fonradar

Şirket Hisse Devirlerinin Kdv ve Vergisel Boyutu Hakkında

cevat kerem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2009
Mesajlar
158
şimdi hisse senedi ve ilmuhabir senedi bastırmamış bir a.ş ortağı olan bir şahıs bu şirketteki payı 50.000 tl olsun.bu ortak bu payını başka birine yine 50.000 tl üzerinden devir ederse bir değer kazancı olmadığı için gelir vergisi beyannamesi verecekmi.bu işin kdv boyutu nasıl olur.yada payını 75.000 tl ye satsa durum nasıl olur.bu örneği bir ltd.şti üzerinde değerlendirirsek nasıl bir fark ortaya çıkar yada bir fark varmı.
 
Ynt: şirket hisse devirlerinin kdv ve vergisel boyutu hakkında

Bu konunun KDV boyutu ile ilgili Doğan'a rapor yazıldı biliyorsunuz.
Onun için size de yazılmayacağının garantisi yok :)
KDV 17/4-g'ye göre hisse senetlerinin teslimi KDV'den müstesna. Ama sizde de olduğu gibi birçok anonim şirket hisse senedi hatta ilmuhaberi çıkarmıyor. Hisse senedinin teslimi KDV'den müstesna ise hisse senedi yerine geçen ortaklık payıının da tesliminin KDV'den müstesna diye düşünülüyordu. Ancak gazetelerden okuduğumuz kadarıyla Maliyenin şöyle bir yorumu var:

Sadece hisse senedinin teslimi KDV'den müstesna , nitekim KDV 17/4-r de iştirak hisselerinin tesliminin KDV'den müstesna olması için aktifte 2 yıl durma şartı var. Hisse senedine veya ilmuhaberine bağlanmamış ortaklık payı ise iştirak hissesi kapsamındadır. O halde ortaklık payının KDV'den müstesna olması için en az iki yıl kurumun aktifinde yer alması lazım. Kurumun aktifinde 2 yıldan az yer alan iştirak hisselerinin KDV'ye tabi olması lazım.

Tabi bu kurumlar için geçerli. Siz bu kapsamda değilsiniz. Ancak sizin tesliminiz ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti kapsamında bir teslim olmadığı, KDVK 1 de bahsedilen diğer işlemlerden biri de olmadığı için KDV'nin konusuna girmez diye düşünüyorum.

Sonuçta ortaklık payını devretmeniz KDV'nin konusuna girmez .

Değer artış kazancı ile alakalı ltd ile a.ş arasında şöyle bir fark olabilir.

Hisse senetleri iki yıldan fazla elde tutulup satılırsa GVK mük.80 göre kazanç doğmaz. Ancak siz de hisse senedine bağlanmamış ortaklık payı söz konusu.

O halde sizin kazancınız mük. 80/4'e göre tespit edilecek. O durumda da ortaklık payının elinizde kaç yıl durduğunun bir önemi yok. Her halükarda değer artış kazancı beyan edeceksiniz.
 
Üst