hak veriyorum burada bir yanlışlık veya keyfiyet var gibi geliyor. Bence tek ders verilene kadar sınavlara giriş hakkı olmalı sanıyorum yargıya giderse durum çözülür ama dava sonuçlanana kadar da iki yıl geçer bu ne uyanıklıktır anlamadım. Bende birşey merak ediyorum sonraki 2 yıldada veremezsek tekrar 2 yıl bekleyip girebilecekmiyiz. Saygılar

" kravat " rumuzlu arkadaşım bende diğer bekleyen bir çok arkadaşım gibi Vergi Hukuk'u dersinden kaldım.
Ezbercilik ile ilgili düşüncelerin konusunda aynı düşüncedeyim.Önemli olan ezber değil doğru yorumlayabilmektir.
Ezberleyip sınavı geçen arkadaşlarım var ama inanın benim kadar vergi hukuku ile ilgili bilgileri yok.Şimdi bu durum haksızlık değilde ne?

Sorun ile ilgili sınav yönetmeliğine bakmanı tavsiye ediyorum.Çünkü sınava girme ve beklemeninde bir süresi var.
Ama yanlış bilgilendirmek istemem.

iyi çalışmalar ,

bulunduğum ildeki bir arkadaş kendi işyerinde çalışırken sınava girdi ve belgesini aldı. ancak bu arkadaşın en ufak bir muhasebe bürosu deneyimi yok. beyanname basıl dolar onu bile bilmiyor. ancak ezber yeteneği çalışma zamanı bulması gibi artılar ona belgeyi getirdi . şimdi tabelasını astı bürosunu açtı yanına da bir eleman buldu işini yapıyor. şimdi bunun gibi insanlar mı mesleğin onurunu yükseltecek bana biri bunu anlatsın lütfen. benim ise 6 yıllık büro deneyimim var ama tek dersimden dolayı belgemi alamadım ve o tabelanın önünden her geçtiğimde içim sızlıyor ve kaybettiğim zamanın benim zamanımı eçalanların elinden alınmaasını diliyorum.

Sn. Haktan

Siz bence bu yazıyı duygusal bir anınızda yazdınız. Eğer o bahsettiğiniz arkadaş iş bilmiyorsa , bunu çok kısa bir zaman içinde çok büyük bir diyetle öder zaten. Merak etmeyin. malesef sınavdan başka bir ölçü yok , insanların yüzüne bakıp : hmm bence bu bilir, bu hiç bilmez işleri diyebilen bir kahin olmadığına göre!!!!!! yapacak pek birşey yok sınavdan başka. :)

nguroy ' Alıntı:
Sn. Haktan

Siz bence bu yazıyı duygusal bir anınızda yazdınız. Eğer o bahsettiğiniz arkadaş iş bilmiyorsa , bunu çok kısa bir zaman içinde çok büyük bir diyetle öder zaten. Merak etmeyin. malesef sınavdan başka bir ölçü yok , insanların yüzüne bakıp : hmm bence bu bilir, bu hiç bilmez işleri diyebilen bir kahin olmadığına göre!!!!!! yapacak pek birşey yok sınavdan başka. :)

sınav tabiki şart ama geçilen derslerden tekrar sınava tabi tutulmak ve 2 yıl gibi oldukça uzun bir zaman bekletilmek oldukça gereksiz. Sorulara bir şey demiyorum. Soruların güncel konulardan gelmesi de güzel. Sorular konusunda tek derdimiz özellikle Genel Hukuk'ta sınav konularının belirgin bir şekilde çizilmesi o kadar. Yoksa vergi, fin tab analizi gibi derslerden yoruma ve uygulamaya açık soruların gelmesi güzel bir gelişme bence.

arkadaşlar turmob mesleğe bilgili ve daha az sayıda insan almak düşüncesinde ise; o zaman baştan bu yolu kapatacak.staja başlama sınavında oldukça az insan alacak, staja bşlama sınavına giriş sayısını kısıtlayacak.Kendi açımdan söyleyeyim. Ben lisans diplomamı aldığımda idari yargı hakimliği, banka denetçiliği, hesap uzmanlığı sınavlarına girmeyi bile düşünmedim.Çünkü oldukça az sayıda insan alıyorlar. Kısacası turmob şapkasını önüne lıp düşünmeli bence hele ki bu dönem sınav sonuçlarının geç çaıklanması bu kurumun ne kadar ciddi olduğunu gösterdi.Bunblar benim düşüncelerim....

arkadaslar bende temmuz 2009 smmm sınavlarına girmeye hazırlanıyorum.. mayıs 2007 de staja başladım.. fakat yanlıslıkla ssk gün dökümünde mayıs 2007 3 kez alt alta 30 gün olarak girilmiş.. yani toplam doksan gün oluyor... çıkış yok. stajım iptal olurmu yada tesmer bu hatayı 30 gün olarak degerlendirerek görmezden gelirmi..( NOt. Bu hataya benden başka rastlayan yoktur herhalde:))

