Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

Üyelik
11 Eki 2008
Mesajlar
2
bankadan şirket adına aldığımız kredi kartları şirket müdürü ve aynı zamanda ortağı olan şahıs tarafından kişisel harcamalarında kullanılıyor.Şirket için yurtdışı ödemeler ,fatura ödemeleri yapıyoruz.Şehiriçi ve şehirdışı pazarlama giderleri için bu kartı kullanıyoruz.
Fakat kartlarda ki kişisel kullanım miktarları çok yüksek.
Bu kredi kartlarından hediye puanlar ve uçuş milleri kazanılmakta.
Şirket resmi muhasebecisi bu konuda hiç bir işlem yapmamakta.
acil olarak yasal sakıncalarını öğrenebilir miyim lütfen.
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

Muhasebecilerin mil puan, bonus, world puan, maxi puan tutmadığı kalmıştı. Yakında tek düzen hesap planına hazır değerlerin altına hazır bonus ve puanlar altında yeni bir kalem açılır o zaman takip eder.
muhasebecinizi sıkıştıracak başka bir yer arayın bence. şirket ortaklarının ve müdürünün peşinde koşarak kartı nerede harcadınız. kaç puan biriktirdiniz. elimde bir ekstre var bikini almışsınız. hangi işçiye aldınız. gibi sorular sormasını beklemiyorsunuzdur umarım.
Bence daha ciddi konular yazabilirsiniz bu foruma.
Saygılarımla.
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

sayın cüneyt gülmez
sorumla ilgilendiğiniz ve fikirlerinizi yazdığınız için teşekkür ederim.
ancak benim sorum muhasebecinin ne yapması yada ne yapmaması gerektiği değil
bu durumun yasal sakıncaları nelerdir idi.
özel harcamaların ve bunlara bağlı olarak kazanılan puanların ,bu puanların şirket için harcanmasının ,geç ödeme faiz giderlerinin ne gibi yasal sakıncalar vardır ....
teşekkür ederim
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

bence burada yazılmak için yeterince ciddi bir konu. şirket sahiplerinin şirketin kullandığı krediyi kartla bile olsa kişisel harcamaları için kullanması doğru değil. ancak bunun önüne geçilemiyorsa ekstreden bu tip harcamalar ayıklanarak 131 hesap ortaklardan alacaklar hesabında takip edilmelidir. muhasebeci bu konuda bir uyarıda bulunmuyorsa bunu bu şekilde kaydediyor olmalıdır.şirket sahiplerini bu 131 hesabın kullanılması ile ilgili yeni transfer fiyatlandırması uygulamaları hakkında da bilgilendirerek sorumluğunuzu yerine getirmiş olursunuz diye düşünüyorum
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

Eğer harcamalar şirket karından yüksekse inceleme yapanın eline çok güzel veriler verilmiş olur. Ayrıca promosyonla sağlanan avantajlar şahsa ait olsada şirkete gelir yazılmalı ve bunları şahıs kendi için kullanmış ise gider yazılmamalı. Ayrıca şirket/firma kartı ile şahsi harcamaların deftere yansıması karışık bulunarak kayıtların geçersizliği ve takdire sevk edilmekte var.
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

Bie problemi yazarken söz konusu işlemin hacmi, adedi vs yazılsa daha çok yardımcı olabiliriz. Hem vergisel hem de yönetimsel. Fakat tutarı önemliği (gavurcası materialty) yüksek bir tutar olarak görüp öyle konuya gireyim.

1-Şirket kredi kartı, imza yetkisi, şirket parasının yöneticinin/çalışanın cüzdanına konulması ile eş anlamlıdır. Yani herkesin tanıdığı klasik bir konu, şişik kasa, aynıdır. Bu yüzden şirket kredi kartı denen bir ödeme aracının modern yönetim anlayışında yeri yoktur. (Gerçi kredi kartı bireysel olur).

2-Şirket kredi kartınız var nasıl bir kayıt ile bunu takip etmelisiniz ki otokontrol yüksek olsun? Bir önceki rotatif krediler başlığı vardı ya öyle. Yani rotatif kredi gibi takip ederseniz kaçak, köçek olmaz.

3-Şirketin 10 adet kredi kartı varsa 10 adet banka ve kredi kartı bazında hesap açarsınız ve her geçici vergi dönemi sonunda banka ile yazılı mutabakat alırsınız ve kayıtlar ile tutturursunuz. Bu tutturma işlemine bonus puanları gelir yazarak kayıt altına alma da dahildir.

4-307 ve 309 hesap kodlarını (boş kod) tahsis ederek sistemi kuralım. 307(-) aktif, 309 pasif kullanılacak. kredi kartı aldınız kayıt şudur:

borç alacak
307 kredi kartından alacaklar 1.000,00 TL
309 kredi kartından borçlar 1.000,00 TL

153 mal alımı 500,00 TL
307 kredi kartından alacaklar 500,00 TL

307 kredi kartından alacaklar 500,00 TL
102 bankalar 500,00 TL

307 kredi kartından alacaklar 10,00 TL
679 kredi kartı bonus puan geliri 10,00 TL


geçici vergi dönemi sonuda hesaplar banka ile mutabıksa problem olmayacaktır ve mutabakat yapılırken bonus puanı personel kendine harcamışsa sırıtacaktır.

Bu yöntemden kaçak olmaz. Uygulamak isterseniz.......
 
Ynt: Şirket Kredi Kartlarının Şirket Ortağı Tarafından Kişisel Harcamalarda Kullanımı

Merhaba,

Sayın butterfly effect

TDHP 3 digitli hesap kodlarından boş olanların grup mantığına aykırı olmamak kaydıyla istendiği şekilde kullanılması serbest bırakılmıştır.

Ancak bu boş kodların kullanılması çok riskli bir tekniktir. Burada bu tekniği kullanmaktaki maksadınızı açıklarsanız. Hali hazırda mevcut hesaplarlada kurgulanabileceğine inanıyorum.

Konu hakkındaki görüşlerime gelince, Daha önce gene benzer bir konuda (Ortağın sahibi olduğu kredi kartının şirket adına yapılan alımlarda kullanılması) çekincelerimi belirtmiştim.

Bu ve benzeri konularda hiçde rahat davranılmaması gerektiği, bu tür işlemlerin minimum seviyede tutulması ve alışkanlık haline getirilmemesi hususuna dikkat çekmek isterim.

Saygılarımla,
 
Üst