fonradar

Şirket Ortaklarına Maaş Bağlanması

Üyelik
29 Eki 2010
Mesajlar
5
Merhabalar;
2006 yılında 5 ortaklı olarak Ltd. Şti sirketi kurduk. Sirkette çalışanımız yok. Sadece ortaklar çalışıyor. Ve şu ana kadar kendimize verdiğimiz maaşları gider olarak gösteremiyorduk. Acaba aldığımız maaşları şirket kasasından gider olarak gösterebilmek mumkunmudur?
Konuya yabancı olduğumuz için yardımlarınızı rica ediyorum.
Bir sorum daha olacak. Acaba şirket ortakları haklarını 1 kişi uzerine devredip işçi sınıfına geçseler acaba maaşların tamamını ve sgk ya ödenen rakkamların belli oranını masraf olarak gösterebilirler mi?
Çok teşekkürler.
 
Ynt: Şirket Ortaklarına Maaş Bağlanması

Ortaklarin aldigi paralar huzur hakki kapsaminda gider yazilir .eger zarar cikmasi icin cok yuksek Maas baglarsaniz sikinti olur
 
Ynt: Şirket Ortaklarına Maaş Bağlanması

SSK'ya giriş yapamazsınız daha önceden SSK'ya girişi olması gerekirdi.
Şirkette devamlı genel müdür yada memur gibi hizmet veren müdür ve ortaklar bunların ücret ödemeleri örtülü kazanç teşkil etmeyecek seviye olması kaydı ile gider yazılması mümkündür.

Bu ödemeler örtülü kazanç teşkil etmeyecek seviyede ve muvazaadan ari olarak ödenmesi gerekir.

Huzur hakkı kapsamında yada aylık ve/veya yıllık ücret şeklinde ödenen ücretler yüksek olması vergisel açıdan kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşır. Ödemelere istinaden stopaj yapılması bu hususu değiştirmez yapılan stopajların geri iade edilmeme durumuda vardır.


İyi günler...
 
Ynt: Şirket Ortaklarına Maaş Bağlanması

1-Türk Ticaret Kanunu madde 333 (Aksine esas mukavelede hüküm olmadığı takdirde idare meclisi azalarına her toplantı günü için bir ücret verilir. Ücret miktarı esas mukavelede tayin edilmemişse umumi heyetçe tayin olunur) hükmüne göre anonim şirketler yönetim kurulu üyelerine ana sözleşmeye hüküm ilave ederek veya genel kurul kararı ile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı adı altında toplantı başına ve/veya aylık şeklinde ücret, ikramiye, prim, kar payı ödeyebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken konu sayın demiral?in değindiği gibi Yönetim Kurulu üyeleri, harcadıkları zamanın ve emeğin karşılığını alacak şekilde ve aldıkları riskle de orantılı olarak ücretlendirilmelidir.Aksi takdirde yapılan ücret ödemeleri örtülü kazanç kapsamında değerlendirilip incelemede hakkınızda ikmalen vergi tarhiyatı yapılması kuvvetli ihtimal olacaktır.
2-Ortaklara yapılan ücret ödemeleri 5510 sayılı kanunun 4/b maddesi kapsamında değerlendirilecektir. Yani şirket ortakları sgk kapsamında değil bağ-kur kapsamında vergilendirilecekler. Ortaklar emeklilik aylığı almakta ise SGK tarafından ödenen maaşlarından sosyal güvenlik destekleme primi kesilecek
3-Ortaklar yapılan ücret ödemeleri üzerinden gelir vergisi dilimleri ile orantılı olarak gelir vergisi kesintisi ve damga vergisi kesintisi yapılacak.

NOT: Yukarıda yaptığım açıklamar limited şirketler için de geçerlidir.
 
Üst