Şirketin Bireysel Emeklilik Makbuzlarını Kabul Etmemesi

Kaan Korkmaz

Katkı Sunan Üye
Merhaba

Bir çalışan kendi adına açtırdığı ve ödemelerini düzenli olarak kendisi yaptığı Bireysel Emeklilik Poliçesine ilişkin makbuzları işyerine Gelir Vergisi Matrahından indirilmesi için veriyor. Ancak şirketin muhasebe departmanı makbuzları uygulamaya koymuyor. Çalışanlarıyla zaten net ücret üzerinden anlaştığını bunun dışında bireysel emeklilik makbuzlarını ücret hesabına koymayacağını belirtiyor.

Firmanın bu şekilde bir seçim yapabilme hakkı var mıdır ? Böyle bir durumda nereye ne şekilde başvurulabilir şikayet veya sorunun çözümü için ?

Teşekkürler

Ynt: Şirketin Bireysel Emeklilik Makbuzlarını Kabul Etmemesi

İşveren net ücret verdiğine göre indirim sadece işverenin ödediği vergiyi biraz azaltır. Bu uygulama çalışana bir yarar sağlamaz zaten. Neden şikayet etmeyi düşündünüz.?

İşverenin bu konuda seçim hakkı yoktur. Gereğini yapmak zorundadır. Yasal düzenlemeyle getirilmiş bir uygulamadır. Gelir vergisi olarak devlete ödeyeceği tutarın bir kısmını devlet yerine işçiye ödeyecektir. Yani işveren için fazla bir değişiklik yok. Net üzerinden anlaşma falan da bağlamaz bu durumda bana göre

Maaşlar netten de hesaplansa oluşan vergi avantajı net ücrete eklenir , muhasebe departmanı ekstra işten kaçıyor herhalde

Tabi aslında "net ücret " diye bir kavram ne vergi hukukumuzda nede sgk mevzuatında yoktur.
Ücret kavramı vardır. Bu da brüt ücreti işaret eder.
Bu açıdan işverenin zorunlu olarak yapması gerektiğini söyleyenler teorik olarak haklıdır.
Ancak bazı işverenlerde benim verdiğim ücret vergi ve diğer kesintiler sonrasıdır.
Nasıl vergi dilimi atladıkça çalışanın maaşı azalmıyorsa farkı bana yansıyorsa azalırsa da bana yansımalıdır diye savunma yapıyorlar. :).

Ne demek yani yarar sağlamaz ? Şirketin bana vermeyi taahhüt ettiği ücret belli. Devletin bana sağladığı teşviklere şirket nasıl karışabilir. Tabii ki benim yararıma olan bir durum. İşveren devlete ödeyeceği vergiyi benim Net ücretime ilave edecek.

Yukarıda dendiği gibi muhasebe departmanı ekstra işten kaçıyor. Eee peki kimi nereye nasıl şikayet ediyoruz :)

Halen çalışırken kimse kolay kolay işvereni şikayet edemez. Ayrıldıktan sonra da pek anlamı kalmaz. :)

nguroy ' Alıntı:
Nasıl vergi dilimi atladıkça çalışanın maaşı azalmıyorsa farkı bana yansıyorsa azalırsa da bana yansımalıdır diye savunma yapıyorlar. :).

Mantıksız değil aslında

ben uygulamayı agi ye benzetiyorum, devlet alacağından vazgeçiyor ve bunun işçiye ödenmesine hükmediyor. nasıl agi uygulamasuında net+agi ödenmesi gerekiyorsa, bu durumda da net+gv indirimi ödenmelidir diye düşünüyorum.

turkasia arkadaşımıza tamamen katılıyorum.İşverenin bir kaybı olmuyor burda.Tamamen muhasebe departmanının işguzarlığıdır.İşverenlerin haberinin bile olduğunu düşünmüyorum. Bu tür vergi indirimine konu harcamalar ücretin bir unsuru değildir.

Ben çok hesapladım BES için brüt ücret yöntemine dönen personel gv dilimleri yüzünden zarar ediyor.

saygılar.

battibalikyangider ' Alıntı:
Ben çok hesapladım BES için brüt ücret yöntemine dönen personel gv dilimleri yüzünden zarar ediyor.

saygılar.
İşte bu çok doğru bir tespit.
Ayrıca ben net istemiyorum benim ücretimi brüt esasa göre ödeyin diyebilmek mümkün mü? :) :)

nguroy ' Alıntı:

saygılar.
İşte bu çok doğru bir tespit.
Ayrıca ben net istemiyorum benim ücretimi brüt esasa göre ödeyin diyebilmek mümkün mü? :) :)

Desinler üstadım.

desinler 10. ayda alomaliyeye sorayım, ben net alıyordum ücretim eksildi sebebiyle şikayet edeceğim konusunu gündeme alırız:) bir çok personel için.

olayın yasal yönünü geçtim. sonucu zarar. personel açısından orası kötü:)

Ha birde ücreti net üzerinden brütleştiren işverenin yıl sonlarına doğru brütleri arttırmak zorunda kalarak emekli maaşlarına yaptığı faydayı da yok etmiş olurlar. Brüt hep sabit kalır. Bu yönüne de dikkat çekmek isterim.

nguroy ' Alıntı:
Tabi aslında "net ücret " diye bir kavram ne vergi hukukumuzda nede sgk mevzuatında yoktur.
Ücret kavramı vardır. Bu da brüt ücreti işaret eder.
Bu açıdan işverenin zorunlu olarak yapması gerektiğini söyleyenler teorik olarak haklıdır.
Ancak bazı işverenlerde benim verdiğim ücret vergi ve diğer kesintiler sonrasıdır.
burada net ücretin azalması vergi dilimi veya diğer mevzuat değişikliği ile meydana gelen bir artış veya azalış değildir. İşçiye daha önceden tanınmış ( işe başlamdan sonra yapılan bir değişiklik değildir) bir haktır ve bu nedenle işçinin maaşı bu sigorta primi nedeniyle artırılmalıdır . Bana göre de muhasebe servisi başından atmıştır.

saygılar.

burada net ücret sisteminden vazgeçilmeden net maaşı bu primin avantajı kadar artırılacak. Çünkü işçi ile işveren işin başında x tl net maaşta anlaşıyor. Aylar sonra işçi bu prim makbuzu ile çıkagelip benim extradan bu şekilde bir indirimimde olacakmış diyebilir.