fonradar

Şirket ortağının şahsi giderleri gider olarak kayıt yapılabilirmi.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aday

Katkı Sunan Üye
şirket sahibi kendisi adına aldığı bütün giyecek,temizlik,gıda,seyahat v.b. giderlerin fişlerini faturalarını gider olarak gösteriyor bazı faturalar firma adına kesilmiş bazıları da kendi adına kesilmiş.Spor tesisiyle anlaşma yapmış karşılığında çekle ödeme yapmış üstelik spor yapacak kimselerir hep kendi ailesi be bir kısmının işyerinde ssk sı yok.Ayrıca çoğu zaman kendi kredi kartıyla ödeme yapıyor.Bu durumda neler yapmak lazım,kendi kredi kartıyla yaptığı ödemeler gider olarak işlenebilirmi,spor tesisiyle yapılan anlaşma geçerlimi gidere atılabilirmi(ama kişi sayısı ssk lı sayısından çok)1 kişi ssk lı ama 5 kişilik anlaşma yapılmış.şirket ne gibi hususlara dikkat etmek durumundadır?

Ynt: gider

İdare bu giderleri kabul etmiyeceği gibi, Şirket ortağının kendisi için yaptığı bu harcamaları kar dağıtımı sınıfına koyabilir.

kar dağıtımı sınıfına koyarsa ne olur kar daıtımı sınırı ne demek üstadım?

aday ' Alıntı:
kar dağıtımı sınıfına koyarsa ne olur kar daıtımı sınırı ne demek üstadım?
Sayın Aday,
Ortak kendine ait bu tür harcamaları şirket hesaplarından çektiğinden vergi denetmeni bu çekilen paraları kar dağıtımı sayabilir. Bu yönde uygulamalar mevcuttur.

Bizimde aynı şekilde şirket sahibi şirket için yaptığı harcamaların ödemelerini bazen kendi adına olan kredi kartından yapıyor, Sayın Adayın da sorduğu gıbı gider olarak işlenebilir mi bu giderler?

Sorduğunuz soru ödeme şekli ile alakalıdır. Şirket adına, şirketin faaliyeti ile ilgili düzenmiş fatura, gider makbuzu gb.belgeleri tabii ki gider olarak işleyebilirsiniz. Şirket ortağı şahsi kredi kartından ödemesini yaptıysa kasa veya banka yerine, ortağin cari hesabını alacaklandırmanız gerekir.

Şirkette mi çalışıyorsanız bağımsız mısınız?

Ne böyle bir şeyi gider yaptım ne de bunları işleyelim diye bana gelen oldu. O yüzden derim" Allah bilinçli mükellef versin" diye.

Şirkette çalışıyorum çok doğru dediniz :)bazen özel yapılan harcamaların bile işlenmesi isteniyor tabi işlemiyorum ama kredi kartından yapılan harcamalar akaryakıt,müşteri yemek vb.şirket harcamaları ve yüksek tutarda faturalar olduğu için işliyorum.

ülkemizde mesleki olarak karşılaştığımız sorunların temel kaynağını işletme kültürü olmayan işverenler veya patronlar ortaya çıkararak hem kendilerini riske ediyorlar hemde bu mesleği farklı noktalara çekiyorlar.arkadaşım şimdi malüm firmayla ilgili olmayan giderlerden bahsediyorsun kimse bunu işle demez.ama sende bunu patrona izah etmekte güçlük çekersin.bir nevi kısıtlama getireceksin patrona buda cesaret ister :):) ya da bürolar gibi alıp işlemeyeceksin

Ynt: Şirket ortağının şahsi giderleri gider olarak kayıt yapılabilirmi.?

Sayın smmmstajyeri çok haklısınız patrona kısıtlama getırmek bıraz cesaret işi:)Aslında benim sorunum şahsi giderlerin işlenmesi değil şirket sahibi şirkete kayıtlı aracın akaryakıtını doğal olarak şirkete fatura ediyor ve ödemesini kendi kredi kartından yapıyor sonucta bu sahsi bir gider değil fakat sorun kendi kredi kartından ödemesi ve ben bunları mecburen işliyorum.

Ynt: Şirket ortağının şahsi giderleri gider olarak kayıt yapılabilirmi.?

Gamze Hanım gider konsunda mutabıkız.Faturanın ödeme olayında ise 331 hesabını çalıştırabilirsiniz.Ama yinede ben sıcak bakmıyorum bu tip durumlara.Şirketede kart çıkarabilirsiniz desem bile bu kezde şirket kartından şahsi harcamalar yapılacaktır.Ya çare sizsiniz ya da çaresizsiniz .kolay gelsin