Arkadaşlar bende oda başkanına,başkan yardımcısına tesmere mail attım. Hatta bizim gibi dosyası yanan arkadaşlarımıda söyledim. Maillerime cevap beklemiyordum gelmedi zaten. Ama dosyası yanan arkadaşlarımız bu kadar az mı? 2 yıl beklemek azap gibi staj başlama da bile bu kadar ağır cezalandırılmadık. Bekleme süresini kısaltsınlar veya tek ders sınavı yapsınlar. Aslında odanın bizi takdığınıda sanmıyorum ama pes etmek yok . iyi çalışmalar

berkant61 ' Alıntı:
arkadaslar bende temmuz 2009 smmm sınavlarına girmeye hazırlanıyorum.. mayıs 2007 de staja başladım.. fakat yanlıslıkla ssk gün dökümünde mayıs 2007 3 kez alt alta 30 gün olarak girilmiş.. yani toplam doksan gün oluyor... çıkış yok. stajım iptal olurmu yada tesmer bu hatayı 30 gün olarak degerlendirerek görmezden gelirmi..( NOt. Bu hataya benden başka rastlayan yoktur herhalde:))

Bende de bir ayda aynı durum var, nedeni o aya ait bildirgenin iptal edilerek yeniden bildirge verilmesidir.
3 tane 30 dediğinizin biri asıl,biri iptal biri de ek bildirgedir. O aya ait aslında toplam 30 gününüz vardır.Sorun yoktur.

haktan ' Alıntı:
bulunduğum ildeki bir arkadaş kendi işyerinde çalışırken sınava girdi ve belgesini aldı. ancak bu arkadaşın en ufak bir muhasebe bürosu deneyimi yok. beyanname basıl dolar onu bile bilmiyor. ancak ezber yeteneği çalışma zamanı bulması gibi artılar ona belgeyi getirdi . şimdi tabelasını astı bürosunu açtı yanına da bir eleman buldu işini yapıyor. şimdi bunun gibi insanlar mı mesleğin onurunu yükseltecek bana biri bunu anlatsın lütfen. benim ise 6 yıllık büro deneyimim var ama tek dersimden dolayı belgemi alamadım ve o tabelanın önünden her geçtiğimde içim sızlıyor ve kaybettiğim zamanın benim zamanımı eçalanların elinden alınmaasını diliyorum.

haktan arkadaşım ben de o bahsettiğin kişi durumundayım... verseler bi beyannameyi dolduramam...ama inceleyerek hiç yardım almadan 1 saatte de olsa doldururum... 3-5 beyannameden sonra ise tıkır tıkır hallederim işi....
hiç muhasebe programı kullanmadım.... ama 2 gün versinler her programın altından girer üstünden çıkarım....
ve ben 14 martta vergiyi de verip smmm olacağım...
ben bu sınavları vermiş, belge sahibi olmuş bir kişi olarak senin o 6 yıllık tecrübene 6 ayda ulaşırım...

yani özetle: tecrübe işin kolay yanı...tesmer takar mı sanıyosun tecrübeyi...sordukları 3 soruyu yaptın yaptın; yapamadın halin duman....

yanlış anlama.... ukalalık yapmak istemem ama sana tavsiyem : 2 yıl dolunca işi gücü bırak en az bir ay deli gibi çalış...
sistemi kendine uydurmaya çalışma... kendin sisteme uymaya çalış...(köprüyü geçene kadar)

çetinn ' Alıntı:
haktan ' Alıntı:

haktan arkadaşım ben de o bahsettiğin kişi durumundayım... verseler bi beyannameyi dolduramam...ama inceleyerek hiç yardım almadan 1 saatte de olsa doldururum... 3-5 beyannameden sonra ise tıkır tıkır hallederim işi....
hiç muhasebe programı kullanmadım.... ama 2 gün versinler her programın altından girer üstünden çıkarım....
ve ben 14 martta vergiyi de verip smmm olacağım...
ben bu sınavları vermiş, belge sahibi olmuş bir kişi olarak senin o 6 yıllık tecrübene 6 ayda ulaşırım...

yani özetle: tecrübe işin kolay yanı...tesmer takar mı sanıyosun tecrübeyi...sordukları 3 soruyu yaptın yaptın; yapamadın halin duman....

yanlış anlama.... ukalalık yapmak istemem ama sana tavsiyem : 2 yıl dolunca işi gücü bırak en az bir ay deli gibi çalış...
sistemi kendine uydurmaya çalışma... kendin sisteme uymaya çalış...(köprüyü geçene kadar)

Büyük lokma ye büyük söz konuşma arkadaşım. Yanlış düşünüyorsun. Sende biliyorsunki bilginin büyük bir kısmı tecrübeden ve yaşanmışlıklardan oluşur. 6 yıllık tecrübeye 6 ayda ulaşmak marifet değil.

Sn. çetinn!

Bu nasıl bir ifade tarzı. Bu ne tip bir kendini beğenmişlik. Unutma ki çok bilen çok yanılır.

Arkadaş kendine çok güveniyor. Kimse zevkten dosya yakmadı. Smmm staj başlama sınavını iyi derece alıpda beyannamelerinin verme süresini bilmeyen arkadaşlar var ne acıdır ki onlar şimdi smmm ruhsatı aldı.

ruhsat almak için ne sadece büroda çalışmak yeterli nede sadece ders çalışmak. herkes emek veriyor.kimsenin emeğide boşa kalmaz.her çalışmanın bir karşılığı vardır.

nguroy ' Alıntı:
Sn. çetinn!

Bu nasıl bir ifade tarzı. Bu ne tip bir kendini beğenmişlik. Unutma ki çok bilen çok yanılır.
pardon özür diliyorum... canı sıkılan istediği gibi aşağılasın milleti...

Arkadaşlar 1 dersten kalıp dosya yakan var mı.Söyle bir sehir efsanesi dolaşıyor.1 dersten kalırsan bırakmıyorlarmış diye...