Şirket ünvanlarında "Sanayi ve Ticaret" ibaresinin bulunmasındaki kaideler.?

derelitütüncü

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Haz 2008
Mesajlar
125
Konum
Düzce
Şirket ünvanlarında yer alan sanayi ve ticaret , sadece ticaret , veya sanayi ve ticaret içermeyen şekilde ünvanlar yer almaktadır. Bunların bulunma yaptırımı nedir. Örneğin şirket imalat yapıyorsa sanayi ibaresi ünvana eklenebilir şeklinde yazılar buluyorum.
Bu konuyla ilgili yardımınız istiyorum.
Örnek:
A Ltd Şti
A Ticaret Ltd Şti
A Sanayi Ltd Şti
A Sanayi ve Ticaret Ltd Şti

farkları nelerdir gibi.
 
Ynt: Şirket ünvanlarında "sanayi ve ticaret" ibaresinin bulunması

Selamlar.
Sanıyorum bu yazı sorularınıza cevap olacaktır.

Alıntıdır.

ŞİRKET UNVANINI NEYE GÖRE SEÇMELİ?


Av. Sinan Naipoğlu

Şirket kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, şirket unvanının belirlenmesidir. Şirket unvanı, gerek şirketin ilgili ticaret sicilinde tescil edilmesi sırasında gerekse şirketin tescil edilerek faaliyete geçmesinden sonra ortaya çıkarabileceği sonuçlar açısından yeterli hukuki ön-araştırma/değerlendirme yapılarak seçilmelidir. Bu bağlamda; (anonim/limited) şirket unvanına karar verirken dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şöyledir:

1- Şirket unvanının en önemli fonksiyonu, bir şirketi diğer şirketlerden ayırt etmesidir. Birden fazla şirketin aynı unvanı kullanması, gerek o şirketler ile iş ilişkisi olan şirket ve şahısları gerekse tüketicileri yanıltıcı olabilir. Bu nedenle şirket unvanlarının, şirketlerin tescili sırasında halihazırda tescil edilmiş olan şirketlerin unvanlarından belli bir ölçüde farklı olması kuralı benimsenmiştir. Bu kural, iki temel esası içermektedir. Bunlardan ilki, şirket unvanının çekirdek (kök) kısmının diğer şirket unvanlarının çekirdek kısmından tamamen farklı olmasıdır. İkincisi ise, şirket unvanının çekirdek kısmının daha önceden tescil edilmiş bir şirketin unvanının çekirdek kısmı ile aynı olması halinde; çekirdek kısımdan sonra gelen iki kelimenin, daha önceden tescil edilen şirketin unvanında çekirdek kısımdan sonra gelen iki kelimeden herhangi biriyle aynı olmaması gerekmektedir. Bir örnek ile açıklayalım:

Diyelim ki ?Varyemez Turizm İnşaat Hizmetleri Anonim Şirketi? unvanlı bir şirket kurmak istiyoruz. Bu unvanın çekirdek kısmını ?Varyemez? ibaresi oluştururken, çekirdek kısımdan sonra gelen ?Turizm İnşaat Hizmetleri? ibareleri şirketin faaliyet alanını, ?anonim şirket? ibaresi ise şirketin türünü göstermektedir. Bu unvanın şirketin tescili sırasında ilgili ticaret sicil memurluğu nezdinde kabul görmesi için; daha önceden tescil edilmiş şirketlerden herhangi birinin unvanının çekirdek kısmı ?Varyemez? ibaresini içermemeli veya içeriyorsa da sonrasındaki iki kelimeden herhangi birinin ?Turizm? veya ?İnşaat? kelimeleri olmaması gerekmektedir. Örneğin, daha önceden ?Varyemez İnşaat Nakliye Limited Şirketi? unvanı ile tescil edilmiş olan bir şirket varsa, bu durumda bizim ya ?Varyemez? ibaresini (çekirdek kısmı) değiştirmemiz ya da ?İnşaat? ve ?Nakliye? kelimesine çekirdek kısımdan sonraki ilk iki kelime arasında yer vermememiz gerekecektir. Bu durumda örneğin ?Varyemez Turizm Taahhüt ve İnşaat Hizmetleri Anonim Şirketi? unvanı tercih edilebilir; ancak bunun için şirket anasözleşmesinde ?taahhüt? işlerinin de yapılacağına dair bir maddenin bulunmasına dikkat edilmelidir. Zira şirket unvanının faaliyet alanını gösteren bölümünde, şirketin faaliyet göstermeyeceği alanlara ilişkin bir ibareye yer verilmesi halinde bu unvan, ilgili ticaret sicil memurluğunca reddedilmektedir.

Şirket unvanının başka bir şirket unvanı ile benzer olup olmadığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği?nin internet sitelerindeki şirket unvanları veritabanından kontrol edilebilmektedir.

2- Şirket unvanında ?sanayi? kelimesinin kullanılabilmesi için şirket anasözleşmesinde şirketin üretim/imalat yapacağı düzenlenmiş olmalıdır. Ancak şirket üretim firması olsa dahi, ?sanayi? ibaresinin kullanılması zorunlu değildir. Unvanda ?ticaret? kelimesinin kullanılması da şart değildir; tercihen kullanılabilir.

3- Şirket unvanında yabancı dilde bir kelime kullanılabilmesi için, şirket hissedarlarından en azından birinin yabancı bir ülke vatandaşı olması gerekmektedir. Bu kuralı sağlamayan şirketler, yabancı dildeki kelimeleri şirket unvanı olarak değil, ancak bir ?marka? olarak kullanabilmektedir.

4- Şirket unvanını belirlerken, aynı zamanda bir marka ile benzer olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bir şirket unvanı yukarıda bahsettiğimiz kurallar dahilinde ilgili ticaret sicilinde tescil edilse dahi, daha önceden unvanını bir marka olarak tescil ettirmiş olan şirketler kendi unvanları ile benzerlik taşıdığı ve dolayısıyla marka ihlali teşkil ettiği gerekçesiyle bu şirket unvanının çekirdek (kök) kısmının başkalarınca kullanılmasını dava yoluyla engelleyebilmektedir. Dolayısıyla şirket unvanını seçerken, Türk Patent Enstitüsü?nün internet sitesindeki marka araştırma bölümünde kayıtlı markalar içerisinde benzerlik incelemesi yapılmalıdır. Diğer yandan bir şirket unvanı marka olarak tescil edilmemiş olsa dahi, benzer bir unvanı ticaret sicilinde kendi unvanı olarak tescil ettirmiş olan şirketlerin bu benzer unvanı kullanmaları, haksız rekabet hükümlerinden (özellikle de iltibas hükmünden) yararlanılarak da engellenebilmektedir.

Şirket unvanı bir ?marka? ile benzerlik taşımasa dahi, marka olarak tescil edilebilir nitelikte olmayan genel ifadelere yer veriyor ise Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmeyebileceğinden, ayırt edici bir şirket unvanı bulmak önem taşımaktadır.


Şirket unvanını seçerken dikkat edilmesi gereken son bir nokta da, şirketin faaliyet göstereceği alana göre belirli ibarelerin unvanda bulunması zorunluluğunu getiren veya unvanın teyit edilmesini gerektiren özel bir mevzuatın veya düzenlemenin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesidir. Örneğin holdinglerde, holding ibaresinin şirket unvanında bulunması zorunludur.

Saygılar
 
Üst