fonradar

Şirketi Mahkeme Yolu ile Feshetmek İstiyoruz

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
Limited şirketi, ortaklar (toplam 2 ortak) anlaşamadığı için mahkeme yolu ile feshetmek istiyoruz. yüksek miktarda vergi borcu var ve diğer ortak vazifelerine karşı son derece lakayd. Şirket mevcutları vergi borcunu karşılayamıyor. Ticari borcu yok. Benim sormak istediklerim;

1-Mahkeme yolu ile feshin prosedürü nasıldır? %50 hisseye sahip ortağın
talebi yeterli midir?
2-şirketin borcu mevcutlarından fazla olduğu için tasfiye talebi iflas ile neticelenebilir mi ? ve bunun (iflasın) ortaklar açısından ticari hayatlarına etkisi ne olur?

Teşekkür ederim...
 
Sayın ercan.
Limited şirket, ortaklardan birinin talebi üzerine ve haklı sebeplerden dolayı mahkeme kararı ile infisah eder. Ancak, ortakların anlaşamaması haklı sebep sayılmaz. Şirketin amaç ve konusuna aykırı işlemler yapması veya kamu çıkarlarına aykırı işlemler yapılması nedenleri ile ortak şirketin feshini dava edebilir.
Bir limited şirket şu hallerin oluşması ile de infisah eder.
1. Şirket mukavelesinde yazılı sebeplerle.
2. Mukavelede aksine hüküm olmadıkça, esas sermayenin dörtte üçüne sahip olan ortakların, dörtte üçünü teşkil eden bir ekseriyet tarafından verilecek kararla.
3. Şirketin iflasına karar verilmesiyle.
4. Kanunda yazılı diğer hallerde.
Şirketin borcu, varlıklarından fazla olduğu için,tasfiye talebi iflas ile neticelenmez. Kamu borcu, önce şirketin varlıklarından, varlıkların yetmemesi durumunda hisseleri oranında ortakların malvarlıklarından tahsil edilir.
Saygılarımla.
 
Üst