şirkerlerde şubeler,müdür yetkisi ve showroomlar .......

Üyelik
9 Tem 2005
Mesajlar
29
merhaba arkadaşlar.
1-şirketler (a.ş.,Ltd ler) aktif halde iken merkez dışındsa şube açtıklarında vergi levhalarının şubelerin olduğu mıntıka dahilndeki vergi dairelerine tastik ettiriliyor.şubelerdeki işlemlerin kdv, muhtasar beyannamelerin şubenin bulunduğu yerdeki vergi dairesine mi verilecek?.sadece muhtasar beyanname mi verilecek?.yoksa şubelerdeki fatura ve benzeri evraklar toplanıp şirketin merkezindeki vergi dairesine mi verilecek.?.çünkü kurumlar vergisi şirket merkezindeki vergi dairelerine veriliyor.sektörel olarak inşaat,gıda,hırdavat,kırtasiye v.s... sektöre göre mi ayrı farklı uygulamalar gerektiriyor?.yani kurumlar vergisi hariç diğer beyannameleri şubenin olduğu yerdeki vergi dairesine bildiriliyor.?!...sanıyorum aynı zamanda vergi levhalarının şubeler adresine göre düzenlenip açılışlarında vergi dairesine tastik ettiriliyor.tabi şirket merkezindeki vergi levhasının fotokopisi çekilip asılmıyor.
2-şubeleri açarken ticaret odasından kararı alıyoruz.karar alırken şube müdürünü kararda belirtmekte yarar var mıdır?.yoksa merkezdeki şirket müdürü sorumlu mudur?.şube müdürlerini dışarıdan insan kaynakları firmalarından bulup şirketin bordrosunda gösterilebilir.bunu ticaret odası kararlarında belirtmekte yarar varmı dır?.
3-şirketin bünyesindeki atölyeler bir şube midir?.showroomlar bir şubemidir?şubeler istanbul içi veya başka bir ilde olabilir.eğer şubelerde satış olmazsa sadece tanıtım amaçlı olursa karar almaya gerek var mı ?yoksa sadece mıntıkaları dahilindeki vergi dairelerine bildirmekle mi yetinecez?bu kıstasa göre nasıl uygulama yapabiliriz?bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. :oops: saygılarımla.
 
Sayın mustafa caycı
1-Vergi levhalarınızı merkez v.d. sine tasdik ettiriniz.
2-Şubelerdeki alış satış faturaları vs merkez adresde birleştirilerek merkez adresdeki v.d.sine vereceksiniz.
Muhtasar beyannamenizi şube adresdeki v.d.sine verebilirsiniz.
3-Şube tescili yaparken kararınızda şube sermayesi ve şube müdürü belirtilecektir.Dışardan müdür atayabilirsiniz.
4-İmalathane ticari satış yeri olmadığından şube olarak tescil ettirmeyeceksiniz.Kararınızda imalat yeri olarak belirtiniz.Shoowromlar satış yeri (satış magazası ) olarak kullandığınız için şube olarak tescil ettirmeniz gerekir.
 
şirketlerde şubeler,müdür yetkisi ve showroomlar.....

sayın dinçer kum vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı size teşekkür ederim.

showroomlar bir satış mağazası ve tanıtım amaçlı olduğundan dolayı bir şube niteliği olduğunu belirttiniz.kararı alırken de şube açılışı olarak alacaz.
ito nun sitesinde karar örneklerinde ek işyeri olarak bir örnek var .bu durum showrooma uyar mı?. ek işyerleri neyi anlatmaktadır.?.bilgi verirseniz sevinirim.saygılarımla.
 
şirketlerde şubeler,müdür yetkisi ve showroomlar.....

merhaba arkadaşlar.
en son göndermiş olduğum soru şeklindeki mesaja cevap verirseniz sevinirim.saygılarımla.
 
Sayın Mustafa Çaycı

Ürünlerinizin sergilenmesi ve pazarlanması için açtığınız iş yeri ek iş yeri mahiyetindedir. Şube apayrı bir hukuki statüye tabi iş yeridir. Bu nedenle Ticeret siciline tescili gerekir.

Şube konusu Ticaret Sicil Nizamnamesinin 52, 53 ve 54. maddeleri ile düzenlenmiştir. Bu maddelerde şubenin hukuki yapısı hakkında gerekli bilgiler vardır.

Sizin bu şovrum dediğiniz iş yeri için böyle bir tescile gerek yoktur. Burayı vergi dairesine ikinci bir iş yeri olarak bildirip, faaliyetini kanuni defterlerde ayrı hesaplar altında takip etmeniz gerekir.
--------------------------------------------
Selamlar
Osman Erol
 
Sayın Kum,

izninizle ilk yazdığınız maddelere ilave ve düzeltme yapmak istiyorum,

2. Maddede ifade ettiğiniz Muhtasar beyanname Büyükşehir hudutları içinde ise Şirket Merkezinin bulunduğu Vergi Dairesine verilecektir,

3. Maddede ise Şube için müdür dışardan atanabildiği gibi mevcut müdürlerde şube açılış karar defterinde belirtilmek kaydıyla aynı yetki ve sorumlulukta devam edebilirler,
aynı şekilde Şube için sermaye konulacağı gibi şube açılış karar defterinde belirtilmek kaydıyla sermaye konulmasına gerekde olmayabilir,

isterseniz örnek şube kuruluş kararını e-posta olarak gönderebilirim.

Showroom!lar için bilgim yok bende cevaplarınızı merakla bekliyorum.
 
Ticari İşletmenin Şubesi

Şube kavramı, Ticaret Kanununda belirlenmemiş olmasına rağmen 5590 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları ve Birlikleri Hakkındaki Kanunun(16) 9. maddesinin 3. fıkrasında,(17)ticaret odalarına tescil bakımından, şubenin oldukça ayrıntılı bir tanımı yapılmıştır. Söz konusu düzenlemeye göre bir merkeze bağlı olan ve kendi başına ticari muamele yapan yerlerin ticaret odalarına tescil bakımından şube sayılmaları gerekmektedir.Bu yerlerin merkezden farklı müstakil sermayesi bulunabilir. Ancak müstakil sermaye ve müstakil muhasebe bu düzenlemenin açık ifadesi karşısında bir işyerinin şube olarak nitelendirilmesinde asli unsur değildir. Bir başka deyişle müstakil muhasebesi ve müstakil sermayesi olmayan ticari işletmeye bağlı bir işyeri kendi başına ticari muamele yapabildiği takdirde hukuken şube olarak nitelendirilebilecektir.

Showroom kelime anlamı olarak bildiğimiz gibi malların teşhir edildiği, gösterildiği, yerlerdir.Ancak showroomları ikiye ayırmamız gerekir.
1-Kısa süreli belli yerlerde ve zamanlarda kurulan showroomlar.
2-Uzun süreli olarak malların teşhir edilmesi için kullanılan yerler.

1.şıkkımızda sadece malların gösterilmesi ve ziyaretcilerin ilgisi ile malların bağlantıların oluşturulduğu yerler olarak düşünüyorum
2.şıkkımıda mallar teşhir edilmesi yanında artık showroom olarak açılan bu yerlerin firmanın bir şubesi gibi satış yapması, satış mağazasına dönüşmesi söz konusu olup şube olarak nitelendirilmesi gerekir düşüncesindeyim.
 
Üst