Şirket Açma

Üyelik
8 Haz 2021
Mesajlar
2
Konum
ESKİŞEHİR
Merhaba ben inşaat mühendisiyim bir işyeri açıcaz babamla beraber babamın sıhhı tesısat üzerine eskiden şirketi vardı bazı sıkıntılardan kapatmıştık. Babamla beraber yeni bir şirket açıcaz şirketin sahibi ben gözükücem iş yeri tescil belgeli ve serbest inşaat mühendisi kayıtlı inşaat proje ofisi ve sıhhı tesisat malzeme alıs satıs işçilik üzerine olucak şirket. Bir kaç yerden duyduğuma göre inşaat mühendisleri odası şahıs şirketi olduğunda farklı kollarda iş yapılmasına izin vermiyormuş. Şahıs şirketi açma sebebim 29 yaş altı genç girişimci desteğinden yararlanmak. Oda izin vermiyorsa limited şirketimi kurmam gerekir ?
 
merhaba,

şahıs şirketi ile şahıs işletmesi farklı kavramlar karışıklık olmasın, serbest meslek faaliyeti icra edecenizi düşünerek şirket olarak kuruluş yapmak zorunluluğu olmadığını düşünüyorum, zaten şahıs şirketleri en az 2 ortaklı olur. Google'dan "genç girişimci desteğinden yararlanmak için şartlar" diye arattığımda aramada çıkan ilk iki sitede ilgili kanun maddesini yanlış yorumlamışlar sanırım.

Bu sitelerde şöyle bir ibare var, "Şahıs şirketi ya da adi ortaklık kurmuş olmak gerekiyor." Yanlış

Maddenin doğrusu, "Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması"
Burada eğer bu şekilde kurulursa neler olması gerekli kısımlarını açıklıyor. yani eğer bu şekilde kurulursa böyle böyle olmalıyı kastediyor. https://www.gib.gov.tr/genc-girisimci-destegi

Yani büyük ihtimal serbest meslek erbabı olarak faaliyete faaliyete başlayabilirsiniz. Sizi yanılgıya düşüren şey sahıs işletmesi yerine şahıs şirketi olarak sormak sorunuzu.

Sizin diğer sorunuza gelirsek,

"Bir kaç yerden duyduğuma göre inşaat mühendisleri odası şahıs şirketi olduğunda farklı kollarda iş yapılmasına izin vermiyormuş." diye bahsetmişsiniz, evet şahıs şirketleri (kolektif şti, komandit şti) ticari faaliyet dışında başka bir faaliyette bulunamaz.

mesleki erbabı değilim, yanlış bilgi verdiysem özür dilerim.
 
Üst