fonradar

Şirketler Grubu Hakkında.

Üyelik
5 Mar 2011
Mesajlar
2
Herkese Merhaba,

Limited şirket olan müşterimin bünyesinde beyaz eşya, mobilya vb.. bayilikleri ve franchising ini aldığı bir tekno marketi var. Müşterim son dönemlerde adı çok geçen 'şirketler grubu' şeklinde bir oluşum yapıp yapamayacağımızı sordu. Araştırdım fakat Ticaret Kanunu'nda böyle bir oluşumdan bahsetmemekte. Öncelikle Şirketler Grubunun holdingten farkı ne? İkinci olarak böyle bir oluşum için A.Ş. olmak zorunda değil sanırım çünlü ltd. şirket olan şirketler grubuda gördüm daha doğrusu tabelarda okudum. Son olarak vergisel bir avantajı var mı açıkçası onada rastlayamadım bence transfer fiyatlandırması gibi benzer grup şirketlerinde karşılaşabileceğimiz ekstra inceleme ve dikkat gerektiriyor. Kuruluş aşaması ve yukarıda değindiğim konularda fikri olan varsa bana yardımcı olabilir mi? Çok merak ediyorum bu şirket uzantısı sadece prestij amaçlı mı kullanılıyor?
 
Ynt: Şirketler Grubu Hakkında.

Arkadaşlar Merhaba,
Konu ile ilgili fikri olan yok mu? Aynı konuyu bende araştırıyorum. Her türlü dökümana ihtiyacım var.
Teşekkürler.
 
Ynt: Şirketler Grubu Hakkında.

Şirketler grubu ya da Holding mevzuatımızda bulunmuyor.
Şuanda bu isimle faaliyet gösteren firmaların yaptıkları ise imalat, pazarlama, dış ticaret, perakende vb. farklı işlerini birbirine karıştırmamak üzere yaptıkları bir uygulama. Bunun normal şartlarda vergisel avantajı sözkonusu değil.
Lakin grup firmaları arasında kar-zarar aktarımı yapmak için faturalaşma vb. şeyler sözkonu olabiliyor. Bu da bizim konumuz değil.
Ayrıca Yeni TTK da Holding var. Bunun da varsa avantajlarını görebilmek için vergi mevzuatında yapılacak değişiklikleri beklemek lazım.
 
Ynt: Şirketler Grubu Hakkında.

Yeni TTK'da 195-210 uncu maddaler arasında 'şirketler topluluğu' ile ilgili açıklamalar sanırım yasal düzenleme, kuruluş ve sorumluluk açısından aydınlatıcı nitelikte.
Vergisel açıdan avantaj olarak değerlendirilebilecek bir husus yok sanırım. Transfer fiyatlandırması ve örtülü sermaye konusunada ekstra ihtimam gösterilmesi gerekiyor.
 
Üst