Şirketin Yapmış Olduğu Hibe'nin Kaydı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan s.hazan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Şirketin Yapmış Olduğu Hibe'nin Kaydı?

kesinlikle başından beri anlatmak istediğimde buydu size katılıyorum sayın NGUROY..fatura iskontolu kesilip 1 bedelli kayıtlara alınmalıdır...Çalıştığım firmada hibe sürekli olan bir işlemdir,sektör gereği çok sık denetleniyorum.kayıtlarımı hep yukarıda anlattığım gibi yaptım ve bugüne kadar ne bir YMM ne Vergi Denetmeni nede bağımsız denetim şirketi yanlış kayıt olarak yorumlamadı.Saygılar

Sayın nguroy ve imren,

Evet fiili durumda, gerçekte anlamda hibe edilen iş makinası için bir bedel ödemiyoruz. Ancak fatura toplam bedelini 679'a alarak gelir yazmış ve buna bağlı olarak kurumlar vergisine tabi tutmuş oluyoruz. Bu durumu bir anlamda bedelleştirmiş olmuyormuyuz..... yani bu teslimin şirketimiz açısından az da olsa bir bedeli ödenmiş olmuyor mu .... evet tam olarak değilse de dolaylı olarak soruyorum... Sayın apaçi de bu anlmada düşünerek amortismana tabi tutulabileceği yazmış olabilirmi.....

20.000 TL YE ALINMIŞ OLAN iş makinasını 1 tl olarak mı bilançoda gözükecek
tabiki dediğinizde olabilir 1 tl de gözükmesinde sakınca yoktur ancak gerçek değeri üstünden yani emsal bedeli üstüsnden gözükmesi daha mantıklıdır
gelir yazdığın için amortismanlada giderleştiriliyor
tabi isteyen istediği uygulamayı yapar bazı konularda fazla araştırma yapmadan sadece muhalefet olmak için cevap yazılıyor
20.000 tl bedelle bedelsiz malın mantıklısı 20.000 tl ile kayıtlarda gözükmesidir isterse bedelsiz alınsın ona göre kayıt altına alınır

Sayın meslektaşlarım,
Konuyu yeniden zorunlu olarak aktif hale getirdim....

Şirketimize bedelsiz teslim edilecek iş makinası için 20.000.-TL + 3.600.-TL KDV = 23.600.- fatura kesilecektir.

Bunun karşılığında şirketimizde bize bedelsiz iş makinası tesliminde bulunan firmaya aynı bedel ile
20.000.-TL + 3.600.-= 23.600.-TL " İskonto bedeli " adıyla fatura tanzim eder ise;

İş makinası için şirketimize kesilen bedelsiz faturadaki KDV'yi (191) indirim konusu yapabilirmiyiz.

Yani;
Bedelsiz Alış kaydı
253 - 20.000.-
191- 3.600.-

320- 23.600.-

Bizim tanzim edeceğimiz iskonto faturası kaydı

120- 23.600.-
391- 3.600.-
679- 20.000.-

Bedelsiz teslimnde bulunan firmaya iskonto faturası tanzim etmeyecek olsaydık alıştaki 191'i maliyete ilave edecektik. Ancak iskonto faturası tanzim etmemiz durumunda 391 çalışacağı için 191'i
indirim konusu yapabileceğimizi düşünüyoruz.... değerli görüş ve yorumlarınız almak isterim...

Sayın elifgül;
yukarıda anlattığınız işlem başından sonuna doğru bir işlem değildir.Yapmanız gereken sadece şudur..Faturayı mak.bedel 20.000
iskonto 20.000
toplam : 0
fatura şerhi : hibe edildiği için bedelsiz teslimdir..( gibi bir cümle)
şeklinde kestirin.
gelen faturanın arkasına kaşenizi basıp kendi şerhinizi yazın : hibe şeklinde bedelsiz teslim alınmıştır..( gibi..)

kayıtlarınıza alırken 1 tl bedel ile kdv siz fatura girişini yapın.bukadar.

Arkadaşlar benimde buna benzer bir durumum var. Şirketimiz belediyeye demirbaşımız olan makinayı hibe edecek bunun için belediyeden alacağım evrak ve muhasebe kaydı açısından bir yol gösterirseniz çok sevinirim ???

Hibe edeceğiniz demirbaşı,hibe etmek için yenimi satın aldınız,yoksa elinizde varolan,kayıtlarınıza daha önceki yıllarda giren bir demirbaşımı hibe edeceksiniz.Ayrılmamış amortismanı var mı?

Sayın imren,
Söylediklerinize aynen katılıyorum. Hatta önerdiğiniz bu yöntemi bende muhatabıma önerdim. Ancak karşı firmanın denetçi firması konuyu yukarıda izah ettiğim şekilde gelişmesini yürümesini istiyorlar. O yüzden 23 nolu yanıtta yazmış olduğum gibi bir faturalaşma durumunun olması halinde 191'i indirim konusu yapıp yapamayacağımız konusu bizim için önemli. Yani neticede bizden bedelsiz teslim edilen makinaların matrah artı kdv'si kadar " fiyat farkı yada iskonto bedeli " adı altında fatura istiyorlar...

Yukarıda izah ettiğim şekilde olur ise kdv açısından bir sıkıntı yok ancak gelir unsuru olutuğu için kurum vergi yükü doğuyor... Öte yandan amortisman ayrılabilir mi o da tartışmalı bir durum.... ancak karşı faturayı kestiğimiz için amortisman ayırabileceğimizi düşünmekteyim...