fonradar

Şirket Personelinden Kiralanan Araç Hk.

  • Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
Şirketimize ait personelin benzin masraflarını gider kaydedebilmemiz için gerekenler nelerdir? Benim bildiğim bir kiralama sözleşmesi tanzim etmek. Bu kişi gerçek kişi olduğu için bu kişiye gider pusulası kesmemiz gerek. Bu kişi de kira gelirini beyan etme sınırına giriyor ise beyan edip gider pusulasında görünün gelir vergisini tevkif etmesi gerek. Eksik ya da yanlış bildiğim husus varsa bildirebilirmisiniz...
 
Ynt: Şirket Personelinden Kiralanan Araç Hk.

kdv'de söz konusu. forum içinde ararsanız daha detaylı bilgilere ulaşırsınız.
 
Ynt: Şirket Personelinden Kiralanan Araç Hk.

Sn. Tamer00,

Ülkemizde sık karşılaşılan bir durumdan söz ediyorsunuz. Sanıyorum bazı personelin işe gidiş gelişleri için kendilerine akaryakıt desteği sağlanıyor, sık karşılaşılan durum derken bunu kasdediyorum. Böyle durumlarda personele yapılan ayni bir yardım söz konusudur ve GVK Md.61' e göre ücret olarak kabul edilmeli ve bordroda vergilendirilerek, işçilik giderleri arasında giderleştirilmelidir.

Yani, bu tür giderler madde 40/5'e göre değerlendirilmemelidir. Eğer personelin aracı şirketin işleri için bire bir posta olarak kullanılıyorsa bu durumda bir kiralamdan bahsedilir. Araç şirket işleri için değişik kişi ve tam mesai kullanılıyorsa bu durumda kiralama devreye girer ki, meslektaşım sn. nane' nin de dediği gibi KDV de işin içine girer. Ayrıca personelinizin mükellefiyet tesisi de gerekir, bunu gider pusulası ile yapamazsınız çünkü iş süreklilik arzediyor durumda.

Uygulamanız ilk bölümde belirttiğim şekilde ise bunu ücret olarak değerlendiriniz.
 
Üst